Zágrábi nagyágyú Szolnokon

Ma este a Szolnoki Olaj KK mérkőzése nyitja az Adria Liga 23. fordulóját - a magyar együttes a tabella második helyén álló Cedevitát fogadja. A találkozó az Olaj számára az utolsó felkészülési lehetőség a jövő keddi, Tartu Rock elleni EuroChallenge negyeddöntőig, úgyhogy ha az AL szempontjából már nincs is túl nagy jelentősége az összecsapásnak, a nemzetközi kupa miatt még fontos lehet, milyen szájízzel, milyen formában utazik Észtországba Dragan Alekszics együttese. Hogy mi várható az összecsapáson, azt lássuk kicsit részletesebben!

Adria Liga, alapszakasz, 23. forduló
Szolnoki Olaj KK (magyar, 7-15, 12.) - Cedevita (horvát, 17-5, 2.)
2014.03.07., péntek, 19:00 (TV - Sport1, 18:45)

A Cedevita egészen elképesztő formában van, legalábbis ami a hazai bajnokságot illeti. A EuroCup második csoportkörében némi meglepetésre kiestek, 2-4-es mérleggel csak a harmadikok lettek a P jelű négyesben a litván Lietuvos Rytas és a török Besiktas mögött.

Az Adria Ligában a 10. fordulóban találkoztak az Olajjal. 98-87-es győzelmük után két vereség érkezett az Igokeától és a Buducsnoszttól, az előző 10 kanyarban azonban mindössze egy vereséget gyűjtöttek be - a Cibona másodjára is megverte őket a 18. fordulóban -, így nem is véletlen, hogy sima másodikak, a Crvena Zvezda mögött mindössze egy győzelemmel lemaradva.

Egy komolyabb igazolásuk volt a 10. forduló óta: Allan Ray és Nolan Smith mellé érkezett egy harmadik amerikai kisember is a korábban a Memphis Grizzliesnél is megforduló Josh Selby személyében, de ő egy hónap után, február elején le is lépett, tehát a rotációjuk gyakorlatilag ugyanaz, mint ami volt a zágrábi összecsapáson.

Várható rotáció:
Smith - Ramljak - Babic - Suton - Bilan
Ray - Bazdaric - Delas - Zubcic - Nurkic

Borzasztóan jó tengelyt alkotnak Nolan Smith és a magasemberek. Úgy néz ki, hogy az NBA-hez nem elég kreatív irányító Európában eddig megtalálta számításait, hiszen a játékszervezésből is bőven kiveszi a részét, plusz ő a csapat legeredményesebb játékosa is (13.5-es átlaggal 9. a pontlistán, ráadásul 47.1%-os mezőnypontossággal a vonatkozó lista 10. helyét is birtokolja).

A palánk alatti Goran Suton - Miro Bilan - Tomislav Zubcic - Jusuf Nurkic négyes a liga egyik legjobb magasemberállománya. Közülük mindenképpen Nurkicra kell odafigyelni leginkább: a mindössze 19 esztendős bosnyák szupertehetség 55.97%-kal második az egész ligában a mezőnypontosságot tekintve, a 10. legjobb büntetőző (71.82%), a 7. legjobb támadópattanózó (2.45), és az ötödik legtöbb blokkot is ő adja (0.87) úgy, hogy mindössze 16.2 percet játszik meccsenként - Smith mögött ő a csapat második legjobb pontszerzője is (11.4).

A swingman posztokon osztozó Allan Ray, Ante Delas, Ivan Ramljak, Luka Babic négyes is minőségi - igaz, Delasról nem tudni, hogy játszik-e, komoly sérülést szenvedett még november végén, de 3 fordulóval ezelőtt már pályára lépett. Közülük messze Babic a leghatékonyabb: ő a pontszerzés mellett a pattanózásban is óriási segítség Nurkicéknak - így az ebben a kategóriában némileg haloványabb Zubcic produktumát tudja kozmetikázni -, és a legtöbb gólpasszt is ő osztotta ki eddig házon belül (3.5).

Amivel vigyázni kell náluk, azok a büntetők: a legjobban ők dobják az egypontosokat az Adria Ligában (72.99%), ráadásul egyénileg is Smith (62.1%) a leggyengébb, a többiek mind jobbak ennél, még a centerek is jó százalékkal büntetnek. Érdekesség, hogy másban nem is emelkednek ki a ligából, csak a legtöbb faultot jegyzik még ezenkívül (24.86). Egy nagyon jó átlagot hoznak, kifejezett gyenge pontjuk nincs (bár mindössze 30%-kal tripláznak), ez az ő nagy erősségük.

Az Olaj az Igokea elleni győzelem, és a Cholet elleni siker, valamint EC-továbbjutás után a múlt héten kikapott Podgoricában, de több hiányzója is volt akkor a magyar együttesnek. Azóta a Sopront kiütötte a Szolnok a magyar bajnokság középszakaszában, úgyhogy megint egy kicsit megnövekedett önbizalommal léphet pályára Dragan Alekszics legénysége. Mint ahogy az utóbbi hetekben, úgy most sincs igazi tétje a mérkőzésnek, de a lecsökkent teher jó hatással van eddig a játékra és az eredményekre.

A Cedevita olyan jól áll, hogy egy vereséggel sem lenne semmi problémája (3-3 meccs előnyük van a negyedik és ötödik helyezettel szemben, gyakorlatilag már ott vannak a Final Fourban, még ha matematikailag még le is csúszhatnak a legjobb négyről), míg a hazaiaknak nagyon jó felkészülés lehet ez egy erős ellenféllel szemben az EC-negyeddöntő első, keddi, észtországi felvonására.

A találkozót 18:45-től élőben közvetíti a Sport1 csatorna!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus