11:30-tól jönnek az Eb-nyolcaddöntők

Kitart-e a Markkanen-mágia? Bajban lesznek-e a palánk alatt a szlovének? Mihez kezdenek Litvániával a görögök és Schröderrel a franciák?

 

Szlovénia - Ukrajna 11:30 (M4 Sport)

Szlovénia elképesztően magabiztos teljesítménnyel jutott be a legjobb nyolc közé, és most is toronymagas esélyesnek számít az Isztambulba komoly bravúrral eljutó Ukrajna ellen. A szlovén válogatottnál Goran Dragic (24,4 pont, 50,7% mezőnyből, 5,2 gólpassz) a torna legjobb dobója eddig, de Luka Doncic (13,8 pont, 7,2 lepattanó, 3 gólpassz) is remekel - mellettük még Randolph és Preperic is hozza magát, a csapatvédekezésük pedig kiválóan működik. Ennek eredményeként megverték a franciákat, a finneket és a görögöket is, hibátlan mérleggel nyerték a csoportjukat, míg az ukránok Grúzia legyőzésével és az utolsó fordulóban, Izrael ellen aratott sikerükkel küzdötték tovább magukat a negyedik helyen. Pusztovij (17,6 pont, 5,8 lepattanó, 1,6 blokk) és Kravcov azért okozhat gondot a palánk alatt, itt gyengébbek a szlovének, a csodafegyver viszont talán Lukasov lehet, akiben megvan a potenciál, hogy fizikai fölényét kihasználva meggyötörje Dragic-ot. 

Németország - Franciaország 14:15

Hasonlóan teljesítettek eddig a felek, mindketten 3-2-es mérleggel jutottak tovább a csoportjukból, de amíg a franciák ennél jobb teljesítményben bíztak, a németek kicsit talán túl is teljesítettek - a várakozásoktól legalábis egyáltalán nem maradtak el. Náluk Schröder (23,6 pont, 4,6 gólpassz) kontrollálja a játékot, bontja a védekezést, és nagyon nagy százalékban birtokolja a labdát, a franciáknál sokkal jobban eloszlanak a terhek - kérdés viszont, hogy a Heurtel-De Colo páros mihez kezd a németek irányítójával. A germán védekezés nagyon fegyelmezetten működött eddig, a galloknál viszont alapvetően jóval nagyobb a támadópotenciál - érdekes csatára számíthatunk. 

Finnország - Olaszország 17:45 

A finnek meglepően jó játékkal jutottak tovább, hiszen az első meccs után belendült Petteri Koponen, arra pedig talán még ők maguk sem számítottak, hogy Lauri Markkanen ilyen félelmetes produkciót fog nyújtani. Az olaszok nagyjából hozták, amit várhattunk tőlük, a Belinelli-Datome párosra építve nagyon komoly tűzerőt hoztak kintről, és amikor ez működött, akkor nyertek, amikor nem, akkor kikaptak - persze nem ilyen egyszerű a képlet, de náluk tényleg ezen múlt elsősorban a siker. Az nagy kérdés, hogy Markkanennel mihez kezdenek, Datome (neki lesz itt a legnagyobb szerepe), Melli vagy ki más lehet képes védekezni rajta, magasságban egyedül Cusin említhető vele egy lapon, de az is fontos lesz, hogy a Koponen-Koivisto-Salin sor mennyire tud eredményesen lépést tartani Belinelliékkel a periméteren. Ha Markkanen hozza magát, akkor ez a meccs a finneké lehet, ha őt megfogják az olaszok, vagy jön egy ihletett napjuk kintről, akkor Aradoriék jöhetnek ki győztesen - vegyük azonban számításba, hogy az északiak eddig saját közönségük támogatását is élvezték, és hogy az olasz mester, Messina kiváló szakembernek számít... Az is döntő lehet, ha a finneknél sem Koivisto, sem Wilson nem játszhat - mindketten bokasérülést szenvedtek, és mindketten kihagyták az előző két mérkőzést, játékuk most is kérdéses.

Litvánia - Görögország 20:30

Litvánia egy meglepő, Grúzia elleni vereséggel kezdett, azt követően viszont bedarált mindenki mást, csak az olaszok ellen játszott viszonylag szoros meccset a gárda, és nem volt kérdés, hogy ők a legjobbak a csoportjukban. A görögöknél ez másképp nézett ki, Izland legyőzése után sorozatban háromszor is kikaptak, és végül az utolsó játéknapon, a lengyelek elleni ki-ki meccs döntötte el, hogy továbbjutnak-e - azt magabiztosan, tizennyolc ponttal húzták be. Összességében tehát a litvánoknak áll a zászló, a rájuk jellemző kemény, taktikus védekezés mellett Valanciunas (16,4 pont, 11,4 lepattanó, 1,2 blokk) hozza a tőle várt számokat, de Kuzminskas (14,4 pont, 37%-os tripla) és Kalnietis (10,2 pont, 7,2 gólpassz) is kiemelendő - a rendszerük kiválóan működik. Kérdés, hogy mindezt mennyire tudja megzavarni Görögország, ahol egyelőre a Printezis-Sloukas-Calathes trió próbálja húzni a csapatot támadásban, de általában többen is fel tudnak melléjük lépni - az ő erősségük a mély rotáció, a padról többen is képesek kiváló teljesítményt hozni. Valanciunashoz fogható játékosuk viszont nincs, ez pedig döntő lehet, ha nem tudják alapjaiban lebontani a litvánok játékát, az viszont nem elhanyagolható tény, hogy Kuzminskas játéka erősen kérdéses, és csak a találkozó előtt dől el - olyan hátfájdalmai vannak, hogy a németek elleni mérkőzés óta nem tud edzeni.

A mérkőzésekhez élőképes streamet itt találtok!

fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus