A C-csoport negyedik körének összefoglalója

Az Egyesült Államok a második félidőben könnyedén verte meg a harmadik negyed végén és a negyedik felvonás elején összesen majdnem nyolc percig pontképtelen, Francisco Garcia nélkül felálló Dominikai Köztársaságot. Törökország tizenöt pontos hátrányból felállva, az utolsó pillanatban hosszabbításra mentve, majd ott nagyszerűen védekezve nyert egy fantasztikus meccsen Finnország ellen, Új-Zéland pedig az utolsó szalmaszálba kapaszkodva legyőzte az ukránokat és maradt halvány esélye a továbbjutásra, míg Ukrajna óriási lehetőséget szalasztott el – ráadásul holnap a zárókörben az Egyesült Államokkal mérkőznek.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, C-csoport, 4. forduló

Dominikai Köztársaság (2-2) - Egyesült Államok (4-0) 71-106

A Team USA úgy kezdett, hogy itt sem lesz gondja, James Harden vezetésével 5-13-ra húztak el az első negyed közepéig. Védekezésben azonban szétestek, ezt pedig az ezúttal Francisco Garcia nélkül felálló dominikaiak kihasználták. A közép-amerikai együttes Victor Liz vezetésével kapott lábra, ám a 10. percig nem sok minden változott: Rudy Gay kifejezetten jól szállt be a padról az amerikaiaknál, DeMarcus Cousins és Klay Thompson kosaraival pedig még mindig tartotta előnyét az Egyesült Államok (16-23). Az utolsó 60 másodpercben azonban kosarat kaptak Orlando Sancheztől, Ronald Ramontól és Jack Martineztől is, így Cousins zsákolása ellenére is csak 3 ponttal vezettek (22-25).

A második negyed elején Cousins lépett elő, és újra visszaállt a 6-8 pontos távolság a két fél között, a vártnál - főleg Garcia hiányában - jóval szorosabban alakult a találkozó. Visszajöttek a kezdők, betalált Anthony Davis és Kenneth Faried is, és utóbbi kosarával először a mérkőzésen 10 pont fölé nőtt a differencia a 15. percben (29-40). A két, a vb eddigi szakaszában kiválóan játszó magasember tovább növelte Mike Krzyzewskiék előnyét, már 15 pontos is volt fórjuk, de Dominika csak nem adta fel. Martinez, James Feldeine és Edgar Sosa segítségével visszajöttek újra 7 pontra a 18. perc végén (38-45). A Team USA-nek viszont sokkal jobban jött ki a lépés a nagyszünet előtt, Gay az utolsó 17 másodpercben négy pontot is dobott egy sportszerűtlen hiba miatt, így 15 pont volt a különbség 20 perc játék után (41-56).

A fordulás után dőlt el igazán az összecsapás - a Dominikai Köztársaság a 25. percig úgy, ahogy tartotta magát a kezdőkkel szemben, ám ezt követően teljesen kifulladtak, a negyed utolsó 3 perc 53 másodperce alatt nem dobtak pontot, míg a Team USA Derrick Rose és DeMar DeRozan vezetésével szállította az egységeket, így 29 pontosra hízott az előnyük. A záró felvonás elején pont ugyanennyi ideig, 3 perc 53 másodpercig voltak pontképtelenek Eloy Vargasék, így egy majdnem 8 perces, a dominikaiak szempontjából eredmény nélküli szakaszt követően 40 pont is volt a két gárda közötti távolság (52-92). Edward Santana és Manuel Fortuna segítségével innen sikerült valamennyit lecsípni, de gyakorlatilag nem változott a különbség, 35-tel nyert az Egyesült Államok, és továbbra is 100%-os. Dominika is továbbjuthat még a következő körbe, kulcsfontosságú meccset játszanak holnap a törökökkel.

A Dominikai Köztársaság legjobb dobói: Liz 15/6, Santana 11, Martinez 10.
Az Egyesült Államok legjobb dobói: Faried 16, Cousins 13, DeRozan 11/3.

 

Törökország (2-2) – Finnország (1-3) 77-73 – hosszabbítás után

Kétpercnyi kosárcsenddel indult a találkozó, eladott labdák sorozatát mutatták be a felek. A jeget Koponen hárompontosa törte meg, de a ponlavinát ez sem indította el: személyi hibák, blokkolt dobások, eladott labdák újabb tömegét láthattuk, így újabb bő két percet kellett várni a következő kosárra, ekkor Asik talált be (közben egy török büntető azért behullott), így a negyed derekán 3-3 volt az állás. A folytatásban azért születtek már pontok is, Koponen és Asik volt a két húzóember és a jobban dobó finnek végül 15-10-re behúzták az első játékrészt.

Kosárra kosár volt a válasz a második negyed elején, de a finnek dobóformája itt is kitartott, sorra estek be a hárompontosok és a középtávolik, ezzel pedig a lassabban kosarazó törökök nem tudtak mit kezdeni. A játékrész második felében az északiak gyakorlatilag minden második támadásuk végén gazdagabbak lettek egy triplával(Koponen mellett Koivisto, Salin, Murphy és Nuutinen is betalált, előbbi kettő kétszer is), így a pontszegényen induló derbin komoly előnyt építettek ki – a törökök bármit csináltak, erre nem volt ellenszerük. Az egyetlen fegyverük az volt, hogy Asikot tömték labdával – a center hozta is a pontokat (13-nál járt félidőben, a túloldalon Koponen 12-nél) és harcolta ki a faultokat, de a finn triplaeső ellen ez nagyon kevésnek bizonyult, így 41-27-re az északiak vezettek a nagyszünetben.

A harmadik negyed is Asik-pontokkal indult, a center a vonalról és fault nélkül is betalált – de mielőtt nagyon beleélte volna magát Törökország a felzárkózásba, Salin beverte harmadik tripláját. Sőt, a finnek előnye már tizenötre is rúgott, de újra Asik, valamint Arslan is villant, így sikerült legalább látótávolságban maradni a török válogatottnak. Sőt, a negyed hajrájában a büntetővonalról még tovább faragták a hátrányt – folyamatosan harcolták ki a faultokat és jó százalékkal értékesítették is az egypontosokat és összességében is ők uralták a festéket, így négy-öt pontra is vissza tudtak jönni.

A záró etapban Asik hamar elérte a húsz egységet, majd Gönlüm támadópattanójával 59-57-ig zárkózott Törökország – hogy aztán a nagyszünet óta elapadó finn triplák egyike megtörje a rohamukat. A negyed derekán aztán a gyűrű alatt óriási fölényben lévő (eddig a pontig kiharcolt büntetők: 34-6!!) törökök egy újabb támadópattanó után ismét egy egységnyi közelségbe kerültek, izgalmasnak tűnt a hajrá. Preldzic azonban csapata szempontjából a legrosszabbkor rontott büntetőket, majd szűk két percig egyik csapat sem talált be – hogy aztán jöjjön a dráma. Tizenöt másodperccel a vége előtt Koponen dobhatott két büntetőt hárompontos előnynél, de mindkettőt elrontotta, Akyol pedig négy szekundummal a lefújás előtt bepörkölte a triplát, így döntetlenre (68-68) mentve a találkozót. A maradék időben Koponen egy tempóból próbált javítani, de nem sikerült, jöhetett a hosszabbítás.

Itt folytatódott minden, két török támadásból két kiharcolt fault és büntetők születtek, majd még kettő, csak ezeket Asik kihagyta – ezt Salin az ötödik triplájával büntette és ismét kiegyenlített. Sokat hibáztak már a felek, látszódott a fáradtság, de Gönlüm közelijével alig 28 mp-cel a lefújás előtt néggyel vezetett Törökország. Az utolsó támadást pedig ismét Koponen szúrta el, elveszítette a labdát (Asik elvette tőle), így hiába volt már a kezükben a győzelem, végül kikaptak, Törökország pedig a sírból hozta vissza a meccset. Egyértelmű, hogy a büntetővonalról nyerték meg a találkozót, hiszen 45(!) alkalommal állhattak a vonalra, szemben a finnek tíz próbálkozásával, ezt pedig a sokáig brutális triplamutató sem tudta egyensúlyozni.

Törökország legjobb dobói:Asik 22, Preldzic 13, Arslan 12/9.
Finnország legjobb dobói: Koponen 17, Salin 15/15, Koivisto 11/9.

 

Új-Zéland (1-3) - Ukrajna (2-2) 73-61

A sérült Hladyr nem állhatott az ukránok rendelkezésére, így egyik kulcsembere nélkül futott neki az összecsapásnak Mike Fratello együttese. Jobban is kapta el a rajtot Új-Zéland, Penney, Webster és Vukona találataival pár pontos előnyt szedtek össze az első percekben. Kornyijenko két triplája nagyon kellett a kissé tanácstalannak tűnő keleti szomszédjainknak – akik olyannyira belelendültek, hogy egy 7-0-s futással át is vették a vezetést. 

A második negyedet Bartlett 5 pontjával az új-zélandiak kezdték jobban, majd hamarosan már 8-0-s sorozatban voltak. Ukrán időkérés után Zabircsenko hármassal nyugtatta meg övéit, majd Natyaszko tartotta meccsben a csapatot, végül Zajcev pörkölt egy triplát – azonban ez is csak arra volt elég, hogy hatpontos hátrányban legyenek a Fotu húzta szigetországiak ellen. 

A második félidőt agresszíven kezdték az ukránok, és pár perc alatt utolérték és meg is előzték ellenfelüket (40-41). A veterán Penney azonban a legjobbkor kezdett el betalálni, majd Bartlett zúzott be két hármast – 13-2-es futást rendeztek az új-zélandiak. 

Az utolsó játékrész elején három és fél percig képtelen volt betalálni Ukrajna, eközben ellenfelük nyolc pontot dobott és 61-45-re vezetett. Innen már nem volt képes újítani az ukrán csapat: bár Zajcev megőrült az utolsó percekben, Új-Zéland rutinos rókái gond nélkül megtartották 10 pont körüli előnyüket. Az ukránok 25-48-ra elvesztették a pattanókért folyó harcot, az új-zélandiak több támadópattanót (18) szereztek, mint ellenfelük védőt (17) – leginkább ez volt a döntő faktor.

Új-Zéland legjobb dobói: Penney 17/6, Bartlett 14/12, C.Webster 11/6.
Ukrajna legjobb dobói: Kornijenko 15/6, Jeter 14/3, Zajcev 10/3.

 

A C-csoport állása 4 forduló után:

1. Egyesült Államok 4/0 (+142)
2. Ukrajna 2/2 (-1)
3. Törökország 2/2 (-20)
4. Dominikai Köztársaság 2/2 (-26)


5. Új-Zéland 1/3 (-31)
6. Finnország 1/3 (-64)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus