A görögök és az olaszok továbbjutottak, kiesett Litvánia

Az olaszok egy negyed alatt eldöntötték a finnek elleni találkozót, a görögök pedig remek játékkal kiejtették Litvániát. 

Nyolcaddöntők

Finnország - Olaszország 57-70 (17-30, 12-18, 13-10, 15-12)

Már a mérkőzés elején egyértelművé tette Olaszország, hogy koncentrált, jó játékkal érkezett, Datome egymaga bevert kilenc pontot öt perc alatt és az első negyed során elérte a különbség a tíz egységet. Melli és Belinelli is hozzátette a magáét, míg a finneknél eltűnt a Markkanen-mágia - a magasember abszolút hatás nélkül volt fent a pályán, semmit nem ért a jelenléte. A második negyedben már a húsz pontot karcolta a távolság, az olaszok villogtak elöl-hátul és nem hagytak sok kérdést afelől, hogy melyik a jobb csapat.

A fordulás után sem tudta magát felszívni Finnország és bár a taljánok visszavettek, a különbség nem csökkent, tükörsimán jutott be a legjobb nyolc közé Messina csapata - az utolsó húsz perc gyakorlatilag formalitássá vált, nem forgott veszélyben az olasz siker. Belinelli (23 pont, 6/9 mezőnyből, 5/8 tripla) mellett a Datome-Hackett-Melli trió is elérte a tíz pontot, a finneknél viszont az Eb eddigi egyik legjobb játékosa, Markkanen becsődölt (4 pont, 3 lepattanó, 2/6 mezőnyből), más pedig szintén nem tudott felnőni a feladathoz.

Finnország legjobb dobói: Koponen 13/9, Salin 11/3, Wilson 8
Olaszország legjobb dobói: Belinelli 22/15, Datome 15/3, Hackett 10, Melli 10/6

Litvánia - Görögország 64-77 (17-25, 13-12, 18-24, 16-16)

Jó ritmusban kezdett Görögország, Printezis komoly gondot jelentett a litvánoknak, bő hat perc alatt beszórt nyolc pontot és vezérlezével meg is lépett csapata - a litvánok a támadópattanóikkal tartották magukat meccsben, de egymás után három teljesen üres triplát is mellédobtak. Printezis mellé aztán Calathes is felnőtt, korábbi önmagukat idézve szedték szét a litván védekezést és klasszis teljesítményt nyújtottak, ennek köszönhetően a második negyedben már a tíz pontot is elérte a távolság. Ebből ugyan még egy kicsit faragtak Valanciunasék és jelezték, hogy nem szabad őket leírni, védekezésben nagyon bekeményítettek, de támadásban elég gyengén céloztak kintről, így nem tudtak jelentősen közelíteni.

A fordulás után Sloukas is magasabb fokozatba kapcsolt, öt perc alatt beszórt nyolc pontot és egymás után két triplát, a görög fór pedig tizennégy egységre hízott, közel állt ahhoz a társaság, hogy eldöntse az összecsapást. Itt azonban megálljt parancsolt Litvánia és elindított még egy utolsó rohamot, az utolsó öt percre két dobáson belülre zárkózott az együttes és nyílttá tette a végjátékot, de a görög válogatott rutinosabb volt annál, hogy kiengedje a kezéből a már szinte megnyert derbit - Bourousis egy kulcs védekezés után egy kulcs duplával is jelentkezett, Antetokounmpo bevert egy hármast, itt pedig szertefoszlottak a litván remények. A görögök végül 77-64-re nyertek Sloukas (21 pont, 5/7 tripla, 5 pattanó, 4 gólpassz) és Calathes (14 pont, 6 gólpassz), hiába szórt húsz pontot Kuzminskas és hiába dupla-duplázott (13 pont, 15 lepattanó) Valanciunas.

Görögország így történelme során harmadszor verte meg Litvániát, 2006 óta először, míg a litvánok 2009 óta először nem lesznek ott a legjobb nyolc között. 

Litvánia legjobb dobói: Kuzminskas 20/6, Valanciunas 13, Kalnietis 11/3
Görögország legjobb dobói: Sloukas 21/15, Calathes 14/6, Bourousis 11/3, Papanikolaou 11/3

fotó: FIBA.com

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus