A magyar válogatott a második körben, Horvátországnak még egy lépés kell

Öt európai csoportban rendeztek európai selejtezőket, tizenkét válogatott (köztük a magyar) biztosította helyét a Top24-ben – a horvátokra még vár egy erőpróba.

A-csoport

Szlovénia-Spanyolország 72-83

A tavalyi Európa-bajnokság elődöntőjének két résztvevője tartalékos összeállításban állt fel, hiszen az egyik oldalon a Gasol-testvérek mellett hiányzott több meghatározó hátvéd is, míg a másikon Goran Dragic és Anthony Randolph sem játszott, és Luka Doncic is csak szurkolóként volt jelen. A spanyol kosárlabda ismét megmutatta mélységét, az egyetlen NBA-játékost, Juan Hernangomezt felvonultató hispánok nem hibáztak, végig ők diktáltak, és végül minden negyedet nyertek, így 5-0-s mérleggel állnak a vasárnapi záróforduló előtt – Belaruszt fogadják majd, gyakorlatilag borítékolható a 6-0 és az is, hogy nagyon nyugodtan készülhetnek a szeptemberben induló második selejtezőkörre. A szlovének végig hajtottak, a spanyolok nem tudtak elszakadni, de az újabb vereség azt jelenti, hogy 2-3-as mérleggel állnak, és a zárókörben Montenegróval csapnak össze, ahol nem egyértelmű esélyesek. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

Montenegró – Belarusz 80-69

A házigazdák több, korábban Magyarországon is megforduló játékossal álltak fel (Filip Barovics, Aleksa Popovics, Nikola Pavlicsevics), közülük Popovics és Barovics is nagyon hasznosan játszott – a prímet viszont Milko Bjelica (18 pont) és Nikola Ivanovics (12 pont) vitte, Derek Needham elég rossz hatékonysággal dobott. Az első félidőben ijesztgetett is a fehérorosz válogatott, Devon Saddler (12 pont, 6-6 pattanó és gólpassz) és a dupla-duplázó Parakhouski vezetésével mindössze egypontos hátrányban voltak. A harmadik negyedben aztán ritmust váltott Montenegró, magabiztosan győzött és bebiztosította továbbjutását, míg Belarusz hiába verte meg bravúrosan Szlovéniát februárban, ezzel csak az Európa-bajnok mérlegét rontották el, továbbjutniuk nem sikerült. 

A mérkőzés videós összefoglalója

B-csoport

Törökország – Ukrajna 80-66

Alaposan ráijesztett ellenfelére A Hladyr-Kravcov-Lukashov trió vezette ukrán válogatott, az első negyed után 13 ponttal tartottak előrébb. Itt viszont riadót fújt a Cavaliers fiatalja, Cedi Osman (20 pont), aki elöl-hátul parádésan játszott, mellé csatlakozott a 76ers játékosa, Furkan Korkmaz (21 pont), a második negyedben 36-12-re hengereltek, és innentől kezdve gond nélkül kontrollálták az eseményeket. A törökök az utolsó körben a svédek ellen javíthatnak 3-2-es mérlegükön, míg a végén az ukránok is jó szájízzel távozhattak, hiszen a másik meccs úgy alakult, hogy továbbjutottak. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

Svédország – Lettország 72-82

Óriási meccsre készültek a svédek, hiszen ha győznek, akkor utolérik a letteket a tabellán, vereség esetén viszont kieshettek. Az itthon is ismert Martin Pahlmblad is szerepet kapott a mérkőzésen, amelyen végül a második forgatókönyv valósult meg: az első negyed egálja után a lettek 31 pontot rámoltak be a második játékrészben, a harmadikban pedig mindössze nyolc ponton tartották a svédeket, és az itt megszerzett tíz pont körüli előnnyel a végén már jól gazdálkodtak. A svédek nem játszottak rosszul, de a nehéz pillanatokban hiányzott egy vezér, és a védekezésükben rendre akadtak rövidzárlatok. A letteknél nem volt hiány vezéregyéniségekből, hiszen bár Kristaps Porzingis természetesen nem léphetett pályára, de Janis Strelnieks (27 pont) és a Spurs játékosa, Davis Bertrans (22 pont, 6 tripla) végig nagyon magas színvonalon játszott. A svédek ezzel kiestek, a lettek pedig Ukrajnában zárják a selejtező első körét, ahol eldől, hogy melyik válogatott zár 4-2-vel, illetve 3-3-mal. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

C-csoport

Koszovó – Magyarország 65-81

A mérkőzésről készült szöveges tudósításunkat ide kattintva nézhetitek meg, a videós összefoglalót itt osztottuk meg

Lengyelország – Litvánia 61-79

Jobban kezdtek a lengyelek, Mateusz Ponitka (16 pont) és Maciej Lampe, illetve a kintről pontosan célzó Aaron Cel révén 7-0-val nyitottak, és az első negyed végén is vezettek. Eddig tartott azonban a hazaiak szárnyalása, a második tíz percben a litvánok sokkal agresszívebben védekeztek, rengeteg labdát szereztek, ebből pedig szép lassan elkezdtek csorogni a pontok is, a második játékrészt 8-22-re nyerték. Fordulás után a lengyelek is kőkeményen védekeztek és megtalálták a támadójátékukat is, de ez arra nem volt elég, hogy fordítsanak, a negyedik negyedben pedig a litvánok még egyet tekertek a fordulatszámon, amit a hazaiak nem tudtak már lekövetni, a zárónegyedet 12 ponttal nyerték a vendégek. Vasárnapi ellenfelünknél a két NBA-s magasember, Sabonis (17 pont, 7 pattanó) és Valanciunas (11 pont, 7 pattanó, 3 blokk) mellett a kiegészítők is remekeltek, Juskevicius 14 pontot szerzett, Gudaitis hibátlan mutatóval szórt 11 pontot és osztott ki két blokkot, a veterán Kalnietis pedig 9 gólpasszt szortírozott. 

A mérkőzés videós összefoglalója:

D-csoport

Olaszország – Horvátország 72-78

A horvátok az életükért küzdöttek, míg az olaszok 4-0-s mérleggel álltak a meccs előtt, ez meg is látszott a két gárda keretén: a horvátoknál kis túlzással mindenki ott volt, aki élt és mozgott, míg az olaszoknál hiányzott a Gallinari-Datome-Belinelli hármas. Ennek ellenére az olasz csapat nem feltett kézzel futott ki, az első negyedet követően vezettek is. A második-harmadik játékrészben aztán egyrészt megérkezett a horvát védekezés, másrészt kijött, hogy a vendégek több klasszist foglalkoztatnak: Bogdanovic 26 pontot termelt, Ivica Zubac 12 pontig jutott, Dario Saric pedig ugyan borzasztóan dobott (2/15 mezőnyből, 9 pont), de hátul nagyot harcolt. A végén ugyan a hazaiak még próbáltak visszajönni a meccsbe, de a 13 pontos horvát előnyből maradt a végére. Az olaszok így 4-1-es mérleggel utaznak Hollandiába, míg a horvátok Kolozsvárra látogatnak egy románok elleni ki-ki meccsre.

A mérkőzés videós összefoglalója:

Hollandia – Románia 77-52

A hollandok annak tudatában játszhattak, hogyha nyernek, akkor továbbjutnak, és ennek megfelelően neki is estek a románoknak: a Van Der Mars-Franke-De Jong trió vezetésével tíz pontot tettek közé tíz perc alatt. A második negyedben éledeztek a Cate, Kuti és Watson húzta románok, de csak az eredményt tudták tartani, a harmadik negyedbeli újabb holland roham után már nem is erőltették a dolgokat, gondolva a vasárnapi horvát mérkőzésre. A hollandok úgy is magabiztosan győztek és jutottak tovább, hogy összesen egy hárompontost dobtak. 

A mérkőzés videós összefoglalója

H-csoport

Izrael – Görögország 78-96

Az első félidőben tudott ellenállni a görög rohamoknak az izraeli válogatott, Jake Cohen (21 pont) kiváló dobóformája mellett azonban még kellett volna legalább egy kiemelkedő teljesítmény támadásban, mert a védekezésükkel egész mérkőzésen szenvedtek, csak akkor lett volna esélyük, ha túldobják a vendégeket. Erre azonban nem volt esélyük, a 21 pontos Mitoglu és a 17-ig jutó Larencakisz mellett a többiek is parádéztak, 13 tripla mellett majdnem 65 százalékkal dobták a ketteseket – továbbra is veretlenek, a hibátlan, 6-0-s mérleghez az utolsó körben Észtországban kell győzniük.

A mérkőzés videós összefoglalója

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus