A Reallal már nem kell megküzdenie Hangáéknak a bajnoki címért

A Valencia győzelmével eldőlt, hogy a királyi gárda nem jutott be a spanyol bajnokság elődöntőjébe - a Barcelona a Burgosszal csap össze a négy között.

Két napja írtunk már arról, hogy a Real Madrid óriási bajba került a spanyol bajnokságban, miután simán kikapott a MoraBanc Andorrától. Már nem a saját kezében volt a királyi gárda sorsa - az biztos volt, hogy amennyiben a Valencia legyőzi a Gran Canariát az utolsó fordulóban, akkor bárhogyan alakul a többi mérkőzés sorsa, a Real már nem juthat be a legjobb négy közé.

Nos, a Valencia az első félidőben még csak 7 pontot vert Kanári-szigeteki ellenfelére, ám a harmadik 10 perc során hozzátett még ehhez 14-et, így idő előtt eldöntötte a mérkőzés, ezzel együtt pedig a Gran Canaria és a Real sorsát is. 97-81-re győzött végül a Jordan Loyd és Mike Tobey vezette Valencia, ezzel megnyerte csoportját, és a Baskoniával játszik az elődöntőben.

A másik elődöntő egyik résztvevője már az utolsó forduló előtt biztossá vált, tekintve hogy Hanga Ádám együttese, a Barcelona 4 győzelemmel kezdte a tornát, így első helyen végzett az A-jelű hatosban. A katalánok ellenfele az a Burgos lesz az elődöntőben, amely az Andorra ellen a félidőben 13, a harmadik negyed után pedig még 10 pontos hátrányban volt - két perccel a vége előtt vették át a vezetést, majd 83-83-nál Bassas triplája és utána McFadden két büntetője döntötte el a találkozót. Jelinek egy triplát bedobott még a túloldalon, de a legvégén nem tudta értékesíteni a potenciális meccsnyerő dobást, így 88-86 lett a vége a Burgosnak.

Érdekesség, hogy a Barcelona (19-4) a rendes alapszakasznak megfelelően dominált, de a Real Madrid (18-5), a Zaragoza (16-7), az Iberostar Tenerife (14-8) és a RETAbet Bilbao Basket (14-9) is elszálltak - a Zaragoza és a Bilbao ráadásul simán csoportutolsók lettek. Ez is mutatja, mennyire kiegyensúlyozott az ACB Liga, na meg persze az is, hogy hatodik Andorra (13-10) és a mögötte lévő négy együttes között egyetlen győzelem volt a különbség, mikor leállították az alapszakaszt.

A Valencia (12-11) a hetedik helyről jutott a legjobb négy közé, de +156-os kosáraránya miatt (is) érezhető volt, hogy ott még van tartalék a csapatban - ennél a mutatónál csak a Barca és a Real hozott jobbat, de +100 (és +66) fölé is csak a Zaragoza jutott rajtuk kívül. A Baskonia a Valenciához hasonlóan 12-11-gyel állt a leállás előtt, a San Pablo Burgos (amely nem összetévesztendő Lóránt Péter egykori csapatával, a Ford Burgosszal) pedig szintén 12-11-gyel rendelkezett, de csak -34-es kosáraránnyal. Egyértelműen a Burgos a 12 csapatos lebonyolítás legnagyobb nyertese, akárhogyan alakulnak a továbbiak.

A további program magyar idő szerint:

Elődöntők

2020.06.28., vasárnap

17:00   Barca - San Pablo Burgos
20:00   Valencia Basket - Kirolbet Baskonia

Döntő

2020.06.30., kedd

20:00   1. elődöntő győztese - 2. elődöntő győztese

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus