A vb ötödik napjának beharangozója

A világbajnokság ötödik napjához érkeztünk, és a legutóbbi két "lazább" nap után ma újra mind a négy csoport pályára lép, az utolsó előtti fordulót rendezik a csoportkörben. Az A-csoportban két rangadó is lesz: Brazília a szerbekkel, Spanyolország pedig a franciákkal találkozik - utóbbit nézhetitek meg majd a Sport1-en. Szenegál Argentína ellen folytatná nagy menetelését, de lesz görög-horvát csoportrangadó is a B jelű ötösben. A törökök a finnekkel játszanak sorsdöntő meccset, a Team USA pedig a Dominikai Köztársaság ellen lép pályára. Lássuk a találkozók beharangozóit, a mai programot!

A-csoport

Egyiptom - Irán 15.30

Ezen a mérkőzésen a két együttes gyakorlatilag csak azért küzd, hogy melyikük szerezzen egy győzelmet, és melyik fejezze be a vb-t siker nélkül - a másik négy csapat annyival erősebb, hogy az utolsó napon valószínűleg mindkét gárda vereséget szenved majd. Irán Hamed Haddadival előnyben van talán - a szerbeket is nagyon szépen megszorongatták két napja -, az NBA-t is megjárt center a mérkőzés messze legnevesebb és valószínűleg legjobb játékosa, és mivel a két csapat között általánosságban sok különbség nincs, így ő el is döntheti a mérleg nyelvét az ázsiai válogatott javára.

Szerbia - Brazília 18.00

Nagyon hasonló erők küzdelméről van szó. A szerbek Irán ellen kicsit szenvedtek, de egyébként magabiztosan játszanak a tornán, a franciáktól is egy véleményes fújás után kaptak ki. A brazilok meggyőzőek voltak az első két körben - ők például verték a franciákat -, aztán a spanyolok egy más dimenzióban kosárlabdáztak. Mindkét gárda minőségi és mély rotációval rendelkezik a periméteren és a palánk alatt is - igaz, a szerbek a külső sorban, a brazilok pedig a magasembereknél jobbak valamivel. Nagyon számolgatni sem tud a két csapat, hiszen sem ez, sem a B csoport nem úgy alakul, hogy a végeredményre az utolsó forduló előtt nagy összegben lehessen fogadni, úgyhogy egy kifejezetten izgalmas mérkőzésre van kilátás.

Spanyolország - Franciaország 22.00 (Sport1, 23.00-tól csúsztatva)

A csoport első helye a tét valószínűleg a tavalyi Eb hosszabbításos elődöntőjének visszavágóján, és a hazaiak számítanak esélyesnek. A franciák az első két körben a szívós énjüket mutatták, aztán Egyiptom ellen hétfőn már gáláztak. A spanyolok ellen valószínűleg utóbbira sok lehetőségük nem lesz, és a vendéglátókat fűteni fogja a visszavágás vágya a szlovéniai kontinensviadalon elszenvedett vereség miatt is - igaz, a gallok most erősen tartalékos felállásban vannak jelen. Pau Gasol vezetésével eddig a házigazdák a Team USA-hez hasonló, talán még meggyőzöbb játékot is produkálnak, úgyhogy bármennyire nem szabad lenézni az Eb-győztest, itt (is) a hispánok az esélyesek.

 

B-csoport

Fülöp-szigetek - Puerto Rico 13.30

A Fülöp-szigetek három szoros vereségen van túl, és itt a legnagyobb esélyük arra, hogy megszerezzék első győzelmüket, ugyanis a csoport leggyengébb gárdája, Puerto Rico ellen lépnek pályára. Carlos Arroyo mai játékáról egyelőre biztosat nem tudni, nélküle a Balkman - Barea kettősnek kell felvenni a verseny az Andray Blatche által vezetett filippinók ellen. Alapvetően nem lehetetlen a dolog, Puerto Rico állománya semmivel nem tűnik gyengébbnek papíron, eddig azonban jócskán elmaradnak a várakozásoktól, játékban sem tudják megközelíteni azt, amit várnak tőlük, így pedig az eredmények is elmaradnak. A Fülöp-szigetek eddig jóval jobb teljesítményt nyújtott náluk, a közönségük is fantasztikus - talán a finnek mellett a legjobb -, így ha a trend nem változik, Blatche-ék behúzhatják első sikerüket. Aki győz, annak maradnak csak életben a továbbjutási esélyei, a Fülöp-szigetek például Szenegállal játszik az utolsó körben, az akár egy ki-ki meccs is lehet.

Szenegál - Argentína 17.30

A torna talán legnagyobb meglepetéscsapata Szenegál együttese, mivel Puerto Rico után a flegmázó horvátokat is legyőzték, így minden esélyük megvan arra, hogy továbbjussanak - óriási siker lenne ez számukra azután, hogy eddig a vb-k történetében még csak meccset sem nyertek. Az argentinok eddig csak a kötelezőket hozták Puerto Rico és a Fülöp-szigetek ellen, ezeknél a csapatoknál az eddigiek alapján többet fog nyújtani az afrikai alakulat, úgyhogy meg kell rázniuk magukat Scoláéknak. Jóval jobb, nevesebb, tapasztaltabb (és öregebb) az állományuk, ráadásul a két kötelező mellett Horvátország ellen sem játszottak rosszul, sőt egy kiváló összecsapás végén maradtak alul. Ha nem veszik félvállról Szenegált, akkor elvileg nekik kell nyerniük, mert sokkal több opcióval rendelkeznek támadásban, ha viszont ők sem veszik elég komolyan a mérkőzést, az eddig parádézó Gorgui Dieng vezetésével újabb nagy skalpot gyűjthetnek be a "zöldek".

Görögország - Horvátország 20.00

A csoport rangadója az eddigi mérkőzések alapján. A görögök magabiztosan menetelnek, három győzelmet húztak be eddig, igaz, a csoport három leggyengébb csapata ellen - Szenegál 23 pontos legyőzése a későbbiek tükrében azért kiemelendő. A horvátok ugyan megverték saját magukat az afrikai együttessel szemben, és majdnem a Fülöp-szigetek ellen is megcsinálták ugyanezt, ettől függetlenül Argentína ellen megmutatták, mekkora potenciál van játékosállományukban. Jasmin Repesa mester ugyan lenyilatkozta, hogy ha újjászülethetne, azt nem szívesen tenné meg a balkánon az ott élő sportolók hozzáállása miatt - gondolt itt konkrétan arra, hogy a kötelező győzelmeket előre elkönyvelik, és nagyon sokszor veretik meg magukat az ellenféllel ennek köszönhetően -, ám ezzel valószínűleg nem lesz most gondja Görögország ellen, a hellének számítanak ugyanis a találkozó esélyesének kiegyensúlyozottabb produkciójuk és jobb védekezésük miatt.

 

C-csoport

Új-Zéland - Ukrajna 15.00

Mindkét gárda előtt világos a feladat: az ukránok egy győzelemmel biztosítják továbbjutásukat, a Tall Blacksnek pedig abban az esetben maradnak továbbjutási esélyei, amennyiben győznek, az utolsó körben ugyanis Finnországgal találkoznak majd. Az ukránok komoly gondba kerülhetnek vereség esetén, és akkor hiába a törökök elleni bravúr, az utolsó körben ugyanis az USA ellen kell pályára lépniük egy borítékolható zakóért, tehát egy mai vereség a 2-3-as mutatót jelenti számukra. Ennek megfelelően minden előzetes esélylatolgatás mellett a lelki, pszichikai tényezők lesznek a legfontosabbak, melyik gárda bírja el a terhet, hogy ez már gyakorlatilag olyan, mintha az egyenes kieséses rendszerben játszanának. Az ukránok alapvetően esélyesebbek, papírforma szerint ma biztosítják helyüket a legjobb 16-ban.

Törökország - Finnország 17.30

Borzasztóan fontos összecsapás lesz ez a továbbjutás szempontjából. A finnek kiesnek, amennyiben kikapnak, az ukránok pedig nyernek Új-Zéland ellen - ebben az esetben ugyanis csak a törököket vagy Dominikát foghatják be az utolsó fordulóban, mindkét csapattól kikaptak/kikapnak most. A törököknek marad egy utolsó reménysugár vereség esetén is, mivel holnap Francisco Garciáékkal kell megmérkőzniük, így ott még kiharcolhatják a továbbjutást akkor is, ha esetleg ma vereséget szenvednek, de az már kifejezetten  vészjósló lenne egy olyan válogatott számára, amellyel alapvetően úgy számoltak, hogy ebből a csoportból simán tovább kell mennie. A törökök az USA elleni mérkőzést leszámítva pocsékul játszanak, a finnek pedig mutattak már mindenféle teljesítményt ezen a vb-n, úgyhogy megjósolhatatlan a mérkőzés kimenetele, esélyest nem nagyon lehet megnevezni.

Dominikai Köztársaság - Egyesült Államok 21.30

Ma este a Dominikai Köztársaság az, amely beírhatja automatikusan a vereséget magának, hiszen ők találkoznak ma a Team USA-jel. Az amerikaiaknál kezd körvonalazódni, hogy Davis és Faried az a két játékos, aki a mérleg nyelvének nagy részét jelenti a többi válogatottal szemben, míg Harden Curryvel és Irvinggel együtt a külső sor vezérei. Tegnap Dominika nagy győzelmet aratott a finnek ellen, ma gyakorlatilag pihenhetnek, szerencsés esetben - finn vereség, ukrán győzelem - ugyanis ott vannak már a legjobb 16-ban este negyed 8 után is, amennyiben viszont nem így történik a dolog, holnap sorsdöntő ütközet elé néznek a törökök ellen. Két hete 43 ponttal nyert az USA egy felkészülési mérkőzésen, természetesen masszív esélyesei a mai találkozónak is.

 

D-csoport

Mexikó - Ausztrália 13.30

A közép-amerikai együttes tegnap mutatta meg igazán, hogy van bennük azért lehetőség - a csoport két favoritja ellen még nem sokat tettek le a parkettre, Angolát azonban magabiztosan verték, az a győzelem pedig akár továbbjutást is érhet. Hogy ez gyakorlatilag biztos legyen, ahhoz le kell győzniük a szlovénok elleni vereség után sokat javuló ausztrálokat, akik tegnap a litvánokat kapták el kiváló első félidejüknek köszönhetően. Igazi csemege lesz a Gustavo Ayon - Aron Baynes csata centerposzton, ennek ellenére - bár tegnap mexikói oldalon meglepően jók voltak a kiegészítőemberek - az ausztrálok mélyebbnek tűnnek, és főleg Joe Ingles semlegesítésével lehet gondja a latin-amerikai csapatnak. Az esélyesek az ausztrálok, akik győzelmükkel már biztosítanák is helyüket a legjobb 16 között.

Szlovénia - Angola 17.30

Tegnap a szlovének két és fél negyedig szórakoztak csak Dél-Korea ellen, aztán simán nyertek. Ez ma ennyi ideig nem fog beleférni, Angola jobb csapat az ázsiaiaknál, de a Dragic-testvérpár által vezetett szomszédaink egyelőre annyira magabiztosak, és alapvetően is annyival jobb állománnyal rendelkeznek, hogy nehéz nem azt mondani, hogy abszolút esélyesei ennek a mai találkozónak. Egyetlen pont van, ahol az afrikai együttes esélyét látom: holnap a szlovének a litvánokkal mérkőznek meg, az egy jóval fontosabb és kiegyenlítettebb összecsapás lesz előzetesen, nagyon könnyen lehet, hogy oda figyelnek már Dragicék, és talán tartalékolni is akarnak, ebben az esetben megéghetnek ma.

Litvánia - Dél-Korea 20.00

Az északi együttes tegnap kiábrándítóan játszott az első 20 perc során, aztán már hiába kapták össze magukat, Ausztrália ellen egy ilyen félidő nem fér bele. Valószínűleg összeszedik magukat, hogy feledtessék tegnapi zakójukat, Dél-Korea pedig kellemes ellenfél is ahhoz, hogy helyreállítsák önbizalmukat. Az azért tegnap látszott, hogy teljesen félvállról még őket sem lehet venni, ráadásul a litvánok esetében is bejátszhat, hogy a holnapi, szlovének elleni összecsapásra tartalékolnak, de alapvetően egyértelműen ők az esélyesek.

 

Az összes mai mérkőzés megtekinthető élőképpel ERRE A LINKRE KATTINTVA!

A mérkőzések online statisztikáit ERRE A LINKRE KATTINTVA érhetitek el.

A napi összefoglalóinkat csoportokra bontva, folyamatosan, az adott meccsek után az adott poszton belül frissülve érhetitek el, jó szórakozást!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus