A-csoport: Dupla hosszabbítás után újabb finn győzelem

Az A-csoport harmadik játéknapján a finnek az ezúttal is varázslatos Lauri Markkanen vezetésével dupla hosszabbítás után győzték le a lengyeleket (úgy, hogy 9 pontos hátrányt dolgoztak le a rendes játékidő végén 79 másodperc alatt), ezzel óriási lépést tettek a továbbjutás felé. Az első és negyedik negyedet 10-10 ponttal megnyerő szlovének legyőzték a görögöket is a Luka Doncic - Goran Dragic duó vezetésével. 115 pontot dobtak De Colóék, rommá verték az északiakat a játéknap nyitómeccsén. 

A csoport

Franciaország - Izland 115-79 (29-25, 20-17, 37-14, 29-23)

Nem sok esélyt adott ellenfelének a francia válogatott, rögtön 5-0-val nyitottak Diaw-ék és csak két triplával maradt partiban Izland az első percekben. A gallok szempontjából volt azért egy kis hullámvölgy a nyitó játékrészben, az északiak egyszer át is vették a vezetést, de a remekül dobó, több fegyverrel operáló Franciaország hamar visszavette az előnyt. A második negyedben is csak távoli dobásokkal tudott tapadni Izland, de Heurtelék triplái is ültek, így a különbség elérte, majd elkerülte a tíz pontot - itt már egyértelmű volt a francia fölény, bár Palsson kosarait követően a nagyszünetben csak hét volt közte.

A fordulás után is hasonló maradt a helyzet, próbált látótávolságon belül maradni az izlandi válogatott, de annyi opciójuk volt támadásban a franciáknak, hogy könnyedén szerezték a pontokat - sőt, gyakorlatilag akkor dobtak kosarat, amikor akartak. A harmadik negyedben ennek megfelelően el is dőlt a küzdelem, ezt a játékrészt 37-14-re (!) nyerték a gallok és itt már eléggé gálameccs-szagúvá változott a találkozó, csak a végeredmény volt kérdéses. De Colóék végül kiszolgálták a kilátogató különbséget és egészen elképesztő dobóformát mutatva száztizenöt pontig jutottak, ezzel messze felülmúltak bárkit ezen az Eb-n. Összességében 68%-kal (!) céloztak mezőnyből, 70% felett értékesítették a kétpontosaikat és kiosztottak harmincegy gólpasszt - annak ellenére verték rommá Izlandot, hogy egyénileg senki nem nyújtott extrát. 

Franciaország legjobb dobói: De Colo 16/6, Seraphin 14, Jackson 14/6
Izland legjobb dobói: Stefansson 23/6, Hermannsson 13/3, Acox 10, Palsson 10/6


Szlovénia - Görögország 76-72 (23-13, 12-17, 17-28, 26-14)

A szlovének Dragic és Vidmar vezetésével 6-0-lal kezdtek, ami az egész első negyed menetét meghatározta. A görögök ugyan a hatodik perc elején Papanikolaou révén visszajöttek két pontra (10-8), és Doncic két támadás alatt dobott 5 pontjára is válaszoltak, de a negyed utolsó másfél percében Prepelic vezetésével egy 8-1-et futottak a szlovének, egy kerek 10-essel vezettek 10 perc játék után (23-13). A második felvonásra összekapták magukat a görögök hátul, szűk öt perc alatt összesen három pontot kaptak, így 5 pontra jöttek fel a 15. perc közepére (26-21). Dragic, Prepelic és Doncic kosarai után megint egy két és fél perces szlovén kosárcsend érkezett - a görögök sem sziporkáztak elöl, de Papagiannis dupláival két pontra hozta fel csapatát, és Doncic hármasával alakult ki a félidei különbség (35-30).

A fordulás után a görögök bő két perc után fordítottak, és az első négy percben futottak egy 9-0-t (35-39). Randolph 2+1-ét követően Sloukas büntetőivel már 7 pontra is meglépett Görögország (38-45). Prepelic kosaraival másztak vissza a hellénekre a szlovének, de a negyed végén kezdtek meglépni a görögök, hat ponttal álltak jobban 10 perccel a végső sípszót megelőzően (52-58). Dragic próbálta meg leginkább felhozni nyugati szomszédainkat, és Prepelic kosara után megint csak kettő pont volt a differencia a 35. perc elején (60-62). Doncic és Muric előbb egyenlítettek, majd kettejük összjátéka után utóbbi dobott triplát, vezetett Szlovénia a 37. perc végén (69-66). A szlovénok belehibáztak a büntetőzésbe, így a görögök egyetlen pontra közelítettek Sloukas egypontosai után (71-70), de Dragic előbb a vonalról, majd ziccerből volt hibátlan, így 22 másodperccel a vége előtt eldőlt a meccs (75-70). A végeredmény 78-72 lett, ezzel a szlovének 3-0-lal csoportelsők, a görögök viszont 1-2-vel még bajba is kerülhetnek.

Szlovénia legjobb dobói: Doncic 22/9, Dragic 20, Prepelic 16/9.
Görögország legjobb dobói: Sloukas 18/6, Pappas 10, Papagiannis 10, Printezis 10.


Finnország - Lengyelország 90-87 két hosszabbítás után (18-8, 18-24, 16-20, 14-14, 12-12, 12-9)

A finnek kezdtek jobban, de az első negyed első feléhez Pontika két duplája után már a lengyelek érkeztek előnnyel (6-8). Nem volt túl sok pont, de a vendégek teljesen leálltak ezt követően, így a házigazda Koponen, Murphy, Markkanen és Salin kosaraival egy 12-0-val zárta az első negyedet, ennek köszönhetően 10 ponttal vezetett (18-8). A második felvonás elején Markkanen kettő, Koivisto pedig egy hármast szórt, nem tudott közelebb kerülni Lengyelország, hiába játszott kiválóan ekkor Gielo (27-17). Slaughter hármasa után Kotti és Koponen csináltak egy 7-0-s sorozatot, és 12-14 pont között mozgott a távolság jó ideig. A félidő utolsó két percében Zamojski, Waczynski, Kulig és Ponitka pontjaival egy 10-0-s rohamot csináltak a lengyelek, ezzel visszajöttek ellenfelükre (36-32).

A fordulás után magasemberei, Lee és főleg Murphy révén hét ponttal meglépett Finnország (43-36), de a negyed második felében Waczynski vezetésével már fordítottak is a lengyelek (48-49), a negyedik negyedre egállal fordultak a felek (52-52). Ennek elején magához ragadta a kezdeményezést a vendég gárda, de elhúzni nem tudtak eleinte. A finnek rettenetesen visszaestek támadásban, így szépen lassan kezdett ellépni a lengyel válogatott, Ponitka triplája után pedig úgy tűnt a 39. perc közepén, hogy el is dőlt a meccs, 9 ponttal vezettek a vendégek (57-66). Koponen büntetője után azonban Salin triplát dobott, Markkanen mindhárom büntetőjét értékesítette, majd 15 másodperccel a vége előtt, mikor a lengyelek jöhettek támadással két pont előnyben, labdát szerzett, zsákolt, és jöhetett a hosszabbítás (66-66).

A ráadás igazi adok-kapok volt, egyik csapat sem akart összetörni, hiába dobtak nagy kosarakat a túloldalon. Eleinte a finnek, aztán a lengyelek vezettek - Koponen triplájára Gielo válaszolt kintről, de Koponen büntetőkkel visszavette a vezetést csapatának (73-72). Az első hosszabbítás utolsó perceiben Waczynski és Slaughter állt a lengyelek élére, ekkor náluk volt végig az előny, de előbb Koponen hármassal egalizált az utolsó perc kezdetén, majd Markkanen 3.1 másodperccel a vége előtt egy fordulásos középtávolit értékesített, egyenlő volt megint az állás (78-78). Nem esett már pont, így jöhetett a második hosszabbítás.

Markkanen szép megoldása után Slaughter két büntetőt is kihagyott, Murphy duplája után pedig Karnowski is csak egyszer volt eredményes a vonalról (82-79). Karnowski és Markkanen váltottak kosarakat, Waczynski viszont a 49. perc elején egyenlített (84-84). Salin ziccere után előbb Waczynski, aztán Slaughter hagyta ki a dobóhelyzetét, így faultolnia kellett a lengyeleknek. Koponen kettőből csak egy büntetőt dobott be, de Markkanen leszedte a második után a támadópattanót, mindkét büntetőjét beszórta, így 5 pont lett a differencia (89-84). Két kihagyott lengyel büntető és egy támadópattanó után, 7.1 másodperccel a vége előtt Slaughter bedobott még egy triplát, Koponen pedig a túloldalon csak egy büntetőt értékesített, de 6.3 másodperc már nem volt elég a lengyeleknek, Kulig nagyon rossz megoldást választott. 90-87-re győztek végül a finnek, és óriási lépést tettek ezzel a továbbjutás felé, hiszen úgy állnak 2-1-gyel, hogy Izlanddal még nem játszottak. A lengyelek 1-2-vel állnak, és egy esélyük maradt lényegében: elkapni Görögországot.

Finnország legjobb dobói: Markkanen 27/6, Koponen 21/12, Murphy 10/3.
Lengyelország legjobb dobói: Waczynski 18/12, Slaughter 18/6, Ponitka 14/3, Kulig 12, Gielo 11/6.

fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus