Alakulnak a Falco BL-ellenfelei

A Tofas volt NBA-seket igazolt, a Lublin is amerikaiakkal erősített a napokban - a Falco összes ismert BL-ellenfelének játékosmozgásai a következő idényre.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a 2019-es magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttese a B csoportba került a Bajnokok Ligája 2020/2021-es szezonjának főtábláján. A magyar együttes kerete szinte már kész van, és az ellenfelek is alakulnak, ezt nézzük most végig.


Tofas Bursa (török)

Az elmúlt napokban a Tofas volt a legaktívabb, miután két egykori NBA-játékost is szerződtetett. Semaj Christon inkább a G-Ligában és Európában játszott, de megfordult már az olasz, a kínai, az izraeli és a francia élvonalban is. Sean Kilpatrick sokkal érdekesebb eset, miután négy évet lehúzott a világ legjobb bajnokságában, 2016/17-es, Brooklyn Netsnél nyújtott teljesítménye után pedig azt lehetett gondolni, hogy megragad a ligában (70 meccsen 13.1 pontos és 4.0 pattanós átlag). A következő szezonban azonban négy csapatnál is megfordult, 2018 nyara óta pedig nem járt az NBA-ben. 2019 januárjában a Panához igazolt, ahol görög kupagyőztes és bajnok lett, az előző szezont pedig a montenegrói Buducsnosztnál töltötte, ahol 16.5 pontot és 3.2 gólpasszt hozott meccsenként - most 1+1 évre írt alá a törökökhöz.

Még a sorsolás előtt érkezett a csapathoz Jeremy Simmons - a 31 éves center Lengyelországban, Szlovákiában, Grúziában és a Közel-Keleten kezdte meg profi karrierjét, az elmúlt hat évben viszont Belgiumban és főleg Olaszországban játszott, tavaly 10.4 pontot és 9.2 pattanót átlagolt a Serie A-s Varesénél. Június közepén a kenyai Nuni Omottal is megállapodott a Tofas, aki 2018-ban végzett az Egyetemen, egy évet a G-Ligában kosarazott. A kiscsatár az előző idényben a holland ZZ Leidennél és az észak-macedón MZT Szkopjénél játszott - előbbinél 17.8 pontot átlagolt a FIBA EC-ben, utóbbinál 18.5 pont volt a mutatója az észak-macedón bajnokságban. Lesz újonca is a törököknek: Alihan Demir most tér haza, miután a Drexel és a Minnesota Egyetemeken töltötte az elmúlt éveket.

Muhsin Yasar két évet hosszabbított - a magasember a török első osztályban 9.4, a EuroCupban pedig 7.4 pontot átlagolt. Szintén marad a kispadon Orhun Ene, akinek ez lesz a hatodik éve a csapat vezetőedzőjeként.

Nem találkozunk viszont Baris Ermissel, aki 5 év után hagyja el a klubot, és egészen biztosan nem lesz ott Szombathelyen a Szolnok egykori játékosa, Tarik Phillip sem, aki a Sportando értesülései szerint kilépett szerződéséből, így szabadon igazolható.

 

MKS Start Lublin (lengyel)

Talán a legsötétebb ló volt a sorsolás után a Lublin, amelyről sokat nem tudni nemzetközi szinten - az összes többi csoportellenfél rutinos az európai kupaporondon, míg a lengyelek most debütálnak majd Európában.

A Lublin épp a mai napon szerződtette Sherron Dorsey-Walkert, aki három éve profi, mindhárom idényét a holland Zwollénél töltötte - az előző FIBA Europe Cup szezonban 16.7 pontot és 4 pattanót átlagolt. Tegnap is igazolt a Lublin, Armani Moore is náluk folytatja - 2016-ban lett profi, Lengyelország és Németország között ingázott eddig egy új-zélandi kitérővel karöltve, és járt már Magyarországon, még a Stelmet Zielona Gora színeiben a BL-ben, Szolnokon, 2017 januárjában.

Lengyel sajtóértesülések szerint Moore aláírásával együtt hosszabbított a klubbal a gárda lett cstára, Martins Laksa.

Itt is van egy ismerős távozó: Brynton Lemart egy hete jelentette be a Gaziantep, a Sopron egykori amerikai légiósa Törökországban folytatja.

 

BC Nyizsnyij Novgorod (orosz)

Az oroszoknál korábban voltak bejelentések az érkezőket tekintve, azóta inkább távozók vannak a porondon. Itt folytatja pályafutását Luke Petrasek, aki a Bundesligában, a Giessen 46ersnél 10.9 pontot és 4.4 pattanót átlagolt. Centerposztra a szerb-francia Alexandre Gavrilovic érkezett a Cmoki-Minszktől - a VTB Ligában 12.2 pontos, 5.6 pattanós, a FIBA Europe Cupban pedig 13.9 pontos és 6 pattanós mutatókkal bírt. A Kaposvárról már ismert Kasey Shepherd lesz a gárda egyik új hátvédje - az előző idényt az ukrán BC Kijevnél töltötte, ahol 13.5 pont mellett 3.8 gólpassz és 1.5 szerzett labda volt a statisztikája.

Ivan Strebkov megint hosszabbított a csapattal, hatodik idényét kezdi majd meg Novgorodban - évek óta megbízható iparos.

Eléggé új csapatot kell majd építeni Novgorodban, miután jónéhány meghatározó ember távozása biztos már. Terell Parks fél évet (sem) játszott Oroszországban, a francia Cholet Baskethez szerződik. Szintén a magasemberektől megy a szintén amerikai Darral Willis, aki szintén Franciaországban, a Monacónál folytatja. A magasember-részleget lényegében teljesen újra kell húzni, miután Alec Brown július legelején aláírt a spanyol élvonalbeli Estudianteshez. Múlt héten távozott az együttestől a tapasztalt, jó kezű Michael Jenkins is, és nincs már az együttesnél Pavel Antipov sem, aki egy hónapja aláírt a szintén orosz UNICS Kazanyhoz. Május végén Brandon Brown is távozott, ő Parkshoz és Willishez hasonlóan a francia Pro A-ban játszik majd a Levallois Metropolitansnél.


JDA Dijon (francia)

A tavaly a csoportot megnyerő Dijon már egy hónapja bejelentette, hogy befejezte a csapatépítést (legalábbis a lényegi részét) - Jaron Johnson leigazolása után került erre sor, aki egy kifejezetten jó (ponterős és egyben sokoldalú) swingman, és két éve Franciaországban játszik már, a Levallois Metropolitans-nél és a Chalonnál töltötte az elmúlt két idényt. Chase Simon személyében a lengyel Anwiltól is érkezett játékos a Dijonhoz - neki 14.1 pont volt a mutatója a PLK-ban, illetve 12.1 a Bajnokok Ligájában. Charles Galliou az Euroligás ASVEL-nél nem nagyon kapott lehetőséget. Van egy nagy visszatérő is, a 32 esztendős Jacques Alingue, aki 2015 és 2018 között volt már a Dijon kosarasa, az előző idényt a Le Mans-nál töltötte. A magas posztokat hivatott erősíteni Hans Vanwijn, aki Antwerpenből tette át székhelyét, és az előző idényben 10 pont és 5.8 pattanó került a neve mellé a BL-ben.

Alexandre Chassang 2022-ig hosszabbított - 9.9 pont és 4.4 pattanó került a neve mellé a francia élvonalban és a Bajnokok Ligájában. Az egyik cserejátékos, Abdoulaye Loum is maradt, 2017 óta szolgálja már a klubot. Szintén visszatér majd Szombathelyre Axel Julien, aki 10.9 pontos és 6 gólpasszos statisztikákat tudott felmutatni az előző szezon sorozataiban. A kulcsemberek közül David Holstonnak volt már szerződése, így vág neki az idénynek a tavalyi szezonban pazar teljesítményt nyújtó Dijon.

A legnagyobb távozó egyértelműen Rasheed Sulaimon, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a Dijon megnyerte a francia kupát még a naptári év elején - ő lett a torna MVP-je. A bajt fokozza, hogy az amerikai hátvéd az egyik csoportriválishoz, a Zaragozához igazolt két évre. Jeremy Leloup is lelépett, ő maradt Franciaországban, kétéves szerződést kötött a Pau-Orthezzel.


Casademont Zaragoza (spanyol)

A spanyoloknál nagy volt a jövés-menés, komoly távozók mellett nagynevű érkezőket is felírhattunk melléjük. A sort az előbb említett Rasheed Sulaimonnal kell kezdeni, aki a Dijontól érkezik. A 2000-es születésű Jaime Fernandez 4 évre írt alá a klubbal - az elmúlt két esztendőt a Barcelona második csapatánál töltötte. Több mint egy hónapos pletyka, hogy a gárda előrehaladott tárgyalásokat folytat Jacob Wiley-val, aki az euroligás Panathinaikosztól jönne, de hivatalos bejelentés azóta sem történ.

A nagyobb nevek közül sikerült megtartani az amerikai DJ Seeley-t (11 pont, 3.0 pattanó, 2.5 gólpassz), a jamaikai-kanadai Dylan Ennist (12 pont, 4 gólpassz a BL-ben) és Robin Benzinget is, aki negyedik évét kezdi majd a csapatnál. Marad az argentin Nicolas Brussino is az aktív rotációból (11.2 pont, 4 pattanó a BL-ben).

A távozóknál ki kell emelni Carlos Alocent, aki zsinórban kétszer volt az ACB Liga legjobb fiatal játékosa - őt a Real Madrid igazolta le. Jason Thompson ugyan szintén nem lesz a csapat tagja, de vele nem is találkozott tavaly a Falco, mivel csak februárban érkezett a klubhoz. Volt egy edzőváltás is: Porfirio Fisac a Herbalife Gran Canariához igazolt, helyét Diego Ocampo vette át, aki érdekes választás egy ilyen klub élére: volt több élvonalbeli és alacsonyabb osztályú együttesek trénere is, most viszont a Barca B-től érkezik Zaragozába. Nemanja Radovics visszament Murciába - vele ugyanúgy nem találkozunk majd, mint a májusban visszavonuló Fran Vazquezzel. Vit Krejci sorsa egyelőre bizonytalan, miután bejelentkezett az idei draftra.


Era Nymburk (cseh)

A Nymburknál egyelőre nagy a csend, egyelőre csak Hayden Dalton hosszabbítását lehet felírni a jövő évi csapat összeállításához. Az is biztossá vált a nyár során, hogy Oren Amiel marad a csapat vezetőedzője.

A távozóknál annál hosszabb a névsor. A cseh válogatottak közül Martin Peterka nem fogadta el a neki adott ajánlatot, így új csapatba igazol, a Sportando információi szerint pedig Jaromir Bohacik is új klubnál kezdheti majd meg a szezont, közel áll a megegyezéshez a francia SIG Strasbourggal. Deishuan Booker már hivatalosan is aláírt a lengyel Koszykowki Wloclawekhez, Zach Hankins az izraeli Maccabi Rishonhoz, Roko Rogic pedig a német MBC-hez - Rogic ugyan epizódszereplő volt, a többiek viszont meghatározó tagjai a gárdának.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus