Anthony Michael Jordan előtt, ismét robbantott Ausztrália

Az USA gálázott, Carmelo Anthony megelőzte Michael Jordant, javítottak a franciák, Ausztrália Szerbiát is elkapta. 

B-csoport

Szerbia - Ausztrália 80-95

Erős kezdés. Ausztrália a franciák után a szerbek ellen is bizonyította, hogy bármire képes - két, náluk erősebb gárdát fektettek két vállra, méghozzá nagyon meggyőző játékkal. Már az első percekben látszott, hogy itt nem lesz pardon, Andrew Bogut mindenben parádézott (9 pont, 12 pattanó, 6 gólpassz, 3 blokk), Matthew Dellavedova (23 pont, 7/8 mezőnyből, 3/4 tripla, 13 gólpassz) élete meccsét játszotta és egy-egy megingástól eltekintve végig vezettek is. A negyedik negyedben aztán fellépett Patty Mills is és csak ebben a tíz percben 13 pontot termelt (26-tal zárt), erre pedig már nem volt válaszuk a szerbeknek - az utolsó másfél percben Ingles két triplája volt a kegyelemdöfés. Rendkívül tudatos, tervezett, koncentrált játékkal, kőkemény védekezéssel és két szenzációsan játszó hátvéddel két nap alatt Európa két elit válogatottját verték meg - a továbbjutásuk ezzel gyakorlatilag biztos, de ennél merészebb álmokat is szövögethetnek.

Ennél több kell Szerbiától. Az első meccs parádéja után most mintha a szerbek sem hitték volna el, hogy ennyire erős az ausztrál csapat és nem igazán pörögtek fel. Raduljica végig tarthatatlan volt a festékben (25 pont, 7/13 mezőnyből, 11/13 büntető) és a harmadik negyedben Teodoszics is fellépett mellé, de kettejüket leszámítva nem volt megbízható fegyverük, sőt, az irányító sem hozta stabilan a jó formát. Bogdanovicsnak nem igazán ment a játék, a hajrában pedig kapkodva, erőlködve játszottak, ennek köszönhetően a négy-öt pont körüli hátrányt nem hogy ledolgozni nem tudták, de átrohant rajtuk Ausztrália. A kijózanító pofon talán még időben érkezett, voltak jó periódusaik és csak az utolsó percekben vesztették el a meccset, addig többször vezettek is, de bőven van min javítaniuk a folytatásban.

Szerbia legjobb dobói: Raduljica 25, Teodoszics 17/9, Bogdanovics 12
Ausztrália legjobb dobói: Mills 26/6, Dellavedova 23/9, Ingles 10/6, Baynes 10

USA - Venezuela 113-69

Anthony Jordan előtt. Lassan kezdett az amerikai válogatott, de a második negyedben dűlőre vitte a dolgot - eleinte látszott a koncentrációhiány, de a második tíz percben már némileg felpörgött az együttes. Ebben nagy szerepelt vállalt Carmelo Anthony, aki a padról beszállva gyorsan betermelt tíz pontot (14-gyel zárt) és megelőzte a Team USA örök pontlistáján Michael Jordant, ezzel fellépett a harmadik helyre. Kulcsfontosságúak voltak a büntetők, George-ék 2/5-tel kezdtek a vonalról, de a második negyedben 13/15-tel folytatták és a betöréseikkel nem tudott mit kezdeni Venezuela - végül tükörsimán hozták az újabb kötelezőt.

Tíz perc remény. Az első negyedben tartotta a lépést a lassan, pontatlanul játszó amerikaiakkal Venezuela, a végül 18 pontig (6/7 mezőnyből, 6/8 büntető) jutó Echenique alaposan kitett magáért, de ahogy feljebb kapcsoltak Butlerék, felborult a pálya. A dél-amerikai válogatott nem tudott mit kezdeni, a  Team USA kiegyensúlyozott támadójátékkal (bőven 50% feletti mezőnymutató, csak Anthony vállalt hétnél több dobást) operált, inkább a betörésekre és nem a triplákra hagyatkozott - a 30-8-as második negyed után nem maradt kérdés. Venezuela holnap Kína ellen próbálja megszerezni első győzelmét, az USA pedig az eddig szenzációsan játszó Ausztrália ellen lép pályára.

Az USA legjobb dobói: George 20/9, Butler 17/3, Durant 16/6
Venezuela legjobb dobói: Cox 19/6, Echenique 18, Vargas 10, Cubillan 10/6

Franciaország - Kína 88-60

Ez már jobb volt. Az Ausztrália elleni vereséget követően most sem kezdett túl erősen a francia válogatott, de 14-14 után egy 7-0-s futással megtörték a kínai ellenállást és a második negyedben eldöntötték a mérkőzést. De Colo egymaga 11 pontot szórt ebben a negyedben, a 14 egységgel és 8 gólpasszal jelentkező Tony Parker is hozta magát, összességében 60%-kal tüzeltek mezőnyből a gallok. A fontos játékosok közül mindenki hozzá tudta tenni a magáét, így nem volt kérdéses a győztes kiléte, de a franciák holnap Szerbia ellen kulcsfontosságú meccset vívnak - mindkét gárdának nagyon kell majd a győzelem.

Más szint. A kínai válogatott ezúttal sem tudta megközelíteni ellenfelét, ahogy az első találkozón az USA ellen sem. Jianlian Yi eljutott 19 pontig (6 lepattanóval, 4 labdaszerzéssel), de a dobás neki sem ment, rajta kívül pedig csak Wang lépte át a tízpontos határt, így nem meglepő, hogy 40% alatt maradtak mezőnyből. A jó magasemberek ellenére 42-20-ra elveszítették a lepattanózást és kaptak nyolc blokkot, így nem lehetett esélyük a sikerre.

Franciaország legjobb dobói: De Colo 19/3, Parker 14/3, Heurtel 11/3
Kína legjobb dobói: Yi 19/9, Wang 11, Guo 9

Fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus