Az A-csoport harmadik körének összefoglalója

Az A-csoport harmadik napjának harmadik meccsén veretlen spanyolok Pau Gasol újabb extrájával a vártnál sokkal jobban elverte az NBA-sek hadával felálló Brazíliát, miután a franciák tükörsimán, kérdés nélkül döngölték a földbe Egyiptomot. Az első találkozón a Hamed Haddadi vezette Irán nagyon jól kezdett Szerbia ellen, de az európaiak a harmadik negyedben a maguk javára fordították és eldöntötték az összecsapást.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, A-csoport, 3. kör:

Brazília (2-1) – Spanyolország (3-0)  63-82

Az A csoport két hibátlan együttese feszült ma egymásnak: a spanyolok két „bemelegítő” mérkőzés után a franciákat is legyőző, (eddig) kifejezetten jó formában pattogtató brazilok ellen léptek parkettre, hogy bizonyítsák, miért is a torna egyik legfőbb esélyesei. Ám a nap legjobb mérkőzésének beharangozott dél-amerikai együttes összecsapása a hispánokkal végül nem hozta meg a várt izgalmakat, Spanyolország már az első percekben tudatta riválisával, hogy nincs keresnivalója a derbin.

Presztízcsatához méltóan kezdődött a találkozó, egyik fél sem engedett könnyű kosarakat ellenfelének, de Juan Carlos Navarro vezetésével magasabb fokozatba kapcsolt a spanyol armada, amely három és fél perc után 9 pontos előnyhöz jutott (4-13). A továbbiakban is pontos és közönségszórakoztató offenzív játékkal rukkoltak elő a házigazdák, hiába próbálta felrázni övéit Marcelinho Huertas, egyszerűen nem tudtak hibázni Juan Orenga mester tanítványai (8-20). A Gasol testvérek mind defenzív, mind támadó oldalon megállíthatatlannak bizonyultak, képtelen volt tartani velük a lépést a Nené-Varejao páros, Pau Gasol már az első tíz percben 12 pontnál járt (14-30).

A második negyedben más felfogásban lépett pályára a Leandro Barbosa fémjelezte Brazília, agresszívabb védekezésének köszönhetően tíz ponton belülre zárkozótt (21-30). Rengeteg személyi hiba tarkította a találkozó ezen szegmensét, de a spanyolok nyugodtak meg először: előbb José Manual Calderon majd Sergio Llull pörkölt be egy triplát, újra megnyugtató fór tudatában pattogtathattak (25-41). Úgy tűnt a félidő előtti perceket jobban meg tudják nyomni Nenéék, de Rudy Fernándezék  képesek voltak minden brazil egységre reagálni, így nem sikerült ledolgozniuk a kétszámjegyű hátrányt a nagyszünetre sem, hiába javultak fel a lepattanócsatában is (32-45).

Nagy elánnal kezdődött a második félidő, felváltva estek a kosarak, ám ismét Pau Gasol vitte vállán csapatát, állandósulni látszott a 15 pont körüli különbség (40-55). Ezután jött csak az igazi feketeleves a dél-amerikai alakulat számára: az idősebbik Gasolt nem vették komolyan a 6,75-ös vonal mögül, aki két hárompontost is értékesített, majd Serge Ibaka duplájával már a húsz egységnyi differenciát súrolta a két csapat közötti különbség!  Ezután sem lassítottak a spanyolok, szédületes tempót diktáltak, amelyre nem találta az ellenszert a brazil válogatott, idejekorán eldőlt a pikáns derbinek ígérkezett összecsapás (47-66).

Az utolsó etapra már csak egyetlen céllal állhatott ki Ruben Magnano együttese: a tisztes helytállás elérésének reményével, ám bravúros, látványos kosarakkal örvendeztették a nagyérdeműt Sergio Llullék (49-70). A játék képe nem változott, nem tudtak felpörögni Raul Netóék, míg a spanyolok igazi csapatként, a biztos előny tudatában sem engedtek ki, valamint védekezésben is extrát nyújtva léptették le a sokszor kilátástalan offenzívát vezető brazilokat.

Spanyolország megérdemelten ért révbe, önbizalommal teli játékának köszönhetően egy percig sem forgott veszélyben győzelme. A lepattanócsatában is meggyőző fölényt tudhatott magáénak a házigazda alakulat (32-41), az Anderson Varejao-Tiago Splitter-Nené trió képtelen volt dominálni a palánk alatt. A jobb csapategységet is híven tükrözi a háromszor több kiosztott gólpassz (6-18) illetve a hatékonyabb triplamutató is a fontos része volt a sikernek és újfent meg kell említeni Pau Gasolt, aki végül 26 ponttal és 9 lepattanóval zárt.

Brazília legjobb dobói: Barbosa 11/3, Varejao 10, Huertas 8.
Spanyolország legjobb dobói: P. Gasol 26/9, Rodriguez 12/6, Navarro 10/6.

 

Franciaország (2-1) - Egyiptom (0-3) 94–55

Gyakorlatilag egy pillanatig sem volt kérdés a gallok győzelme, Lauvergne azonnal egy zsákolással nyitott, pár perc alatt máris 13-4-re vezettek, a támadójátékuk tökéletesen működött, hátul pedig kinti dobásokra kényszerítették Egyiptomot – más kérdés, hogy ebből kettő is beesett ebben a periódusban. Aztán a második negyedet tíz-nullával indították Batumék és innentől csak a pontkülönbség volt a kérdés – mindenesetre nem vették félvállról innentől sem. Kahudi hármasával a negyed vége felé átlépte az előnyük a húsz pontot, majd a huszonötöt is, igazi mészárlást láthattak a nézők.

A folytatásban sem változott semmi, minden működött a galloknál, kívül-belül szétszedték az egyiptomiak védekezését, zsákolások és ziccerek követték egymást, gyakorlatilag minden második támadásuk végén eljutottak a gyűrűig. Az utolsó negyednek már több mint harminc pont felett előnnyel mehettek neki, Egyiptom többször is tanácstalanul passzolgatott és vesztette el a labdát a támadóidő lejárta miatt. Végül negyven fölött is jártak a felek, egy könnyed gálaestet zárhattak Diaw-ék.

A franciák 66%-kal dobtak mezőnyből, ez mindent elárul a találkozóról – főleg ha mellétesszük az egyiptomiak 33%-át. A gallok majdnem kétszer annyi lepattanót szedtek le, kis túlzással meg sem izzadtak – ennek ellenére csak négyen érték el közülük a tíz pontot. Mind a tizenkét játékosuk játszott legalább nyolc percet, de senki nem volt többet a parketten, mint huszonegy perc - így a nap legsimább összecsapását tekinthettük meg.

Franciaország legjobb dobói: Lauvergne 12, Pietrus 11/3, Diot-Tillie 10/6-10.
Egyiptom legjobb dobói: El-Gammal 12/6, Genedy 11/9, Shousha 7/3.

 

Irán (0-3) - Szerbia (2-1) 70-83

Szorosan alakult a mérkőzés első fele, 20 perc után csak 42-38-ra tudtak vezetni a szerbek. Irán okosan játszott, Szerbia pedig nem a tőlük megszokott kemény játékot produkálta, védekezésben gyakran elaludtak. A második félidőre egy másik arculatot mutató szerb csapat ment ki a pályára, Bjelica vezetésével már húsz pontos előnyt tudtak kiharcolni, amit nem is engedtek csökkenni. Bár Irán tudott még egy kicsit kozmetikázni az eredményen, végül magabiztosnak mondható győzelmet arattak déli szomszédaink.

Irán legjobb dobói: Haddadi 29, Nikkhah Bahrami 20/6, Afagh 6/6.
Szerbia legjobb dobói: Bjelica 18/3, Bogdanovics 16/3, Raduljica 13.

 

Az A-csoport jelenlegi állása:

1. Spanyolország 3/0 (+86)
2. Franciaország 2/1 (+38)
3. Szerbia 2/1 (+33)
4. Brazília 2/1 (+12)
5. Irán 0/3 (-72)
6. Egyiptom 0/3 (-97)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus