Az A-csoport második körének összefoglalója

A világbajnokság A csoportjának utolsó találkozóján a spanyolok kevesebb mint egy negyed alatt elintézték Egyiptomot. A brazilok egy brutális második negyeddel letudták Iránt, így is több mint húszpontos diadalt arattak. A csoport első mai találkozóján viszont igazi thrillert láthatott a közönség, a félidei 8 pontos hátrányát pillanatok alatt ledolgozó franciák ugyanis egy utolsó másodpercben dobott büntetővel verték meg a szinte végig vezető szerbeket.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, A-csoport, 2. kör

Spanyolország (2-0) - Egyiptom (0-2) 91-54

A házigazda spanyol válogatott egy újabb imponáló erődemonstrációval jelezte: (számára) kezdődhet a vb, jöhetnek a komoly ellenfelek! A lelkes, ám Navarroéknál lényegesen gyengébb erőt képviselő egyiptomiak már az első negyedtől csak az áldozati bárány nem túl hálás szerepére voltak kárhoztatva. 8 perc alatt eldőlt a találkozó, ekkor már 26-6-os hispán vezetést mutatott a granadai csarnok eredményjelzője. A második negyedben ugyan nem nőtt a különbség, de a láthatóan a tempójából visszakapcsoló hazaiak számára a magabiztos előny megőrzése sem jelentett különösebb megerőltetést (42-24). A mérkőzés ezen szakaszától Orenga mester, már a hátralévő menetelésre is gondolva, a teljes keretét játszatva eloszthatta a terheket sztárjai között.

A szünet után Gasolék még egyszer odaléptek a gázra, a különbség pedig, főleg Serge Ibaka ponterős játékának köszönhetően, alig 5 perc alatt 30 pont fölé (60-28) hízott. A spanyolok itt úgy dönthettek, számukra eljött a szieszta ideje, és az Ibrahim El Gammal vezette afrikaiak szép lassan csökkentették is jelentős hátrányukat. Az ibériai gárda azonban az összecsapás végén, akkor már az abszolút cseresorával a parketten, újra megrázta magát, és az Irán elleni 30 pontos siker után Egyiptomot végül 37 pontos különbséggel gázolta el.

Spanyolország legjobb dobói: Ibaka 18/3, Fernandez 14/6, P.Gasol 12.
Egyiptom legjobb dobói: El-Gammal 16/6, Kamal 8, Genedy 8/6.

 

Brazília – Irán 79-50

Meglepően jól kezdett az iráni válogatott, gyorsabban kosárlabdáztak a dél-amerikaiaknál, akiknél csak Splitter volt képes pontot szerezni eleinte, így az első negyed közepén 13-5-re vezettek Haddadiék. Itt azért összeszedték magukat a brazilok és három perc alatt kiegyenlítettek. A második negyedben aztán már nem volt pardon, beindult Nené, Splitterrel párban pazarul dolgoztak a festékben, a Washington erőcsatára nyolc pontot szórt ebben a játékrészben, mellette Splitter is betalált és Varejao is hozzászólt – ráadásul a betörő kisembereknek is biztosították a terepet, Barbosáék kedvükre dobálhatták a ziccereket. A magasak kilépve tempókból is büntették a behúzódó irániakat, akik nem tudtak mit kezdeni a fizikai hátrányukkal, így nagyon kikaptak ebben a játékrészben, a dél-amerikaiak 23-6-ra múlták felül őket.

Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó, a nagyszünet után Barbosa vette a kezébe a dolgokat és gyorsan beszórt kilenc pontot, de a többiek is hozzátették a magukét, így a negyed közepén már közel járt a különbség a harminchoz. A nagyjából huszonöt pontos előnyt aztán beosztották a brazilok a hajrára, így tükörsimán húzták be második győzelmüket a tornán.

Splitterék amellett, hogy jobban lepattanóztak és jóval több labdát szereztek, még több mint tíz százalékkal pontosabban is dobtak, jól érvényesítették fizikai fölényüket, elosztották a labdákat, Haddadiék tehetetlennek bizonyultak.

A brazilok legjobb dobói: Garcia 12, Barbosa 11/3, Splitter 10.
Az irániak legjobb dobói: Jamshidi 13/3, Kamrani 11/6, Yakhcali 6.

 

Szerbia (1-1) - Franciaország (1-1) 73-74

Egészen szorosra sikeredett az első etap, fej-fej mellett haladtak a csapatok, Teodoszics duplájával 21-20-ra nyerték a szerbek a mérkőzés első játékrészét. A második negyed már nem egészen a gallok elképzelései szerint alakult, támadásban nem találták a ritmust, ellentétben Szerbiával, akik igencsak tetszetős játékot mutatva nyolc pontos előnyt tudtak kiharcolni, 42-34 volt a félidő.

A szünet után kezdett éledezni Franciaország, sokkal jobban, koncentráltabban játszottak, mint tették azt az első félidőben. Ennek meg is lett az eredménye, nagyon hamar egalizáltak, a negyed végén pedig csak két ponttal voltak lemaradva (62-60). Nagy izgalmak közepette zajlott az utolsó játékrész, Kahudi triplájával először a mérkőzésen vezetni tudtak a franciák a felvonás elején. A végjátékban aztán megint nekik kellett futniuk az eredmény után: előbb Lauvergne, majd Diaw egyenlített az utolsó másfél percben. 73-73 volt az állás, amikor egy másodperccel a vége előtt Lauvergne harcolt ki faultot, s állhatott a büntetővonalra. Az elsőt bedobta, a második kimaradt, de már nem maradt idejük a szerbeknek, így hatalmasat küzdve megnyerte a mérkőzést Franciaország.

A statisztikák is kiegyenlített küzdelmet mutatnak, 29-26-ra nyerték meg a lepattanóért vívott csatát a franciák. Ami kimagaslik még, az az, hogy a gallok huszonegy alkalommal hozták kihagyhatatlan helyzetbe egymást.

Szerbia legjobb dobói: Raduljica 21, Bogdanovics 12/6, Bjelica 11/3.
Franciaország legjobb dobói: Lauvergne 19, Diot 15/3, Jackson 12/9, Batum 11/3.

 

A csoport állása:

1. Spanyolország 2/0 (+67)
2. Brazília 2/0 (+31)
3. Szerbia 1/1 (+20)
4. Franciaország 1/1 (-1)
5. Egyiptom 0/2 (-58)
6. Irán 0/2 (-59)

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus