Az A-csoport ötödik körének összefoglalója

A házigazda spanyol válogatott a szerbeken is "átlépett", a 20 pontos Pau Gasol vezetésével magabiztos győzelmet arattak, így veretlenül kezdik meg az egyenes kieséses rendszert Szenegál ellen - a szerbeknek a görögök jutottak. A franciák borzasztóan kezdtek a Haddadi húzta Irán ellen, ám végül érvényesítették a papírformát és győzelemmel zárták a csoportkört - ezzel megvan a továbbjutásuk, az ázsiaiak pedig kiestek. Brazília Egyiptom ellen a Team USA idei rekordját is megdöntötte, 63 ponttal verték Splitterék a már biztosan kieső afrikaiakat az A-jelű szextett első mai összecsapásán.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, A-csoport, 5. forduló

Szerbia (2-3) - Spanyolország (5-0) 73-89

A meccs eleji spanyol rohanás után (0-5) feléledt a Milos Teodoszics húzta Szerbia, amely nem engedte meglépni a már biztos csoportelsőt (13-14). Igazi presztízsmérkőzés zajlott, kemény adok-kapok alakult ki a parketten – hiába volt már tét nélküli az összecsapás. Ezt bizonyítva a házigazdák magasabb fokozatba kapcsoltak, s egy 3-16-os rohanást repesztve állva hagyták ellenfeleiket (16-30). A magabiztos fórt sikerült megtartaniuk az első negyed végére, amelyhez látványos, közönségszórakoztató akciók társultak (20-34).  

Bogdan Bogdanovics triplájával kezdődött a második tíz perc, ám a Juan Carlos Navarro - Pau Gasol páros ezúttal is megállíthatatlannak bizonyult; nem tudott tíz ponton belülre zárkózni a szerb alakulat (25-38). A következő percekben kissé enyhült a spanyol védelem, így a 6,75-ös vonalon túlról hatékonyan tüzelő fiatal szerb gárda egységei után nem várt tovább Joan Orenga az időkéréssel, s maga köré hívta tanítványait (31-41). Volt már tízen belül is Szasa Djordjevics legénysége, de Ricky Rubio zseniális gólpasszaiból, könnyed akciókkal újra a szája íze szerint alakította a derbi alakulását Spanyolország, igazi erődemonstrációt tartva közönsége előtt (35-54).

A második félidő kezdeti gólcsendje után ismét beindult a spanyol henger, amely több mint húszpontos hátrányba taszította a minden erejével elkészülő Szerbiát (37-62). Rengeteg hibával, dekoncentráltan pattogtattak Nemanja Bjelicáék, amelyet keményen büntetett a festékben a Gasol testvérpáros. Az utolsó másfél percet megnyomva bár közelebb érkeztek a szerbek, de így is meggyőző dominanciát mutattak Pau Gasolék (56-71).

Talán már zsebben érezték a hispánok a meccset, amikor sok eladott labdájuknak köszönhetően újra vérszemet kapott Szerbia, amely lelkesen űzte ellenfelét (66-76). Azonban rendezni tudta sorait a Ricky Rubio fémjelezte armada és bár az utolsó percekben éppen az irányító gerjesztette a feszültséget, ez sem akadályozta meg csapatát, hogy újabb kiütésszerű vereséget mérjen – ezúttal – a szerbekre.

A nagy intenzitású és feszült hangulatú találkozón megérdemelten, végig vezetve ért révbe Spanyolország, Szerbiának csak momentumok jutottak. A Gasol testvérek ezúttal is parádés performansszal örvendeztették meg a nagyérdeműt, de Juan Carlos Navarro vagy éppenséggel a mezőnyben nagyon hasznosan játszó Ricky Rubio (12 pont, 7 gólpassz, 7 szerzett labda, 4 lepattanó) is főszereplői voltak a sikernek. Habár Nemanja Bjelica dupla-duplája megsüvegelendő (19 pont, 10 lepattanó), senki nem tudott felnőni mellé, így esélye sem volt Szerbiának megszorongatnia a 2006-os világbajnokot.

Szerbia legjobb dobói: Bjelica 19/3, Raduljica 13, Teodoszics 10/6.
Spanyolország legjobb dobói: P.Gasol 20, Navarro 15/9, Rubio 12.

 

Franciaország (3-2) - Irán (1-4) 81-76

A franciák nem kezdtek elég koncentráltan és energikusan ahhoz, hogy meg tudják fékezni az azonnal vérszemet kapó irániakat, a végére kicsit pontatlanná váló Hamed Haddadi (17-ből 6 mezőnyből, 22 pont, 15 lepattanó) kezdetben még effektívebb volt, ráadásul Nikkhah Bahrami (23 pont, 4 gólpassz) és a szintén kreatív Kamrani (17 pont, 5 gólpassz) is elkapta a fonalat. 23-13-as sokkal nyitották a derbit az ázsiaiak, ám Thomas Heurtel vezetésével 24-10-es 10 perccel válaszolt az Európa-bajnok, tehát félidőben már a gallok mentek néggyel.

A harmadik játékrész elején elkezdett nyílni az olló, viszont az utolsó etapot 14-es fórral kezdő franciák kicsit talán hamar húzták be a kéziféket és a hajrá előtt látótávolságon belülre engedték Iránt, mely már nem tudott elég erőt és koncentrációt megőrizni a végjátékra, így a Collet-legénység 24-ből 11-es triplázásának, valamint higgadt támadójátékának köszönhetően megtette, amit lehetett és a harmadik, biztos továbbjutást jelentő helyen állnak és maradnak is, még ha Szerbia le is győzné este a spanyolokat, míg Irán kiesett.

Franciaország legjobb dobói: Heurtel 15/3, Fournier 13/9, Lafuvergne 12/6, Diaw 12/3.
Irán legjobb dobói: Bahrami 23/6, Haddadi 22, Kamrani 17/9.

 

Brazília (4-1) - Egyiptom (0-5) 128-65

Az már a feldobás előtt eldőlt, hogy a brazilok mindenképp a második helyen jutnak tovább a legjobb 16 közé, Egyiptom pedig kiesik, ám a dél-amerikaiak nem pihentettek senkit sem sérülékeny ászaik közül. Bár 23 percnél senki sem volt többet játékban, a pont ennyit szereplő Leandro Barbosa viszont ezt az intervallumot is aktívan töltötte a pályán, 22 pontot szórt egyetlen elhibázott mezőny-, illetve büntetőkísérlettel. Az irányt újra az NBA felé vevő hátvéd főszereplésével már az első negyedben 27 pontos különbséget alakított ki a Magnano-legénység, mely a félidőben 67-23-ra ment, érett tehát a torna legnagyobb kiütése, nem nagyon lassítottak Varejaóék (15 pont, 10 lepattanó).

A fordulás után sem változott lényegében semmi, a tornán eddig nem sokat mutató Raul Neto is dupla-duplázott, 14 pontja mellett 10 gólpasszt osztott ki, csapata pedig két rekordot is megdöntött, ami a tornát illeti, hiszen az amerikaiak Finnország ellen aratott 59 pontos diadalánál is jobban elverték mai riválisukat, ráadásul a 128 egység is csúcs idén. A csapatszinten bemutatott 74,6 százalékos mezőnyözés, valamint a kétpontosok 85(!!!) feletti értékesítésével alighanem sokáig megdönthetetlen csúcsot állítottak fel Splitterék (8 pont, 9 lepattanó), ezen felül a 35 kiosztott gólpassz is extrának számít ilyen szinten is.

Brazília legjobb dobói: Barbosa 22/9, Machado 16/9, Garcia 15/6, Varejao 15.
Egyiptom legjobb dobói: El-Gammal 16/6, Gendy 14/6, Ibrahim 9/9.

 

A csoport végeredménye:

1. Spanyolország 5/0
2. Brazília 4/1
3. Franciaország 3/2
4. Szerbia 2/3             
5. Irán 1/4
6. Egyiptom 0/5

A többi csoport eredményeit ezen a linken, a különböző csoportoknál megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus