Az észtek Sokk-olták Macedóniát

A szebb napokat megélt macedónokat megcsapta a kiesés szele, az örmények és bolgárok továbbra is parádéznak, a bosnyákok megindultak felfelé

A világbajnoki előselejtezők második játéknapjának összes mérkőzése ide kattintva visszanézhető!

Az első játéknap összefoglalója ide kattinva olvasható!

A-csoport

Örményország (2-0) – Svédország (1-1) 82-69

Második hazai mérkőzését is megnyerte az örmény válogatott, bár ez már közel sem volt olyan könnyű, mint a szlovákok elleni meccs. Ryan Boatright volt a vezér, 23 pontot szórt, de mellette óriási szükség volt a palánkok közelében a Lucas Fischer (17 pont, 12 pattanó), Andrew Chrabascz (18 pont, 8 pattanó) párosra, a segítségükkel 37-25-re hozták a pattanózást. A svédek a negyedik negyedig vezettek, ott viszont látványosan összeomlott a játékuk, de nem is nagyon érdemeltek győzelmet, a most kicsit haloványabb Erikssonon kívül (15 pont) senki nem akadt, aki a gárda élére állt volna. Az örmények ezzel a győzelemmel vezetik a csoportot, bár a neheze most jön, hiszen a hátralévő 4 meccsből hármat idegenben játszanak le.

Bosznia-Hercegovina (1-1) – Szlovákia (0-2) 84-71

A bosnyákoknak kötelező volt a győzelem otthon azok után, hogy egy kellemetlen svédországi vereséggel kezdtek, és a 18 éves Dzanan Musa 32 pontos parádéjával végül megtörték a végig szívósan játszó szlovák nemzeti csapatot. Mellette a Partizan fiatal kiscsatára, Aleksandar Lazic (15 pont) és az AEK 20 éves hátvédje, Edin Atic (12 pont) remekelt, de a PVSK centere, Ismet Sejfic is hasznosan játszott, 14 perc alatt 5 pont és 5 pattanó került a neve mellé – igaz ennyi idő alatt ki is pontozódott. A vendégeknél a 19 éves irányító, Mario Ihring próbált vezér lenni (10 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés), de mellette mindössze a 37 éves veterán, Rancik, illetve a 10 perc alatt 17 VAL-t összehozó 223 centis óriás, Michael Fusek hozott értékelhetőt. Ez a bosnyákok ellen kevés volt, az újabb vereséggel pedig nagyon nehéz helyzetbe kerültek északi szomszédaink. 

B-csoport

Ausztria (1-1) – Hollandia (1-0) 72-79

Nagyon könnyedén nyertek az osztrákok Albániában, a meccset látva nem volt nagyon kérdés, hogy ők és Hollandia szerzik meg a két továbbjutó helyet, így igazából a csoportelsőség a tét a két válogatott között. Ebben a különversenyben a hollandok kerültek előnybe, Worthy De Jong (22 pont, 22 VAL) vezetésével a második negyedben átvették a meccs irányítását, onnantól kezdve pedig hiába próbált meg mindent Ausztria, a hollandok jól tripláztak és egál körüli lepattanózásukkal a második esélyeket is elvették a vendéglátóktól. A hazaiaknál az NBA-s Jakob Pöltl 30 perc alatt 24 pontos, 28 VAL-os teljesítményt tett le az asztalra, de Mahalbasic ma nem volt hatékony, így Schreiner és Lanegger jó kinti dobásai sem érhettek győzelmet. 

Szabadnapos: Albánia (0-1).

C-csoport

Macedónia (0-2) – Észtország (1-0) 76-80

A 2011-ben még Európa-bajnoki 4. (!) helyezett macedónok borzasztóan, egy koszovói vereséggel kezdték a sorozatot, de nem az volt a „kosárlabda-Mohácsuk”, hanem a hazai, észtek elleni bukta, amivel borzasztó nehéz helyzetbe hozták magukat. Stojanovszki ugyan parádés mutatóval (11/15 mezőnyből) hintett be 26 pontot, de a honosított Theodore mindössze 13 pontig jutott, a kiegészítők pedig nem tudtak előlépni. Az első negyedet egyébként 29-17-re nyerték, de a nagyszünetre már a 26 pontos Veiderman vezette észtek vezettek. A meccs a második félidőben nagyon izgalmasan alakult, az észtek többször is elhúztak 6-7 ponttal, de 2 perccel a vége előtt a hazaiak feljöttek 2 egységre – ekkor érkezett az irányító Sten Sokk, aki nevéhez méltó triplával állította meg a hazai rohamokat. 

Szabadnapos: Koszovó (1-0).

D-csoport

Bulgária (2-0) – Fehéroroszország (0-1) 78-68

A bolgár válogatott már az elejétől kontrollálta a meccset, az itt megszerzett 8 pontos előnyükkel jól sáfárkodtak, és az is belefért, hogy a honosított Bost mindössze 11 pontig jusson – a Barcás Vezenkov 15 pontig és 15 pattanóig jutott, Pavel Marinov 22 pontot bombázott be, erre a párosra nem volt válasz. A fehéroroszok keményen próbálkoztak, összeszedtek 12 támadópattanót, viszont alig volt bennük pont, Liutich (19) és Mescharakou (11) kivételével alig találták el a berendezést, ez pedig a bolgárok ellen nem fér bele. A látottak alapján a bolgárok sima továbbjutók, a fehéroroszok és a portugálok viszont nagy csatát fognak vívni a másik továbbjutó helyért. 

Szabadnapos: Portugália (0-1). 

fotó: Fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus