Csoportellenfeleink is győzelmekkel kezdték a felkészülést az Eb-re

A szlovének és a litvánok 2-2 alkalommal, a franciák egyszer nyertek.

A héten elkezdődtek a felkészülési mérkőzések az augusztus végi világbajnoki selejtezők, valamint a szeptemberi Európa-bajnokság előtt.
 
Arról már olvashattatok, hogy előbb egy, majd három ponttal vertük Georgia válogatottját a pénteki és a szombati napon.
 
Európa-bajnoki csoportellenfeleink közül Bosznia-Hercegovina és Németország ezen a héten fognak először pályára lépni edzőmeccsen, a többiek viszont már bemutatkoztak. A bosnyákok felöl egyébként van hír, nem a legpozitívabb: olyan szintű anyagi gondjai vannak a bosnyák szövetségnek, hogy még az is felmerült, hogy nem tudnak elmenni egyes korosztályos vagy felnőtt Eb-kre - GoFundMe oldalt is létrehoztak, hogy az összes nemzeti csapatukat el tudják indítani az idei kontinenstornákon. Nem meglepő, hogy egyelőre két felkészülési mérkőzést jelentettek csak be: Észtországba mennek majd egy háromcsapatos tornára.
 
Szlovéniánál Luka Doncic és Goran Dragic még nem voltak a csapattal az előző héten, csak a hétvégén csatlakoztak a válogatotthoz. Az Eb-címvédő nélkülük, valamint Mike Tobey és Vlatko Cancar nélkül is legyőzte a hollandokat (83-76), majd szombaton Montenegrót is. Utóbbi különösen érdekes meccs volt, hiszen egy 23-6-os első negyeddel kezdtek Prepelicék, a harmadik felvonás során már volt olyan pillanat, amikor a montenegróiak álltak jobban (43-44), és innen lett a vége sima szlovén siker (70-52).
 
Litvánia rengeteg felkészülési mérkőzéssel hangol a tétmeccsekre: lejátszottak már két találkozót, majd ezen a héten kettő, jövő héten pedig újabb három összecsapást vívnak az augusztus 24-ei, szombathelyi világbajnoki selejtezőjük előtt. A litvánoknál sem játszott egyelőre a két NBA-sztár, Jonas Valanciunas és Domantas Sabonis, Echodasék azonban így is két sikert arattak Észtország ellen - előbb 84-70-re, utána pedig 90-88-ra győztek. Utóbbi mérkőzésen a végeredmény szoros volt, és az észtek végig küzdöttek is, de a litvánok lényegében végig vezettek.
 
Franciaország esetében több hírről is be lehet számolni. Egyrészt Victor Wembanyama hiába volt benne az eredetileg 17 fős bő keretben, az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy nem gyógyult meg az ASVEL-nél az idény legvégén szerzett sérülése, ezért hazaküldték. Szintén sérülten érkezett az edzőtáborba Andrew Albicy, akinek a combjával volt baja, ő is hazament - nála még nem biztos, hogy kihagyja az Eb-t, fenntartják a lehetőségét annak, hogy újra csatlakozhat majd a gárdához. Moustapha Fall viszont már biztosan nem fog: neki is a combja sérült meg a szerdai edzés közben, és egészen biztosan nem látjuk majd a kontinenstornán.
 
Ezek után a franciák tegnap Hollandiát fogadták Rouenben, és szoros első félidő után a harmadik felvonás során eldöntötték az összecsapás sorsát, végül 89-65-re diadalmaskodtak Rudy Gobert, Evan Fournier és Vincent Poirier vezetésével.

 

Fotó, slide: hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus