D csoport: Szerbia lesz válogatottunk ellenfele

A lettek túlélték a török hangulatot és nyertek, így Szerbia a csoportgyőztes, Oroszország a harmadik. 

D csoport

Oroszország - Nagy-Britannia 82-70 (23-16, 20-15, 18-23, 21-16)

A betegséggel  bajlódó Andrew Lawrence nem tudta vállalni a játékot a briteknél, az egyébként is jóval esélyesebb oroszok pedig hamar kézbe vették az irányítást. A szigetországiaknál a Nelson-Mockford-Okereafor triónak kellett volna előlépnie támadásban, de nagyon nem találták a dobásaikat, az oroszok viszont kiválóan tüzeltek kintről - a nagyszünetig már 9/17 hármast hintettek be, Shved pedig 13 pontnál és négy gólpassznál járt. Remekül járt a labda és meg is találták a legjobb megoldást, így hiába a Clark-Olaseni páros jó játéka, egyértelmű volt az orosz fölény - hamar tíz pont fölé nőtt a különbség és ezt tartotta is Oroszország.

A fordulás után aztán feljebb kapcsolt Nagy-Britannia és a két magasember mellett a szintén jól játszó Murray révén közelebb zárkózott, egy Clark-tripla után 54-48-nál kértek időt az oroszok. Elkezdtek beesni a brit hármasok, így vészesen csökkent a különbség, 57-54-ig közelítettek Clarkék annak ellenére, hogy Mockford kidőlt egy bokasérülés miatt. A hajrá még ennél is szorosabban alakult, Vorontsevics technikaija után 68-67 állt az eredményjelzőn, de ekkor jött Alex Shved és lenyugtatta a kedélyeket: azonnal bevert egy hármast, majd egy perc múlva még egyet, hogy aztán mindezt megfejelje két büntetővel. Az oroszok extraklasszisa az utolsó bő négy percben egymaga tizenkét egységet termelt és gyakorlatilag egymaga döntötte romba a brit győzelmi reményeket - parádés teljesítménye (30 pont, 9/16 mezőnyből, 6/9 tripla, 8 gólpassz) végül újabb orosz sikert hozott, Mozgovék így biztosan ott vannak a csoport legjobb három helyezettje között. 

Oroszország legjobb dobói: Shved 30/18, Fridzon 14/6, Mozgov 11, Vorontsevics 11/9
Nagy-Britannia legjobb dobói: Clark 21/12, Olaseni 19, Murray 10/6

Belgium - Szerbia 54-74 (13-18, 12-24, 11-14, 18-18)

Úgy lépett pályára Szerbia, hogy mindenképpen nyernie kellett ahhoz, hogy megnyerje a D csoportot, de még ez sem garantálta számukra az első helyet, ahhoz a letteknek is meg kellett verniük Törökországot. Ezzel együtt tudták, hogy mi a feladatuk, már az első negyedben nagyon keményen és fegyelmezetten védekeztek, támadásban pedig Kuzmics gyors öt pontja után beköszönt Bogdanovics és Macvan is. A belgákban egyedül Hervelle tartotta a lelket, de a második negyedben már teljesen esélytelennek bizonyult az együttes - a szerbek elkezdték dobatni Marjanovicsot, harminc százalékkal (59-28!) pontosabban céloztak, a különbség pedig hamar elérte a húsz pontot. A center tizenegy egységgel és négy lepattanóval, Bogdanovics tíz ponttal és öt gólpasszal húzta övéit, a belgák tíz perc alatt kilenc pontot tudtak szerezni, így tekintélyes szerb előnnyel fordultak a csapatok. 

Ezt követően sem történt változás, de már egyre kevésbé érdekelte a csapatokat a meccs, a biztos vezetés birtokában a szerbek sem erőltették meg magukat igazán. A belgák bő ötperces kosárcsenddel kezdték a harmadik negyedet és a hátralévő időszakot már csak "muszájból" játszották le a felek - a belgáknál pályára került a fiatal Lecomte is, aki végül 12 ponttal zárta a meccset. A szerbeknél Bogdanovics (15 pont, 9 gólpassz) és Marjanovics (22 pont, 8/12 mezőnyből, 7 lepattanó) emelhető ki, a gárda pedig így 4-1-gyel zárta  csoportkört - most már szurkolhatnak a letteknek, hiszen ha nyernek Porzingisék, akkor Szerbia a csoportgyőztes, ha nem, akkor Oroszország. 

Belgium legjobb dobói: Lecomte 12/3, Hervelle 10/3, Van Rossom 9/9
Szerbia legjobb dobói: Marjanovics 22, Bogdanovics 15/3, Macvan 10

 

Lettország - Törökország 89-79 (24-22, 23-16, 22-25, 20-16)

A lettek úgy léphettek pályára, hogy tudták: már nem végezhetnek a csoport első helyén, ennek ellenére aktívan, sok mozgással, gyönyörű labdajáratással és sok üres dobóhelyzettel nyitották a találkozók. Ezek a remek dobások viszont nem igazán ültek, gyengén céloztak ezúttal Bertansék a meccs elején, pedig a törökök rengeteget dupláztak és csapdáztak védekezésben, így könnyedén jöttek a jó kinti helyzetek. A második negyedben aztán egymás után betalált Davis Bertans, Blums és Timma is, itt megléptek a lettek, Törökország csak Mahmutoglu tizenegy pontja miatt tudott látótávolságon belül maradni. A nagyszünet előtt Blums vágott be még egy hármast, a lettek 7/15-tel zárták a félidőt kintről, Porzingis pedig tizenhat pontig jutott - igaz, ennek ellenére csak kilenc volt közte húsz percet követően.

A harmadik negyedben az említett Davis Bertanst elvesztette Lettország, miután egy Erdennel történt ütközés után megsérült az ujja, de különösebben ezt sem érezte meg csapata - hullámzott a meccs, de folyamatoasn vezettek Timmáék. A harmadik negyed végén aztán robbant a csarnok, Osman egy 3+1-es, Erden pedig egy 2+1-es játékkal jelentkezett, alig négy pont választotta el egymástól a feleket. A hajrá izgalmasan alakult, de Törökország végül nem tudott felülkerekedni: Mahmutoglu beütött egy sportszerűtlen hibát, a lettek pedig Porzingis (28 pont, 7 pattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és Blums (17 pont, 5/8 tripla) vezérletével győzelmet aratott - a törököknél Osman (24 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz) és Mahmutoglu (19 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) emelhető ki. A lettek ezzel a csoport második helyén végeztek, a törökök pedig negyedikként jutottak tovább. 

Lettország legjobb dobói: Porzingis 28/9, Blums 17/15, Dav. Bertans 9/3
Törökország legjobb dobói: Osman 24/12, Mahmutoglu 19/9, Erden

 

fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus