EB-döntés vethet véget a FIBA-Euroliga jogi csatának?

A Euroleague Basketball szerint az Európai Bizottság egyik döntése precedenst teremtett, amely lezárhatja a jogi csatát

A euroleague.net honlapon jelentetett meg nyilatkozatot az Euroliga és a mögötte álló szervezet abból az apropóból, hogy az Európai Bizottság döntést hozott egy olyan ügyben, melyben korcsolyázók perelték be a Nemzetközi Korcsolya Szövetséget (ISU), mivel utóbbi nem engedélyezte, hogy a szövetség alá nem tartozó szervezetek rendezvényein részt vegyenek, sőt a szövetség szankciókat helyezett kilátásba, ha ez mégis megtörténik. Az ISU ezzel a magatartásával a sportolók keresete szerint megszegte az Európai Unió trösztellenes jogszabályait. 

Az Európai Bizottság döntésében felhívta az ISU-t, hogy fejezze be a jogsértő magatartását, és ne szabjon ki indokolatlan büntetéseket, illetve ne fenyegessen azokkal sportolókat. 

Az Euroliga közleménye szerint ők 2016-ban hasonló keresettel éltek az Európai Bizottság felé, mivel véleményük szerint a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség szabályzatai hasonló indokolatlan szankciók foganatosítására adnak lehetőséget, ezért üdvözlik az Európai Bizottság döntését, mely precedenst teremt és valamennyi sportoló, illetve a sportban tevékenykedő, szereplő klub számára biztosítja a szabad választás jogát. 

Az Euroliga ismét határozottan kijelentette, hogy soha nem bojkottálták a nemzeti válogatottaknak kiírt rendezvényeket, illetve soha nem korlátozták a játékosokat vagy a sportban tevékenykedő más szereplőket, hogy nemzeti csapataikban játsszanak, illetve a FIBA égisze alatt rendezett eseményeken vegyenek részt. 

A nyilatkozat végén az Euroliga kifejezte abbéli reményét, hogy sikerül peren kívül megállapodniuk egy stabil, hosszútávú együttműködésben a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséggel, amelynek keretein belül a nemzetközi kosárlabda-élet valamennyi résztvevője együtt tud dolgozni a sportág nemzetközi népszerűsítéséért. 

A FIBA hivatalosan még nem reagált a döntésre, amint ez megtörténik, tájékoztatjuk olvasóinkat. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus