Európai körkép 2019-09-23: az utolsó simítások

Új heti rovatunkban a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze a kontinensről – pályán az euroligás nagyágyúk és a vb-hősök – találkozott a FIBA és az Euroliga vezetője – nyilvános az orosz csapatok büdzséje – litván mozgolódás Londonban – Shane Larkint honosítják?

A hétvégén lejátszották az utolsó felkészülési tornákat, illetve a spanyol és az olasz szuperkupát. Kezdjük a spanyolokkal, ahol Hanga Ádám révén mi is érintettek voltunk: a Real Madrid és a Barcelona számtalan klasszissal képviseltette magát a világbajnokságon (a fővárosiaknál Facundo Campazzo, Nico Laprovittola, Rudy Fernandez, Sergio Llull és Gabriel Deck, a katalánoknál Victor Claver, Pierre Oriola, Pau Ribas és Kevin Pangos), amely bő egy hete ért véget, így a Szuperkupa gyakorlatilag az egyetlen komolyabb „összerázó” tornaként is felfogható. 

Idén a Real Madrid diadalmaskodott, amelyben a világbajnokságon is parádézó argentin irányító, Facundo Campazzo vitte a prímet, a 28 éves „tűzgolyó” 14 pontot, 7 gólpasszt és 5.5 lepattanót átlagolt a Fuenlabrada és a Barca ellen, a döntőben 16 pontot, közte egy rettentő fontos triplát is szerzett. A két spanyol gigász idei első ütközetéből a Barcelona került ki vesztesen, de nem sokon múlott, hogy a nyáron alaposan beerősítő (Nikola Mirotic, Alex Abrines, Malcolm Delaney, Cory Higgins, Brandon Davies) katalánok megfordítsák a vesztettnek hitt meccset – óriási versenyfutás várható idén a két szupercsapat között. Mirotic az elődöntőben játszott először hivatalos meccset a Barcában (14 pont), akiknél egyébként Ribas, Abrines és Delaney mellett a súlyos térdsérülésből lábadozó Heurtel is hiányzott. 

Ebbe a párharcba az Euroligában azért többen is beleszólhatnak, például a CSZKA Moszkva, amely Kosta Koufosszal, Mike Jamesszel, Ron Bakerrel, Janis Strelnieksszel, Darun Hilliarddal és Johannes Voigtmannal erősített – friss hír felőlük, hogy az Euroliga-sorsolás kissé késői összeállása miatt két hazai meccsüket (a Panathinaikosz és a Milano ellen) Kalinyingrádban kell lejátszaniuk, mivel az összes szóba jöhető moszkvai csarnok már foglalt volt december végén és január elején. A CSZKA holnap és holnapután még részt vesz egy felkészülési tornán, ahol előbb a Promitheasszal, majd az Olimpiakosz-Kazany meccs győztesével csap össze. 

Nyilvános egyébként a VTB Ligában szerelő klubok büdzséje, eszerint továbbra is a CSZKA a leggazdagabb (40.7 millió euró), de a két másik euroligás gárda, a Himki Moszkva (33.3 millió) és a Zenit Szentpétervár (26.7 millió) is tekintélyes költségvetésből gazdálkodhat. 

Az olasz szuperkupában a Dinamo Sassari drámai, hosszabbításos végjátékban győzte le az Uman Reyer Veneziát, a harmadik helyet pedig a Brindisi gyűjtötte be a Cremona legyűrésével. Az olasz klubkosárlabda zászlóshajója, az euroligás Olimpia Milano eközben a „saját súlycsoportjában” küzdött meg Athénban a Pavlos Giannakopoulos Torna döntőjében, ahol meg is verte szintén euroligás ellenfelét, a Maccabi Tel-Avivot. A bronzmeccsen sem gyenge csapatok ütköztek meg, a rendező Panathinaikosz a Fenerbahcét győzte le. A torna krónikájához tartozik, hogy a Pana egy óriási arcképes molinót helyezett el a legendás OAKA csarnok légterében, amely a klubot évtizedekig irányító Thanasis Giannakoupulosnak állít emléket, aki a torna névadójának testvére volt. 

Szintén a tornához kapcsolódik, hogy Andreas Zagklis, a FIBA görög főtitkára a 2000-es Euroliga-döntő eredményjelzőjének egy darabját ajándékozta a Giannakoupulos családnak, amit akkor még a FIBA égisze alatt nyert meg a Pana a Maccabi ellen. A tornán ott volt az Euroliga első embere, Jordi Bertomeu is, és bár formális találkozó nem zajlott a két vezető között, kezet ráztak és szót váltottak egymással. 

A rossz szereplést követően a Fener mestere, Zseljko Obradovics már le is nyilatkozta, hogy erősíteniük kell, mert két klasszis magasemberük, Jan Vesely és Joffrey Lauvergne még egy darabig nem lesz bevethető. 

A másik görög élgárda, az Olimpiakosz a horvátországi Zadarban játszott felkészülési tornán, de alig tudta legyőzni a szintén görög Periszterit, miközben a szintén euroligás Anadolu Efes simán verte a legrangosabb európai versengésbe idén visszatérő Alba Berlint. 

A Bayern München a tengerentúlon turnézott, legutóbb Uruguayban játszottak az NBA G-Ligájának szervezésében – a tornán részt vett a G-Liga válogatottja, az argentin San Lorenzo, a brazil Flamengo, mexikói csapatok és Uruguay válogatottja. A veretes NBA-múlttal rendelkező center, Greg Monroe jó formában várja az éles rajtot, 25 pontot szórt 10/13-as mezőnymutatóval, vezetésével le is győzték a Jeff Van Gundy irányította G-Ligás válogatottat. 

Londonban még nincs euroligás klub, de ez valószínűleg már csak idő kérdése – ennek alapozhatott meg a London City Royals. A 2018-ban alapított, de rögtön a legmagasabb osztályban kezdő és ezüstérmet nyerő gárda nem kisebb neveket, mint a litván válogatottat hosszú ideig erősítő Lavrinovic-ikreket csábította a brit fővárosba. 

A horvátok ugyan nem voltak ott a világbajnokságon, de világranglista-helyezésük miatt bekerültek az olimpiai pótselejtezős mezőnybe, ezt az esélyt pedig úgy tűnik, hogy nem akarják veszni hagyni. Az Efes kiváló amerikai hátvédje, Shane Larkin azt nyilatkozta, hogy történt megkeresés felé a horvát szövetség részéről, ő pedig teljes mértékben nyitott arra, hogy egy EU-s útlevél ellenében horvát válogatott legyen szerepelhessen az olimpián. Larkin később azt is hozzátette, hogy a török mezt is ugyanilyen szívesen felhúzná, ugyanakkor formális ajánlatot még sehonnan nem kapott.

Két bajnokságban már elkezdődtek a bajnoki küzdelmek is: Litvániában a Zalgiris Kaunas magabiztosan, 30 pont feletti különbséggel verte a Siauliai gárdáját, míg Franciaországban Tony Parker gárdája, az ASVEL szorosabb meccsen verte a Limogest. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus