Főtáblás a Szolnok a Bajnokok Ligájában

A Szolnoki Olaj KK az újonnan létrehozott E csoport tagja - biztosan a főtáblán kezdi tehát a Bajnokok Ligáját a magyar bajnok.

A Bajnokok Ligája bejelentette a tegnap már beharangozott három új klubot, a Partizan Belgrádot, a Stelmet Zielona Gorát és az AEK Athént a sorozatban, illetve a változásokat a most következő idényre. 40 klubbal indul útjára a BL, a kisorsolt A-D csoportokat meghagyták a szervezők, de csináltak egy új E csoportot is, ahova a három új csapat mellett a török Besiktas Sompo Japan, az olasz Dinamo Sassari, a német MHP Riesen Ludwigsburg, a belga Proximus Spirou Charleroi, illetve a magyar bajnok Szolnoki Olaj KK került.

A csapatokat a bajnokságok erőssége, az adott bajnokságból résztvevő csapatok, illetve a korábbi években a nemzetközi kupákban elért eredmények és részvétel alapján választották ki a szervezők.

A selejtező az alábbiak szerint lesz lebonyolítva:

Első selejtezőkör

- Kataja (finn) - Södertalje Kings (svéd) (a győztes a B-csoportba kerül)
- SL Benfica (portugál) - Openjobmetis Varese (olasz) (a győztes a C-csoportba kerül)
- FC Porto (portugál) - Juventus Utena (litván) (a győztes a D-csoportba kerül)
- Igokea (bosnyák) - KK Mornar Bar (montenegrói) (a győztes a D-csoportba kerül)
- Donar Groningen (holland) - BC Tartu (észt) (a győztes a 2. selejtezőkörbe kerül)
- Rilski Sportist (bolgár) - Tsmoki-Minsk (fehérorosz) (a győztes a 2. selejtezőkörbe kerül)
- CSM CSU Oradea (román) - Prievidza (szlovák) (a győztes a 2. selejtezőkörbe kerül)
- Petrolina AEK Larnaca (ciprusi) - U-BT Cluj-Napoca (román) (a győztes a 2. selejtezőkörbe kerül)

Második selejtezőkör

- A Donar Groningen (holland) - BC Tartu (észt) párharc győztese a Bakken Bears (dán) ellen (a győztes az A csoportba kerül)
- A Rilski Sportist (bolgár) - Tsmoki-Minsk (fehérorosz) párharc győztese az Ironi Nahariya (ISR) ellen (a győztes az A csoportba kerül)
- A CSM CSU Oradea (román) - Prievidza (szlovák) párharc győztese a Lukoil (bolgár) ellen (a győztes a B csoportba kerül)
- A Petrolina AEK Larnaca (ciprusi) - U-BT Cluj-Napoca (román) párharc győztese a Muratbey Usak (török) ellen (a győztes a C csoportba kerül)

A rájátszás menete is változott természetesen a több csapattal. 16 helyett 24 együttes jut tovább a PO-ba, amely két körben fog lemenni, február 7-én és február 21-én is lesznek mérkőzések - a csoportok első négy helyezettjei, illetve a négy legjobb ötödik jut tovább ide. Az 5 csoportelső és a 3 legjobb csoportmásodik egyből a második körbe jut a rájátszásban, a többi 16 csapat közül pedig a 8 győztes megy az előbb említett 8 csapat mellé még - gyakorlatilag lesz egy "erőnyerő kör" a 8 legjobbnak, a másik 16 együttes pedig oda-visszavágós alapon eldönti, hogy ki jusson a legjobb 16 közé. Az a 8 klub, amelyik kiesik a PO első körében, megy a FIBA Europe Cupba.

Hogy ennek milyen hatása lesz még a FIBA Europe Cupra, azt még pontosan nem tudni, de egészen biztosan lesz ott is változás, hiszen teljesen más párosítások vannak, mint eddig, ráadásul 17 helyett 12-en esnek ki a BL selejtezőiben, márpedig azt valahogyan meg kell oldani a második számú FIBA sorozatban is, hogy meglegyen a létszám - átszervezés ott is várható még.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus