Franciaország hosszabbításban verte Finnországot!

A gallok óriási meccsen verték Koponenéket, Izrael szűken nyert az oroszok ellen, Lengyelország lenyomta Boszniát. 

A-csoport

Lengyelország - Bosznia-Hercegovina 68-64 (16-18, 24-12, 18-23, 10-11)

Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok, kicsit ízlelgették egymás játékát és támadásban próbáltak alapvető figurákat játszani. Hol egyik, hol másik fél járt kicsit előrébb, egy-egy tripla vagy középtávoli akadt be, az adok-kapok végén az első negyedet a bosnyákok nyerték két ponttal. A második negyed elején gyorsan fordítottak a lengyelek, majd a szoros állásnak a játékrész második felében véget vetettek Gortaték: Cel triplájával megléptek, három percig nem engedélyeztek kosarat és egy 16-4-es etappal zárták a félidőt - hat perc alatt állva hagyták Boszniát, 40-30-ról indult a harmadik negyed.

A fordulás után is hasonló sebességgel folytatták a lengyelek, Slaughter triplájával tizenöt pontros fórt építettek ki és ezt tartották is nagyjából a negyed közepéig. Ekkor azonban sikerült váltaniuk a bosnyákoknak, fél perc alatt dobtak két triplát, majd Stipanovic is betalált, ezzel pedig annyira megfogták ellenfelüket, hogy átvették az irányítást. A negyed utolsó percei már róluk szóltak, Stipanovic és Renfroe tarthatatlannak bizonyult és egészen öt pontig fel tudtak zárkózni. Az utolsó negyed bődületes hibapárbajt hozott, több mint öt percig (!) nem született pont - sok rontott dobást, eladott labdát, rossz támadást produkáltak a csapatok. A jeget Gortat törte meg egy büntetővel, de nyolc másodperccel a vége előtt még Sutalo beemelt egy hármast - kétpontos különbségnél Slaughter azonban nem hibázott a vonalról, erre pedig már nem tudott felelni Bosznia. Fordulatos és változatos meccsen győztek a lengyelek, bár mindkét fél nagyon gyengén dobott mezőnyből, kintről és a vonalról is, de eladott labdát is soakt vétettek - ennyivel több volt most Gortatékban. 

Lengyelország legjobb dobói: Waczynski 15/6, Ponitka 13/3, Slaughter 10/3, Gortat 10
Bosznia-Hercegovina legjobb dobói: Stipanovic 20, Sutalo 8/6, Milosevic 8/3, Renfroe 8/6

 

Izrael – Oroszország 76-73 (18-21, 11-18, 21-10, 26-24)

A meccs alaphangját azonnal megadták az oroszok két triplával és hamar meg is léptek 10-re. Innen 10-10-re felzárkózott Izrael gyors támadások révén, sőt, később a vezetést is át tudta venni, de a hajrában összekapták magukat Zubkovék és végül négy ponttal megnyerték az első negyedet. A második játékrészt is jól kezdték Mekelék, de három perc után elfogyott a szufla, egyre romlott a támadójátékuk ritmusa és a dobóforma is, az oroszok ismét átvették az irányítást és végül tízpontos fórral vonulhattak nagyszünetre. 

Ugyan az izraeliek pontjaik 80%-át a festékből szerezték, Oroszország pedig inkább kinti dobásokkal operált, mégis csökkenteni tudta hátrányát Izrael a folytatásban, büntetőkkel és közeli kettesekkel gyakorlatilag leradírozták ellenfelüket – a harmadik negyedben nagyon befagyott az orosz támadójáték. A meccs óriásit fordult, a negyedik negyedben már egypontos izraeli vezetésről futottak neki a felek, sőt, itt egy 9-0-s etap után úgy tűnt, hogy Casspiék el is döntik a mérkőzést. A hajrában aztán Oroszország megrázta magát és két perccel a vége előtt már 67-64-nél kért időt Izrael. Ment az adok-kapok a feszültséggel teli pillanatokban, majd 22 mp-cel a végső dudaszót megelőzően az amúgy parádés dupla-duplát hozó Vorontsevich eladta a labdát, ezzel eldőlt a meccs. Az 50% felett dobó izraeliek végig a gyűrű alatt játszottak, a kívülről dobáló oroszok pedig ezúttal kevésnek bizonyultak.

Izrael legjobb dobói: Casspi 21/6, Eliyahu 16, Mekel 13
Oroszország legjobb dobói: Vorontsevich 15/9, Khvostov 15/12, Zubkov 12

 

Franciaország - Finnország 97-87 (24-22. 21-15, 23-23, 13-21, 16-6) - hosszabbítás után

Nagy elánnal kezdett a hazai pályán, remek közönség előtt játszó címvédő, mely Parker és Gobert vezetésével nagyon hamar faultproblémákba kergette a finn nemzeti együttest. Az északiaknál viszont Koponen hozott extra kosarakat, s a remekül kezdő, az első negyedben 11 pontot termelő Wilson vezetésével ellenfele nyomában maradt Finnország. A második tíz perc kezdetén elapadtak a finn pontok forrásai, s bármennyire is hajtottak védekezésben Salinék, a franciák még az ő sebességi fokozatukon is túltettek. Viszont hiába dobtak egészen parádés (70%) pontossággal Parkerék, az energikusan játszó finneket nem tudták leszakítani.

Koponenék igyekeztek kiadni mindent magukból amit csak lehet. Nagyon hamar öt pontra jöttek fel, de egy 9-0-s rohammal már több pont tíz pontos különbséget állítottak be a gallok. Azonban nem számoltak Salinnal, aki kitűnt a harmadik negyed végi dobópárbajból és ennek végére nyolc pontnyira csökkentette a már tetemesre duzzadó francia előnyt Finnország, mely egálra hozta a játékrészt. Egymás 6-0-s rohamaira időkérésekkel válaszoltak a csapatok, a finneknél rendre akadt, aki előlépett támadásban, s új lendületet adott. Három finn kosár és egy hatalmas blokk után extázisba került az északi tábor, két pontra jött fel, s bő két perccel a lefújás előtt egyenlített Finnország. Nagy iramban, sok pontatlanság kíséretében peregtek az utolsó percek, s amikor már kevesebb, mint 30 másodpercet mutatott az eredményjelző, akkor De Colo talált be távolról, előjelezve a francia sikert - de az időkérés után Salin visszadobta a triplát, egalizált. Parker dönthetett volna, de jó védekezést kapott, hibázott, jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban hiába hozták jó védekezésüket a finnek, több olyan hibát követtek el, melyek egyenes hozták magukkal az ellenfél felemelkedését. Parkeréktől jóval többre lesz szükség a folytatásban, Koponenék pedig büszkék lehetne arra, amit ma véghez vittek, még ha ez nem is párosult győzelemmel. 

Franciaország legjobb dobói: Parker 23/3, De Colo 16/6, Batum 16
Finnország legjobb dobói: Wilson 21/3, Koponen 15/3, Salin 14/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus