Gála lett: Szerbia a négy között!

Szoros első félidőt követően egy kettős technikait nem tudtak kiheverni Splitterék, így a pazarul játszó szerbek mészárlást rendeztek a harmadik negyedtől kezdve. így kiütéses győzelemmel jutottak a világbajnokság elődöntőjébe. 

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, 3. negyeddöntő

Szerbia – Brazília 84-56 (21-17, 16-15, 29-12, 18-12)

Nagyon magas színvonalon kezdődött a találkozó, mindkét fél okos, tudatos, szépen kijátszott támadásokat vezetett, megvolt az egyensúly a benti emberek és a külső dobók között. Teodoszics pontjaival a szerbek kerültek némi előnybe, de a Huertas által irányított brazilok sem maradtak le, Splitter és Vieira szép játékaival kreatívak tudtak lenni a festékben, ráadásul Varejao is eredményesen harcolt a festékben. A negyed második felében aztán kicsit jobban elkezdtek rohanni a csapatok, ebből pedig nem sikerült javítaniuk a dél-amerikaiaknak – Bjelica is hozzátette a magáét, így (bár a hajrában azért bőven akadtak hibák) egy jó első negyedet követően 21-17-re vezettek a szerbek.

A második negyed elején bő egy perc alatt két triplát is bevágott Garcia, amivel azonnal fordítottak a brazilok – de Teodoszics szintén kintről válaszolt, majd Bogdanovics dobott egy szép kettest, így újra a fehérmezeseknél volt az előny. Érdekes statisztika volt, hogy az addigi nyolc brazil mezőnykosárból hétszer Huertas adta a gólpasszt – hiánya meg is látszott, amint leült, ugyanis onnantól képtelenek voltak pontot szerezni, Teodoszics szép betörése után már hatra nőtt a szerb előny.  A gyűrű alatt nagyon gyengén dolgoztak Nenéék, a Wizards erőcsatárát nagyon keményen fogták – a negyed második felében aztán zsákolt pár könnyűt. A hajrára azért visszaesett a színvonal, több hajmeresztő dobást is produkáltak a felek, majd a brazilok egy 9-0-s rohanással ismét átvették a vezetést (29-32). Az elemében lévő Teodoszics irányításával azonban még egyszer felfújták magukat déli szomszédaink és ők is futottak egy nyolc-nullát, így végül 37-32-re ők vezettek a nagyszünetben.

A harmadik negyed aztán rémálomszerűen kezdődött a brazilok számára, egyetlen Varejao-kosárra Raduljica dobott kettőt, majd a harmadiknál leütötték – ráadásul Splitter és Vieira is olyan hangosan reklamált, hogy mindketten technikait kaptak. Így hat büntetőt dobhattak zsinórban az európaiak és megkapták a labdát – gyakorlatilag egy támadásból nyolc pontot szereztek ezzel. Sőt, pár másodperc múlva Bogdanovic bepörkölt egy triplát, így pillanatok alatt állva hagyták ellenfelüket és 16 ponttal lógtak meg. Brazília teljesen szétesett, képtelenek voltak egy épkézláb támadást vezetni, nem tudtak jó helyzetet kialakítani, nem gondolkodtak, miközben a szerbek sorra játszották a legszebb figuráikat, egyénileg is minden összejött, Krsztics is beszórt sorban három kosarat – iszonyatos különbség alakult ki (játékban is) és 66-44-ről indulva, formalitássá silányult az utolsó negyed.

A záró etap elején azonnal érkezett két szerb tripla, majd veszett helyzetből Bogdanovic is beszórt egy egészen elképesztőt szintén a vonal mögül – a brazilok alighanem itt vonultak volna le a pályáról. Erre (még) nem volt lehetőségük, az utolsó percekben már a cserék voltak a pályán – valószínűtlenül nagy, kiütéses győzelmet aratott Szerbia, amely teljesen lelimitálta a torna eddigi részében remekül támadó brazilokat, ugyanakkor elöl is azt csináltak, amit akartak.

Szerbia legjobb dobói:Teodoszics 23/9, Bogdanovics 12/6, Krsztics-Raduljica 10-10
Brazília legjobb dobói: Varejao 12, Vieira 12/6, Garcia 8/6

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus