Heti európai hírmozaik

Új és ezentúl rendszeresen (terveink szerint hetente) jelentkező rovatunk célja, hogy öreg kontinensünk érdekesebb, fontosabb kosaras híreit, eseményeit, történéseit egy kisebb csokorba gyűjtve tálaljuk olvasóink számára.

Spanyolország, ACB liga:
 

Laboral Kutxa - Egyre fogy Hanga Ádám baszk egyesülete: azok után, hogy hétfőn – közös megegyezéssel – Daniel Clark szerződését felbontották (a sérült argentin center, Leo Mainoldi pótlására igazolt brit válogatott magasember így újra szabadon igazolható), a legfrissebb hírek szerint az épp a sérüléséből lábadozó honfitársunk helyettesítésére szerződtetett Thomas Kelati is kidőlt a sorból. A lengyel-amerikai bedobó frissen szerzett sérüléséről még nincsenek részletesebb információink, de a sportando.net legalább 3 hetes kihagyásról ír vele kapcsolatban.

Bilbao Basket -  A nyáron a török Anadolu Efeshez igazoló görög Kosztasz Vasziliadisz alaposan kiosztotta egykori spanyol munkaadóját. A baszk klubot 3 év után elhagyó hellén válogatott hátvéd egy interjúban elmondta: bilbaói időszakának utolsó hat hónapjában egyáltalán nem kapott fizetést, és a Bilbao Basket mintegy 240 ezer euróval tartozik már neki, ráadásul a baszkok azóta sem reagálnak görög kosaras ügynökeinek, ügyvédeinek megkereséseire. Vasziliadisz elmondása szerint esete nem egyedi, valamennyi egykori bilbaói csapattársa hasonló cipőben jár.

BdR Valladolid -  A tavasszal épphogy bentmaradó, és az idei bajnokságot is pocsékul kezdő Valladolid  megegyezett az olasz Virtus Granarolo Bolognával Daniel Andjusics kölcsönvételéről. Az olasz klubnál hosszú távú kontraktussal bíró, de érthetetlenül mellőzött fiatal szerb válogatott (a szlovéniai Eb-n is pályára lépett Szerbia mezében) bedobó a teljes 2013/2014-es évadot a Valladolidnál töltheti a két klub megállapodása alapján.
 

Olaszország, Serie A:

 

EA7 Emporio Armani Milano – A hét elején kés alá feküdt a milánóiak új szerzeménye, az észt Kristjan Kangur. A Montepaschi Sienától elcsábított középjátékost porckorongsérvvel operálták, és a legoptimistább prognózisok szerint is legalább 3-4 hétig még biztosan harcképtelen lesz. Mivel az olasz válogatott centerének, Angelo Giglinek (szintén új igazolás) a felépülése is várat még magára, ráadásul David Chiotti sincs még 100%-os állapotban, a hírek szerint az Olimpia Milano mindenképpen tervezi még új magas játékos igazolását. A pletykák szerint már meg is van a milánóiak kiszemeltje, aki nem más, mint D’or Fisher. A korábban többek közt a Maccabinál, Realnál és Bilbaónál is megforduló center az elmúlt idényt az ukrán Bc Donyecknél töltötte, és jelenleg szabadon igazolható. Milánói szerződését jelentően megkönnyítheti, hogy Trinidad és Tobago útlevelét is magáénak tudhatja, így (a cotonou-i egyezménynek köszönhetően) Itáliában európai státuszt élvez.

Montepaschi Siena – Sűrűsödnek a gondok a bajnok háza táján is: nem elég, hogy mind az Euroligában, mind a bajnokságban vereséget szenvedtek, úgy néz ki, hogy egyik legjobbjukat, Spencer Nelsont is hosszabb időre elveszthetik. Amikor az amerikai erőcsatár a hétvégi Reggio Emilia elleni bajnoki első negyedében fájdalmas arccal cserét kért, már sejteni lehetett, hogy komolyabb a baj. Nelson vállsérülése miatt akár 1 hónapot is kihagyhat.

Pallacanestro Cantu -  Az  idén az EuroCupban induló Cantu a napokban hatalmas sikerrel zárta le bérlet-eladási "kampányát", az észak-olasz kisváros klubja 3180 szezonbérletet adott el, ami különösen annak tükrében egyedülálló, hogy a Pallacanestro Cantu csarnoka "csak" 3800 férőhelyes.
.

Törökország,TBL:

 

Banvit Basketbol - A tavalyi török döntős, és idei EuroCup résztvevő, a török bajnokságon az új szezonban is két győzelemmel vezető Banvit tovább erősödött, a törökök azt a Stefan Markovicsot igazolták le, aki az elmúlt 2 esztendőt a spanyol Valenciánál töltötte (azt megelőzően az olasz Benetton Treviso profija volt). A 25 éves, de már komoly európai kupamúlttal rendelkező szerb válogatott hátvéd érkeztével a török gárdának már az Eurocupban is komolyabb tervei lehetnek.

Európa, Euroliga:

 

Isztambulban aláírták azt a szerződést, amely alapján, meghosszabítva a jelenlegi kontraktust, még 2020-ig biztosan a hatalmas török légitársaság marad az Euroliga névadó- és főszponzora.

Oroszország, VTB Liga:

 

Nizsnyij Novgorod - Az Alba Fehérvár EC csoportellenfele is elköszönt egy játékosától, nem tagja már az oroszok keretének Jahmar Smith (a kispadon ülte végig a fehérváriak elleni összecsapást). A 27 éves amerikai dobóhátvéd (korábban: Crvena Zvezda, Orleans, Ventspils) kéthetes szerződését nem hosszabbította  meg a Novgorod.

 

fotók: euroleague.net, menssanabasket.it

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus