Későn ébredtek a horvátok, nyolc között a franciák!

Egy nagyon pontszegény első félidő, de egy parádés utolsó negyed után az egyenletesebben játszó Franciaország diadalmaskodott a hullámzó játékot bemutató, 27 pontot szerző Bogdanovic által húzott Horvátország felett, így a legjobb nyolc közé lépve várhatják a Spanyolország - Szenegál meccs győztesét.

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, 2. nyolcaddöntő

Franciaország – Horvátország 69-64 (7-15, 16-7, 23-12, 23-30)

Kemény védekezésekkel indult a találkozó, két percet kellett várni az első kosárra, akkor viszont rögtön három pontot ért Gelabale teljesen üres dobása. Ez viszont elindította Bogdanovicot, aki gyors öt ponttal reagált és átvették a vezetést a horvátok. Dél-nyugati szomszédaink a Tomic-Saric páros révén remekül védték a gyűrűt, Diaw és társai pedig a könnyebb dobásokat is rendre elrontották, Bogdanovic számára pedig nem volt lehetetlen feladat elöl. Elég kevés kosár született, de a következő szezont már a Brooklyn Netsben megkezdő játékos kilenc pontot és négy lepattanót jegyzett a nyitó tíz percben – több egységgel zárt, mint a francia válogatott. Ugyanis a vezérletével 13-5-re megléptek a horvátok és végül egy kőkemény, de nagyon pontszegény negyed végén 15-7-re hozták ezt az etapot, a gallok teljesen tanácstalannak tűntek támadásban.

A második negyed elején két horror dobást követően egy 5-0-s francia futás nyitotta, a horvátok második sora pedig teljesen ötlettelen és sok hibával tarkított támadásokat vezetett – de mielőtt egyenlíteni tudtak volna Batumék, Rudez egy triplával nyugtatta meg övéit. Ezt leszámítva viszont képtelenek voltak betalálni a horvátok, a padról beálló Fournier viszont egymaga dobott hét egységet, amivel megfordította a találkozót. Botrányos dobószázalékot hoztak a felek, ennek a kőkemény benti védekezés mellett az érthetetlen dobásválasztás volt az oka, így félelmetesen pontszegény derbit láthattunk. Bogdanovic visszaállta után sem változott a helyzet, képtelenek voltak pontot szerezni a pirosmezesek, de Diaw-ék sem sziporkáztak és Fournier kihűlése után itt sem potyogtak a pontok. Végül (nem elírás!) 23-22-re vezettek a gallok a félidőben (!).

A harmadik negyed elején azonnal megléptek a franciák, de egy kaotikus támadás végén Simon bepörkölt egy triplát. Sokáig nem örülhettek neki, Diaw is kintről válaszolt, összességében Bogdanovic kihűlését követően átvették az irányítást. A negyed közepén megjött a támadásaik ritmusa, szépen járatták a labdát, jöttek a dobóhelyzetek, Fournier pedig szépen fejezte be őket kosárral. Lauvergne triplája és Batum zsákja után már tíz fölé nőtt az előnyük. Sőt, a Portland játékosa még gyorsan beszórt négy egységet, így 46-30-nál eldőlni látszott a találkozó. A horvátok fejben teljesen szétestek, egészen elképesztő tanácstalansággal és dekoncentráltsággal támadtak, rossz volt nézni a produkciójukat – bát az utolsó pillanatokban még két kosarat sikerült kiizzadniuk, így 46-34-ről indult az utolsó etap.

Ezt meglepően harcosan kezdték a horvátok, Bogdanovic triplája után tízen belülre értek, de két szép támadást is vezettek Lauvergne-ék, így sikerült tartani az előnyüket. Heurtel remek passzokkal találta meg társait, akik viszont könnyű ziccert is rontottak. Tomic két büntetővel és szívós centermunkával hét pontig húzta csapatát, időt kellett kérniük a galloknak. Ezt egy triplaváltás követte, majd Heurtel ezúttal maga vállalt és értékesített egy nehéz tempót – a negyedik negyed az ő terepe volt. 04:20-szal a vége előtt szorult a hurok a franciák nyakán, de egy káprázatos támadás végén Gelabale hármasával ismét levegőhöz jutottak. Sőt, a hullafáradt, az utolsó etapban kilenc pontot termelő Tomic büntetője után Heurtel óriási hármast süllyesztett el és ismét úgy tűnt, eldőlt a meccs. Bogdanovic másképp gondolta, két hatalmas triplát vágott be a sarokból, így az utolsó percbe lépve 66-64-re fel tudtak zárkózni. A hőstett azonban nem sikerült, a következőt elrontotta a dobógép, Heurtel pedig két büntetőjével megnyerte a meccset csapata számára.

Franciaország legjobb dobói: Batum 14, Fournier 13/3, Gelabale 11/9
Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 27/9, Tomic 17, Simon 6/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus