Kiélezett meccsen maradt alul a franciák ellen a magyar válogatott

Végig vezetett Franciaország, de a hajráig látótávolságon belül maradtak Hanga Ádámék.

 

Európa-bajnokság, csoportkör
Franciaország - Magyarország 78-74 (21-17, 21-22, 25-14, 11-21)

Magyarország: Hanga 18/12, Vojvoda 8/6, Benke 9/3, Allen 7/3, Hopkins 10/3.
cserék: Váradi 9/3, Perl -, Eilingsfeld 6, Keller 7/3. 

Franciaország legjobb dobói: Yabusele 17/3, Gobert 15, Fournier 12/6

A bosnyákok elleni szoros és a szlovének ellen sima vereség után a litvánok legyőzéséből érkező Franciaország volt a magyar válogatott ellenfele az Európa-bajnokság csoportkörében. Ezúttal sem kezdtünk jól, 6-0-val nyitottak a franciák és 19-5-ig növelték az előnyüket, de még éppen időben tudott csavarni addig borzasztóan akadozó támadójáték Sztojan Ivkovics csapat: egy 11-0-s rohammal 19-16-ig sikerült felzárkózni, így itt már a galloknak kellett időt kérniük. A borzasztó kezdés után így sikerült elkerülni a gyors kiütést és partiba került a magyar csapat, az első negyed 21-17-tel ért véget úgy, hogy Hanga Ádám egymaga kilenc pontot dobott, ő húzta válogatottunkat támadásban. A második negyed első felében ő, Keller és Vojvoda is bevert egy-egy hármast, így egy labdán belül tartottuk magunkat, de aztán a játékrész második felében megint egyre inkább érvényesült a franciák akarata: a festékben ők domináltak, a mieink távolról kísérleztek, de védekezésben sem igazán volt megoldás Gobert-ék játékára. A szünet előtti percek viszont ismét a magyar válogatott számára alakult jobban, sikerült kicsit elvenni a franciák ritmusát, így összességében meg is nyertük a negyedet és 42-39-cel mehettek pihenni a felek - végig a gallok vezetek, de folyamatosan nyomás alatt tartottuk őket és hullámokban ugyan, de összességében sikerült limitálni őket. Nálul a 9 pontos és 5 lepattanós Gobert-t, nálunk a 12 pontos, 3/4 triplás Hangát lehetett kiemelni, csapatszinten mindkét gárda 50% felett dobott, a 17-9-es lepattanózás nem volt szép adat magyar szempontból. 

A fordulás utáni első támadásból Hopkins hármasával sikerült egyenlíteni, de az ezt követő percek megint úgy alakultak, ahogy a mérkőzés elején: egy 10-0-t rohantak Fournier-ék, így 52-42-nél kért időt Ivkovics, hogy kicsit rendezze a csapat helyzetét. Ez többé-kevésbé sikerült, Hopkins betalált faulttal együtt, Keller blokkolt, a beszálló Váradi triplát dobott, 56-50-nél ismét úgy tűnt, hogy megvan a ritmusunk - ez azonban csak átmenetinek bizonyult, egy újabb 9-0-val döntő ütést vittek be Poirier-ék. Gyakorlatilag itt dőlt el a meccs, a harmadik negyed hajrájában 65-50-re módosult az állás, innen nem nagyon lehetett visszaút - a záró etap elején azért még megnyomták Hangáék, visszajöttek nyolc pontra, a franciák négy percig nem dobtak kosarat. Itt még Vojvoda bevert egy triplát faulttal együtt és pörgős védekezéssel, labdaszerzésekkel három perccel a vége előtt is hét ponttal voltunk csak leszakadva, sőt: Hanga büntetői után 72-67-ről indult az utolsó két perc. Ennél közelebb is jutottunk még, szintén Hanga villant, egy perccel az órán elsüllyesztett egy visszalépős hármast, ezzel 74-72-re javította az állást, majd egy újabb jó védekezés után az egyenlítésért támadhattunk - Vojvoda hármasa viszont lejött a gyűrűről, majd ugyan Albicy kihagyta mindkét büntetőjét, de visszaszedték a támadópattanót, fault, Yabusele viszont nem hibázott, így 15 másodpercnél 76-72-re alakult az állás. Ez volt az utolsó szó, végig hátrányban, de végig szoros meccset játszva vesztettük el harmadik találkozónkat az Eb-n, folyamatosan jelentős erőbedobásra késztettük a franciákat, de a pontot nem sikerült feltenni az i-re, a bravúr nem jött össze. 

Hanga 18 ponttal, 4 lepattanóval, 3 gólpasszal és 4/8 triplával zárt, rajta kívül Hopkins jutott még el tíz pontig, míg a túloldalon Yabusele, Gobert és Fournier tette hozzá a legtöbbet.

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus