Kínos útlevél-botrány Spanyolországban

Bizarr eset borzolja a kedélyeket Hanga Ádám régi-új bajnokságában, az ügy egyik érintettje a friss Euroliga-döntős Real Madrid.

Hol van ez az Egyenlítői-Guinea? – teszi fel magának manapság számos spanyol kosárbarát a kérdést. A Mundo  Deportivo ugyanis arról számolt be, hogy a Spanyol Kosárlabda Szövetség megdöbbentő dologra bukkant: a Real Madrid amerikai centerének, Marcus Slaughternek és a Montakit Fuenlabrada amerikai erőcsatárának, Andy Pankónak az útlevélszáma megegyezik! A történetben azonban most jön az igazi csavar, ugyanis biztosan nem született hazájuk, az Egyesült Államok adminisztrációja követett el ilyen orbitális bakit, a két jenki, azon okból, hogy ne foglaljon el nem európai kvótát aktuális klubcsapatában, az egykor spanyol gyarmatosítás alatt álló, ám már fél évszázada függetlenné vált afrikai ország, Egyenlítői-Guinea  állampolgára is egyben! Korábban honlapunk átfogó körképet nyújtott az európai légiós kérdés kapcsán, ebben is említettük, a spanyol ACB ligában maximum két nem európai státuszú kosárlabdázó nevezhető a bajnoki mérkőzésekre.

Két dél-európai topligában azonban az „európai státusz” nem feltétlenül csak EU-s állampolgárságot takar, a korábban az olasz bajnokság kapcsán többször említett cotonoui megállapodás 79 afrikai, karib-tengeri és csendes-óceáni tagországának állampolgársága a spanyol első osztályban is európai jogokat jelent egy kosárlabdázónak. Nem véletlen, hogy az ügyben érintett Real Madrid másik két amerikai játékosa sem pusztán amerikai: K.C. Rivers Bissau-Guinea állampolgára is egyben, míg Jaycee Caroll azerbajdzsáni útlevéllel is bír az amerikai mellett.

Az esetből már rendőrségi ügy is lett, ugyanis az útlevél-hamisítás Spanyolországban is bűncselekmény, a Real Madrid is vizsgálatot indított, első lépésben Egyenlítői-Guinea spanyolországi diplomáciai képviseletével vették fel a kapcsolatot, hogy kiderítsék, miként történhetett ilyen eset. A kiesés ellen küzdő Fuenlabrada számára pedig akár „végzetes” is lehet az ügy, ugyanis Andy Panko (az ACB liga 2012-es MVP-je) személyében legjobb és legeredményesebb (Panko a liga pontdobó listáját is vezeti jelenleg) játékosát vesztheti el. A spanyol ACB liga is átfogó vizsgálatot kezdeményezett, első körben 14 "gyanúsabb" útlevélszerzés alapját szeretnék kideríteni, a vizsgálandók közt Hanga Ádám két jelenlegi vitoriai klubtársa is szerepel, az amerikai Colton Iverson és honfitársa, Mike James is bissau-guineai útlevéllel bír...

Az eset számos tanulsága mellett az ACB ligának is kínos, hiszen a két játékos már több mint két éve játszik olyan útlevél regisztrációja alatt a spanyol első osztályban, amely nemcsak ugyanazzal a útlevélszámmal bír, de közülük minimum az egyik, de az sem lenne meglepő, ha mindkettő hamis is egyben. Külön érdekessége a történetnek, hogy mind Slaughter, mind Panko a Beobasket ügynökség alá tartozik, a menedzseriroda vezetője, Misko Raznatovics az ügy kirobbanása után pedig a következő twitter-üzenetet küldte "világgá": "Viva Equatorial Guinea! -)))" (Éljen Egyenlítői-Guinea!). Hogy Európa egyik legjelentősebb játékosügynökének rövid üzenete mennyire volt gunyoros, mennyire cinikus, vagy mennyire tükrözte meglepődését, abban nem foglalnánk állást...

fotó: mundodeportivo.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus