Könnyedén nyert Horvátország és Görögország

A nehéz kezdés után Saricék szétdobták Macedóniát, a görögök egy félidő alatt lerendezték Grúziát, Szlovénia viszont megszenvedett.

C-csoport

Horvátország - Macedónia 73-55 (15-18, 15-14, 22-10, 21-13)

Messze nem úgy indult a találkozó, ahogy azt a javítani igyekvő hazaiak tervezték. Míg a macedónok sorra emelték helyükre a távoli dobásokat, addig Hezonjáék totálisan veszélytelennek bizonyultak a triplavonalon túlról, továbbá egy hosszabb, több mint két perces pont nélküli periódust is magukénak tudhattak a nyitó játékrészben. A pazarul, 9 ponttal kezdő Stojanovski vezette Macedónia diktálta a tempót határozott védekezésből épülő támadásaival. A folytatásban komoly nyomást gyakoroltak egymásra a felek, négy perc alatt négy mezőnykosár született, mégis Zoric és Stipcevic kosarai után egyenlített Horvátország. Keményen gyűrték egymást a felek és az adok-kapok játék miatt egyikük sem tudott nagyobb előnyre szert tenni. 

Ahogy az első tíz percben Damjan, úgy a fordulást követően Vojdan Stojanovski húzta a macedónok szekerét, a hazaiknál pedig Saric és Tomic jó sorozata nyugtatta a kedélyeket, ugyanis hosszú idő után visszavették a vendéglátók a vezetést. A hatékonysággal egyik fél sem dicsekedhetett, a horvátok előtt több tiszta helyzet adódott távolról, de mintha átok ült volna Bogdanovicékon, sehogy sem jutottak gyűrűbe hárompontos kísérleteik. Egyre többet hibázott a macedón védelem, s ezeket a lehetőségeket jól használta ki a Saric - Tomic duó, ellépett csapatuk. A horvátok körében osztatlan sikert aratott a macedón zóna, mivel végre beakadtak tripláik, s 13 ponttal léptek meg. Amennyire nehezen indult számukra a találkozó, olyan könnyen tették egyértelművé a győztes kilétét a negyedik negyedben. 

Horvátország legjobb dobói: Saric 15, Bogdanovic 13/3, Simon 12/6
Macedónia legjobb dobói: Samardziski 10, D. Stojanovski 9/6, V. Stojanovski 9/3

Grúzia – Görögország 68-79 (15-25, 7-25, 26-11, 20-18)

Jól kezdtek a grúzok, az első percekben Pachuliák támadójátéka működött és vezettek is 8-5-re – ekkor kapta le a fonalat Görögország és hagyta állva ellenfelét. A parádés kosárlabdát hozó Spanoulisék egy 18-2-es (!) rohammal gyalogoltak át Grúzián, ezzel már az első negyed végére tíz pontos előnybe került – sőt, a folytatásban is ültek a triplák, a második negyedben húsz egység fölé nőtt a görög előny. A grúzok lesokkolva lézengtek a pályán, a gyenge dobószázalék mellé az eladott labdákkal is hadilábon álltak, de a nagy különbséghez az is kellett, hogy Antetokounmpóék 75%-kal (!) szórjanak be kilenc (!) triplát a nagyszünetig – ezen statisztikák ismeretében már nem meglepő adat, hogy 28 ponttal vezetett Görögország a félidőben.

Az viszont annál meglepőbb volt, hogy ez a dominancia mennyire eltűnt a harmadik negyedre, a görögök gyakorlatilag nem csináltak mást, mint várták a mérkőzés végét – majdnem öt percet kellett várni az első kosarukra. Ez után is kocogó üzemmódban maradtak Zisisék, így ebben a játékrészben nagyon megverte őket Grúzia, de a negyedik negyed elején két gyors kosárral egyértelműsítették, hogy ez a találkozó már nem nyitott kérdés: innentől újabb fordulat nem következett be, a remek első félidő után lemenedzselte a találkozót és hozta a kötelezőt Görögország.

Grúzia legjobb dobói: Shengelia 20/3, Markoishvili 11/9, Sanikidze 11/3
Görögország legjobb dobói: Calathers 19/12, Koufos 12, Antetokounmpo 12/6
 

Szlovénia – Hollandia 81-74 (23-15, 18-14, 16-23, 24-22)

Villámrajtot vett a szlovén válogatott, hiszen az első hat percben (!) nem kapott pontot, ellenben dobott tizenkettőt – mondhatni, hogy már az első pillanatokban tetemes előnyt építettek ki Dragicék. Az első kosár után azonban összekapták magukat a hollandok, De Jongra építve közelebb is tudtak zárkózni és vállalható hátránnyal fordultak a második negyedre. A szlovének fölénye itt is érezhető volt, a különbség tizennégy pontra hízott – a túloldalon Smeulders próbálkozott becsülettel, de a hollandok szinte kizárólag egyéni akciókból tudtak eredményesek lenni.

A harmadik negyedben aztán kicsit fordult a kocka, Kloof egymás után két hármast is bepörkölt, elkapta a fonalat Hollandia, közben a szlovének elég álmosan kezdtek a nagyszünet után – öt perc alatt egy 12-0-s etapot futottak Norelék, ezzel pedig kiegyenlítettek. Itt azért összekapta magát Szlovénia, büntetőkből haladtak előre, de a túloldalon Kloof, illetve Wortyh De Jong hozta a pontokat – a játékrészt Prepelic triplája zárta le, öt ponttal vezettek a szlovének. Ugyan a folytatásban Kloof révén ismét egyenlíttek a hollandok, volt még egy fokozat a szlovén csapatban és egy 10-0-s futással úgy tűnt, hogy helyretették ellenfelüket - ez természetesen nem sikerült, a nagyot küzdő Hollandia megint visszakapaszkodott egy labda távolságra. Prepelicék egyébként nagyon sokat faultoltak és gyengébben is dobtak De Jongéknál. Az utolsó percben aztán Zoran Dragic süllyesztett el öt kulcsfontosságú pontot, ez pedig már sok volt a hollandoknak: Szlovénia kiizzadta a győzelmet. 

Szlovénia legjobb dobói: Prepelic 16/9, Blazic 13/9, Dragic 13/3
Hollandia legjobb dobói: Kloof 25/9, W. De Jong 19/3, Smeulders 14

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus