Kosár Eb: Jokics és Micics a hollandokat, Giannis a horvátokat dominálta

Gálázva nyertek az olaszok, az ukránok könnyedén elintézték a briteket, az Avdija-Markkanen duó nagy csatáját az izraeli nyerte, a cseh drukkereket pedig a lengyelek szomorították el (videókkal).

Pénteken a kosárlabda Európa-bajnokság C és D csoportjaiban is elrajtoltak a küzdelmek.  (Az eredményekre kattintva elérhető a mérkőzések részletes statisztikája.)

C-csoport (Milánó)

Ukrajna - Nagy-Britannia 90-61

Az első félidőben még tartotta magát a nagy neveket nélkülöző brit alakulat, de így is már tíz pont volt közte a nagyszünetben. A harmadik negyedben aztán rátett még egy lapáttal az ukrán gárda, gyorsan megduplázták a különbséget, onnantól kezdve pedig már nem volt kérdés, hogy gond nélkül behúzzák a nyitó találkozójukat. A britek 20 eladott labdájukat és alig 30%-os kétpontos mutatójukat nem igazán tudták ellensúlyozni, egyedül Luke Nelson 16 pontja, 4/7 triplája és 5 gólpassza emelhető ki. Eközben a túloldalon az NBA-s Szvjatoszlav Mikhailiuk 5/11 triplát szórt, az Alex Len - Bogdan Bliznyuk - Illya Sidorov trió remek dobásokkal segített, összességében nagyon sok lábon álltak a kék-sárgák, akik a következő játéknapon az észtek ellen már szinte be is biztosíthatják a továbbjutásukat. Érdekesség, hogy 2017-ben a szlovénektől kaptak ki nyolcaddöntőben, azóta kilenc helyen változott a keret összetétele, de egyáltalán nem tűntek rutintalannak - Artem Pusztovij szerint a továbbjutás csak az alap, ennél komolyabb célokat is el akarnak érni a tornán. 

 

Horvátország - Görögország 85-89

Az első félidőben úgy tűnt, hogy a Giannis Antetokounmpo (27 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) és Tyler Dorsey (27 pont, 5/9 tripla, 5 lepattanó, 3 szerzett labda) parádéjára építő görögök egyszerűen átrohannak a horvát válogatotton, akadt egy 17-2-es rohanásuk és 20 perc után 46-30-ra vezettek. Az első félidőben összeraktak egy olyan 35-11-es rohanást, ahol Giannis szerezte vagy asszisztolta az összes görög mezőnykosarat, nem nagyon tudtak vele mit kezdeni. A nagyszünetben azonban összekapták magukat déli szomszédaink, Jaleen Smith (23 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Bojan Bogdanovic (19 pont, 7 lepattanó), Krunoslav Simon (18 pont, 5 lepattanó), Ivica Zubac és Mario Hezonja vezetésével 15-0-s futást raktak össze és két pontra is felzárkóztak. A görögök itt kicsit észbe kaptak, és a negyedik negyedben sikerült kontrollálniuk a játékot, ám elég volt 1-2 rossz döntés a végjátékhoz közeledve, és a koncentrált horvátok 82-84-ra kapaszkodtak fel.

Itt aztán megint jött a szupersztár-bónusz, Giannis előbb betett egy nagyon nehéz alley-oopot, majd leblokkolt egy triplakísérletet, végül az elfutásból csinált egy 2+1-es játékot, ezzel a pusztító etappal eldöntve a meccset. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a súlyos térdsérüléséből visszatérőben lévő Dario Saric 20 percet kapott, és bár a dobásokkal egyelőre hadilábon állt (0/5 tripla), a védekezése rendben volt - ha az ő csuklója is bemelegszik, az egyébként 61%-kal (!) célzó horvát csapat gond nélkül kiharcolhatja a Top16-ot, sőt akár vérmesebb reményeik is lehetnek. 

 

Olaszország - Észtország 83-62

A meccs előtt látott napvilágot a hír, hogy a torna előtt megsérülő Danilo Gallinarinál keresztszalag-szakadást diagnosztizáltak, az olasz gárda így érte is küzdött a milánói közönség előtt. Azonban az észtek sem ijedtek meg a közegtől, az első negyedben végig ott loholtak ellenfelük nyakán. A második negyedben aztán kijött a csapatok mélysége és magassága közti különbség, az erősebb cseréket bevető olaszok 31 pontot termeltek, a dupla-duplázó Polonara (12 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) vezetésével elkezdték dominálni a lepattanókat, az észtek pedig elvesztették a fonalat - a 19 pontos hátrány sok jót nem jelentett a folytatásra. A második félidő elején aztán kiderült, hogy a 20 pontot és 6 gólpasszt jegyző Kerr Kriisa mellé nem igazán tud felnőni senki, az olaszok gond nélkül tartották a 10-15 pontos fórt, és végül úgy is gond nélkül győztek, hogy ekkor már odafigyeltek a szombati, görögök elleni csatára is. A házigazdáknál végül öten (Polonara, Mannion, Melli, Fontecchio és Datome) érték el a 10 pontot, Spissou és Tonut gyengébb meccse is bőven belefért - ma este 21 órától jöhet a Giannisék elleni rangadó. 

 

D-csoport (Prága)

Izrael - Finnország 89-87 h.u.

Igazi hullámvasút-meccset játszott a két, fiatal sztárja által húzott gárda, hiszen a finnek 14 ponttal vezettek az első félidőben, de az izraeliek a nagyszünetre fordítottak, majd hét ponttal húztak el. Ekkor a finnek jöttek fel, a rendes játékidő végén pedig mindkét gárda elrontotta a lehetőségeit, jöhetett a ráadás. Itt 84-84-ig fej-fej mellett haladtak a felek, amikor a Washington Wizards fiatal mindenese, Deni Avdija forgatta be Lauri Markkanent - ezt követően a finnek rengeteg lehetőséget puskáztak el, 13 másodperccel a vége előtt pedig a veterán Gal Mekel higgadt büntetői, majd Jantunnen elrontott alapvonali bedobása lezárta a lényegi kérdéseket.

A tegnapi nap folyamán a Cleveland Cavaliersből a Utah Jazzhez cserélt Markkanen felszabadultan, látványosan és eredményesen játszott, 33 pontot szerzett, kiharcolt 15 büntetőt, leszedett 12 pattanót és 2 blokkot is kiosztott, a kulcshelyzetekben viszont a 23 pontig és 15 pattanóig jutó Avdija teljesített jobban, mindenesetre kettejük különcsatája pikáns ízt adott a mérkőzésnek. A két hasonló csapat küzdelmét végül az eladott labdák döntötték el - a finnek 20 alkalommal, közte a a ráadás végén kritikus pillanatban szórták el a játékszert, míg az izraeliek csak kilencszer vesztették el. Érdemes még kiemelni az egykori kiváló Euroligás és NBA-vezetőedző, David Blatt fiát, Tamir Blatt 10 gólpasszal segítette az izraeli válogatottat. 

 

Lengyelország - Csehország 99-84

A szomszédvárak rangadóján Prágában 11 ezer cseh drukker várta, hogy az NBA-s sérülteket (Tomas Satoransky, Vit Krejci) összedrótozó csapatuk legyűri a lengyeleket, de elég hamar kiderült, hogy a vendégek bitang erősek. Különösen a lengyel mezőnysort erősítő AJ Slaughter és Mateusz Ponitka volt ellenállhatatlan, ketten együtt 49 pontot termeltek, ráadásul Ponitka 9 gólpasszt is kiosztott, kettejük extrájából aztán a többiek is éltek: Balcerowski, Sokolowski és Michalak is kiváló dobásokkal jutott el legalább 10 pontig, ráadásul ez a trió 18 lepattanót és 9 gólpasszt is összerakott. A csehek az első negyedben 11 pontos hátrányba is kerültek, amit a nagyszünetre még ledolgoztak, de a második félidőben a lengyelek 53 pontot raktak a táblára, ezt a tempót pedig egyszerűen már nem bírta el a túloldal. A 17 pontot szerző Jan Vesely mellett csak Bohacik és Auda érte el a kétszámjegyű ponttermést, védekezésüket alapvetően gyengítette, hogy nagyon simán vesztették el a lepattanócsatát, 52 pontot kaptak a festékből, ráadásul Satoransky ugyan kiosztott 6 gólpasszt, de nem szerzett pontot. A második félidőben szinte folyamatosan kapaszkodniuk kellett, még három perccel a vége előtt is négy pontos hátrányban voltak, itt azonban végleg elfogytak, Slaughter és Ponitka pedig kíméletlenül lezárta a mérkőzést. 

 

Szerbia - Hollandia 100-76

A holland válogatott az élete egyik legjobb meccsét játszó veterán, a 28 pontig jutó Worthy De Jong vezetésével (aki korábban már bejelentette, hogy az Eb után visszavonul) a harmadik negyed közepéig tartotta magát, az addigi 10 pontos különbségről sikerült feljönniük 56-51-re, itt viszont jött egy 14-3-as szerb roham, ami tulajdonképpen el is döntötte a meccset. A narancsosok még egyszer-kétszer benéztek 10 ponton belülre, de a meccs végére rettenetesen elfáradtak, ott a szerb második sor már átrohant rajtuk - végül De Jongon kívül csak de Vries jutott el 10 pontig a hollandoknál. A szerbek hozták magukat, a dupla-duplázó (15 pont, 12 gólpassz) Vaszilje Micics, illetve a három negyed alatt 19 pontot, 6 lepattanót és 4 gólpasszt jegyző Nikola Jokics kis túlzással azt csinált, amit akart, Vanja Marinkovics 5/8 hármast termelt, Kalinics és Risztics is 10 pont felett zárt. A délszlávok 45% felett tripláztak, 26 gólpasszukra mindössze 7 eladott labda jutott, dominálták a lepattanózást, tették mindezt úgy, hogy sokszor elég langyos tempóban játszottak. Két sztárjuk 21-22 percet volt pályán, és az Euroliga tavalyi lepattanókirálya, Nikola Milutinov be sem szállt - az első meccs alapján nagyon komoly játékerőt képviselnek. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus