Közzétették az olimpiai selejtező 24 csapatos mezőnyét és az időpontot

Még négy hely kiadó, ezért 11 európai, 7 amerikai, továbbá 3-3 afrikai és ázsiai-óceániai válogatott csap össze négy olimpiai selejtezős tornán - az Európa-bajnok Szlovénia is esélyt kap.

A 24 csapatot 4 darab, egyenként hatfős csoportba sorsolják majd, és minden csoport első helyezettje jut ki az olimpiára. A tornákat 2020. június 23-28. között rendezik, a helyszíneket még nem jelölték ki, annyit lehet tudni, hogy a görög és a litván szövetség biztosan pályázik rá. 

A világbajnokságról egyébként hét csapat (Spanyolország, Argentína, Franciaország, Ausztrália, Egyesült Államok, Nigéria és Irán) jutott ki, hozzájuk csatlakozik nyolcadikként a rendező Japán. 

A 24 selejtezős csapat egyébként két részből áll össze: a világbajnokságon a 16 legjobb helyen végző, de nem kijutó válogatott mellett minden régióból (Európa, Amerika, Afrika és Ázsia-Óceánia) az a két válogatott, amely régiójában az aktuális FIBA-világranglistán a legjobb helyen áll. 

Utóbbi szabálynak köszönhetően egyébként az Eb-címvédő Szlovénia, illetve Horvátország kapta a plusz két európai helyet, mellettük Angola és Szenegál, Mexikó és Uruguay, illetve Kína és Dél-Korea vált jogosulttá a részvételre. 

A résztvevő csapatok listája:

Európa: Szerbia, Görögország, Litvánia, Szlovénia, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Olaszország, Németország, Törökország és Oroszország. 

Amerika: Brazília, Kanada, Dominikai Köztársaság, Puerto Rico, Venezuela, Mexikó, Uruguay. 

Afrika: Angola, Szenegál, Tunézia.

Ázsia-Óceánia: Új-Zéland, Kína, Dél-Korea. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus