Öt nemzet játékosa került be az olimpiai torna álomötösébe

A két döntős, két elődöntős és az egyik negyeddöntős gárda legjobbja alkotja az olimpiai torna "All-Star" ötösét. 

A FIBA kiadta, hogy mely játékosok kerültek be a torna válogatottjába - két hátvédet, két csatárt és egy centert jelöltek:

Ricky Rubio (Spanyolország)
Patty Mills (Ausztrália)
Luka Doncic (Szlovénia)
Kevin Durant (Egyesült Államok) - egyúttal a torna MVP-je
Rudy Gobert (Franciaország)

Rubio az olimpia előtt egyetlen meccsen érte el a 20 pontot válogatott mezben, most viszont sorrendben 20, 26, 18 és 38 pontot szerzett, 25.5 pontot és 6 gólpasszt átlagolt. Az Egyesült Államoknak dobott 38 egység új hispán rekord, illetve a legtöbb, amennyit egy játékos a Team USA-nek dobott, amióta 1992-ben az NBA-profik is mehettek az olimpiára. 

Mills 26.8 pontot, 3.5 lepattanót és 6.5 gólpasszt jegyzett, a férfi kosárlabdában története első olimpiai érmét nyerő Ausztráliát a bronzmeccsen elképesztő, 42 pontos, 9 gólpasszos teljesítménnyel segítette - Mills volt a csapat egyik kapitánya és az ausztrál zászlóvivő is. 

Doncic a mindössze kétmilliós Szlovéniát bejuttatta a legjobb négy közé, közel tripla-duplát átlagolt (23.8 pont, 9.7 lepattanó, 9.5 gólpassz), a franciák elleni elődöntőben össze is jött a statisztikai bravúr, ami mindössze a harmadik volt az olimpiai tornák történetében. 

Durant harmadik olimpiai aranyérmét nyerte meg, amiben ráadásul ismét oroszlánrészt vállalt. Az első két csoportmeccsen még nem villogott, utána viszont a csehek ellen 23 pontot szerzett, a kieséses szakaszban pedig a spanyolok ellen 29, az ausztrálok ellen 23, majd a döntőben a franciák ellen 29 pontot dobott - ráadásul kiemelkedő dobáshatékonysággal dolgozott szinte az egész tornán. A döntő félidejében már 21 pontnál járt, ami majdnem olimpiai rekord, végül 29 ponttal zárt - Durant az előző két olimpiai döntőben is 30-30 pontot szerzett, mostani MVP-címe abszolút megérdemelt, kiemelkedett a végső győztes csapatból. 

Gobert a franciák védekezésének motorjaként dolgozott, igazolta, hogy nem véletlenül lett idén (is) az Év Védője az NBA-ben. Lepattanózásban, illetve mezőnymutatóban is az élmezőnyben végzett, a szlovének elleni elődöntőben négy blokkot osztott ki, egyedül a büntetőkkel gyűlt meg a baja: a döntőben 6/13-mal célzott. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus