Szlovénia egy félidőig bírta, a Team USA gálázva a négy között

Egy félidőig kifejezetten szépen tartotta magát a kinti sorára építő Szlovénia, a második félidőben viszont a Team USA alaposan felpörgött, és végül megsemmisítő vereséget mért ellenfelére. 

 

Férfi kosárlabda világbajnokság, Spanyolország, 2. negyeddöntő:

Szlovénia – Egyesült Államok 76-119 (22-29, 20-20, 22-37, 12-33)

Idegesen, sok hibával kezdtek a csapatok, különösen James Harden indiszponáltsága volt feltűnő – nem meglepő, hogy a szlovének találtak magukra hamarabb, Lorbek és Goran Dragic jó játékával 8-4-re vezettek. A Team USA gyorsan fordított: a gárda első 10 pontját szerző Faried és Davis védőoldalon is nagyszerűen működött, majd a kisemberek, Rose és Irving is betaláltak, így 15-4-es futást rendezett Mike Krzyzewski alakulata. A negyed végefelé csereként jól szállt be Thompson és Cousins is – ha nincs Prepelic, akkor hét pontnál nagyobb távolság lett volna a felek között. 

A második negyedben nem változott a koreográfia, Dragic-ék kapaszkodtak, a túloldalon pedig a Davis-Faried páros folyamatosan visszaállította a 9-10 pontos differenciát, illetve támadólepattanók sorával (16-ot szedett a gárda az első 20 percben) teremtett második esélyeket csapatának. Hardennek továbbra sem ment (a félidőt 0/8-as mezőnnyel zárta), így az amerikai válogatott nem nyugodhatott meg – a negyedet egálra hozta ellenfelük. 

Fordulás után Goran Dragic szerezte az első kosarat, de a szlovén csoda idáig tartott: a beinduló kisemberek, Curry és Irving egy 8-0-s rohanással lerázták ellenfelüket, majd Harden révén hamarosan már 49-66-ra vezettek. A negyed második felében aztán mindkét oldalon eleredt a ponteső, köszönhetően annak, hogy a szlovének minden energiájukat a támadásokra koncentrálták. Ez a játék már nagyon ízlett a Team USA-nek, Harden és Rose kinti dobásaival 22-vel tartottak előrébb. 

Az utolsó játékrész már csak formalitás volt, Rose szerezte a 100. pontot, délnyugati szomszédjaink pedig a végére teljesen feladták, így a 22 pontos előnyt kis híján megduplázta az amerikai csapat. A záró percek már zsákolófesztivált hoztak, a Team USA-ben mindenki szerzett mezőnykosarat. Kenneth Faried (14 pont, 10 pattanó) és Anthony Davis (13 pont, 11 pattanó) dupla-duplával zárt, a Bulls drukkerei pedig annak örülhettek, hogy Derrick Rose végre jó és hasznos játékkal (18 perc alatt 12 pont, 60 százalékos mezőnymutató, 5 gólpassz) jelentkezett. A szlovének egy félidőn keresztül bírták az iramot, aztán egyre jobban kijött rajtuk a fáradtság, de így sincs szégyenkeznivalójuk: Jure Zdovc csapata nem csak a torna egyik üde színfoltja volt, de meg is szilárdította helyét a világ kosárlabdázásának elitjében. 

Szlovénia legjobb dobói: G. Dragic 13/3, Lorbek 12/3, Z. Dragic 11/6.
Az Egyesült Államok legjobb dobói: Thompson 20/12, Harden 14/6, Faried 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus