Tony Parker lehet az Olympique Lyon következő elnöke

A tavaly visszavonult klasszis irányító az Euroligás ASVEL elnökeként már komoly klubvezetői tapasztalatot szerzett, hamarosan Bajnokok Ligája-induló futballklubot irányíthat.

A francia sportnapilap, a L'Equipe írt arról, hogy a 71 éves Jean-Michel Aulas, a lyoni futballklubot 1987 óta birtokló és irányító üzletember 2023-ban valószínűleg visszavonul az elnöki pozícióból, és jelenleg úgy néz ki, hogy Tony Parker váltja majd őt ebben a pozícióban. 

Parker (aki 2019 nyarán vonult vissza, előtte 18 évig játszott az NBA-ben, ebből 17-et San Antonióban, négyszeres bajnok, 2007-ben döntő MVP, hatszoros All-Star, emellett 2013-ban Európa-bajnokságot nyert a francia válogatottal és a torna MVP-jének választották) 2014-ben vásárolta meg Lyon kosárlabdacsapatát - a patinás klub korábban 17 bajnoki címet és 8 francia kupát nyert, Parker regnálása alatt újabb két bajnokság és egy kupagyőzelem született, 2019 őszétől pedig az Euroligában szerepel a gárda. 

A gárda 2017-ben újabb befektetővel gazdagodott, Nicolas Batum is beszállt, és a játékosügyekért felelős vezetőként kezdett el tevékenykedni. A kooperáció jól működött, ugyanis 2019 nyarán az Olympique Lyon 25%-os részesedést vásárolt a férficsapatban, 10%-os részesedést a női csapatban, és a közel négymillió eurós megállapodás részeként egy új sportcsarnok építésének előkészítése is megkezdődött. 

Aulas egyébként az európai klubokat tömörítő ECA (European Club Association) igazgatótanácsának tagja, ahol a férfi Euroliga fontos kérdései is eldőlnek, hiszen több európai élklub (például Real Madrid, FC Barcelona, Bayern München, török és görög klubok) a futballcsapat mellett működnek. 

Tony Parker már most a Lyon Franciaországon kívüli "nagykövete", emellett az elmúlt egy évben is remekül tudtak együtt dolgozni Aulasszal, a következő évadtól már az igazgatótanács tagja lesz, ráadásul nagy szerepe volt abban, hogy nemrég a Lyont üzemeltető cég az amerikai női futballligában szereplő OL Reign többségi tuljadonosa lett. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus