Vb-percek: Tisztelgés a Hírességek előtt

Véglegesítette keretét Görögország, Törökország, Csehország, Kanada és Szerbia - Bjelica nem játszik az első meccsen a szerbeknél. Karasev szerint nem baj, hogy nincsenek reflektorfényben, Belinelli nem fél senkitől. Az EuroHoops tízes listáján csak két amerikai van a vb legjobb játékosai között. A FIBA kihozott egy új kártyajátékot, bemutatta a vb-trófeát, valamint a 2019-es Hall of Fame-et is, benne olyan nevekkel, mint Natália Hejková vagy Alonzo Mourning.

Ahogy általában, ezúttal is a 12-esre szűkített keretekkel kezdünk.

Görögország: Giannis Antetokounmpo, Thanasis Antetokounmpo, Giannis Bourousis, Nick Calathes, Giannoulis Larentzakis, Vangelis Mantzaris, George Papagiannis, Kostas Papanikolaou, Ioannis Papapetrou, Giorgos Printezis, Kostas Sloukas, Panagiotis Vassilopoulos.


Törökország: Dogus Balbay, Sertac Sanli, Bugrahan Tuncer, Metecan Birsen, Melih Mahmutoglu, Ege Ara, Semih Erden, Yigit Arslan, Cedi Osman, Ersan İlyasova, Furkan Korkmaz, Scottie Wilbekin.


Csehország: Patrik Auda, Ondrej Balvin, Jaromir Bohacik, Vojtech Hruvan, Martin Kriz, Lukas Palyza, Martin Peterka, Pavel Pumprla, Tomas Satoransky, Blake Schilb, Jakub Sirina, Tomas Vyoral.


Kanada: Khem Birch, Melvin Ejim, Brady Heslip, Kaza Kajami-Keane, Owen Klassen, Andrew Nembhard, Kevin Pangos, Philip Scrubb, Thomas Scrubb, Kyle Wiltjer, Conor Morgan, Cory Joseph.


Szerbia: Stefan Bircevic, Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanovic, Marko Guduric, Nikola Jokic, Stefan Jovic, Vladimir Lucic, Boban Marjanovic, Vasilije Micic, Nikola Milutinov, Miroslav Raduljica, Marko Simonovic.


A szerbekhez tartozó hír, hogy az Angola elleni nyitómeccsről még hiányozni fog Nemanja Bjelica – a Sacramento Kings erőcsatárának térde be van gyulladva, ezért egyelőre nem kockáztatják játékát. Boban Marjanovic kifejtette, hogy bár eddig minden a tervek szerint alakul a csapatnál, nem szabad félvállról venniük senkit, kemény csatákra számít – nem is lehet ez másképpen, hiszen mégiscsak a világbajnokságról van szó.

Sokkal kevesebb szó esik az orosz válogatottról, de Sergey Karasev szerint rendben is van ez így – nincsenek igazán reflektorfényben, de ők tudják, milyen potenciál van a keretben, és úgymond radar alatt tudnak dolgozni saját játékukon. Sok embert meglephetnek játékukkal, és meg szeretnék mutatni, hogy még mindig jó csapata van Oroszországnak.

Az olaszok egyik sztárja, Marco Belinelli örül, hogy ismét ott lehet a vb-n – már 2006-ban is kerettag volt, akkor egy nagyon fiatal gárda tagja volt, most egy tapasztaltabb együttessel jutott ki. Belinelli szerint nem félnek senkitől, nincs okuk rá – keményen készülnek, nekimennek bárkinek.


Az EuroHoops összeállított egy tízes listát a vb legjobb játékosaiból – korábban ez tizenkettes is lehetett volna, és 12 Team USA játékos alkotta volna, de most máshogy van, írja az oldal. Bár rangsorba nem szedte a spílereket a szerző, valóban csak ketten szerepelnek rajta Gregg Popovich gárdájából – Donovan Mitchell és Kemba Walker. A többiek pedig Giannis Antetokounmpo (Görögország),  Nikola Jokic (Szerbia), Rudy Gobert (Franciaország), Facundo Campazzo (Argentína), Cedi Osman (Törökország), Patty Mills (Ausztrália), Marc Gasol (Spanyolország) és Domantas Sabonis (Litvánia).


A FIBA több dologgal is készült ismét. Egyrészt egy új kártyajátékkal, amelyet Facebook-on lehet játszani – bemutató videó itt, a játék pedig itt érhető el.

A vb-trófeát is prezentálta a nemzetközi szövetség, a videó ezen a linken tekinthető meg, illetve lezajlott a megnyitó ceremónia is, ezt ide kattintva nézhetik meg az érdeklődők.

A végére pedig a 2019-es FIBA Hall Of Fame maradt, amelynek mostantól tagja Janeth Arcain (Brazília), Margo Dydek (posztumusz) Lengyelország, Atanas Golomeev (Bulgária), Natália Hejková (Szlovákia), Zouyun Mou (posztumusz) Kína, Alonzo Mourning (USA), Fabricio Oberto (Argentína), José Ortiz (Puerto Rico), Bogdan Tanjevic (Montenegró), Mohsen Medhat Warda (Egyiptom), valamint Jiri Zídek (Csehország).   

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus