Vb-selejtezők: a németek, csehek és görögök már ki is jutottak

A görögök egypontos meccsen, a németek óriási hátrányból fordítva nyertek, a csehek pedig történetük során először készülhetnek a vb-re.

K-csoport

Bosznia-Hercegovina – Csehország 80-85

A csehek úgy futottak neki a meccsnek, hogy ha nyernek, kijutnak a kínai világbajnokságra, de sokáig úgy tűnt, hogy ezzel még várniuk kell: Jan Vesely borzalmas teljesítményt nyújtott, 17 perc alatt kipontozódott, a bosnyákok Jusuf Nurkic (19 pont, 15 lepattanó, 15 kiharcolt büntető, 3-3 szerzett labda és blokk), illetve Elmedin Kikanovic (18 pont, 8 pattanó) révén uralták a palánk környékét. A cseheknél nagy szükség volt Blake Schilb (20 pont) mellett Vojtech Hruban (17/12) és az ügyeletes meglepetésember, Martin Kriz (11 pont) tűzerejére, hogy végig meccsben tudjanak maradni.

A végjátékban aztán érkezett a csapat alapembere, Tomas Satoransky (22 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz), és az utolsó percben 77-79 után előbb dobott egy duplát, majd kiharcolt és értékesített két büntetőt és eldöntötte a lényeges kérdéseket. A bosnyákoknál az utolsó két percben nagyon hiányzott a kipontozódó Nurkic, de így is temérdek esélyük volt, amit nem tudtak kihasználni, a 4/20-as triplamutató jól szemlélteti, hol voltak gondjaik. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Franciaország – Finnország 83-67

A franciák ugyanúgy 7-1-gyel állnak a K-csoportban, mint a csehek, de ők még matematikailag nem biztosították be a kijutásukat, a csütörtöki, bolgárok elleni csorbát viszont kiköszörülték, így különösebb aggódni valójuk nincs. Bár Nando De Colo és Vncent Poirier ma is meglehetősen halovány teljesítményt nyújtott, Nicolas Batum (14 pont, 4-4 pattanó és gólpassz) és Andrew Albicy (7 gólpassz) jól szervezte a támadójátékot, a palánkok alatt pedig Mathias Lessort remekelt (13 pont, 6/7 mezőnyből, 6 pattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda, 2 blokk). Rajtuk kívül Kahudi és Lacombe is 10 pont fölé jutott, összességében teljes más tempóban kosárlabdáztak a gallok, mint a bolgárok ellen, a 27 kiosztott gólpassz remekül mutatja meg, hogy mennyire volt erős a csapatjátékuk.

A finnek ehhez a szinthez most kevésnek bizonyultak, az első félidő végén már 26 pont volt közte, és bár becsülettel küzdöttek fordulás után, három jó teljesítménnyel nem mentek sokra. A vendégeknél a veterán Koponen (14 pont), Shawn Huff (10 pont, 7 pattanó) és az Olaj játékosa, Alex Murphy (14 pont) mindent megtett – a finnek összességében így is megőrizték esélyüket a továbbjutásra, de óriási csata várható köztük és a szintén 4-4-es mérleggel álló oroszok között. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Oroszország – Bulgária 77-73

Ebbe a különversenybe a bolgárok is beleszólhatnak még, mert a kevés hiányzóval felálló oroszok alaposan megszenvedtek ellenük. Az első negyedben Shvedék 30 pontot rámoltak be nekik, de felálltak, és a végig ott loholtak a nyomukban: Vezenkov extrát játszott (22 pont, 12 pattanó), de Marinov és Dimitrov is 10 pont fölé jutott. Ha a honosított Dee Bost egy kicsit jobban játszik (2/11 mezőnyből, 3 gólpassz), akkor könnyen meglepetést okozhattak volna. Így viszont a 22 pontot szóró Shved vezérletével, Karaszev és Antonov közreműködésével az oroszok ha nehezen is, de hozták a kötelezőt. November végén egyébként finn-orosz mérkőzéssel folytatódnak majd a csoportküzdelmek. 

A mérkőzés videós összefoglalója

 

L-csoport

Németország – Izrael 112-98 h.u.

A németek is kijutottak a világbajnokságra, de ha a cseheknél azt írtuk, hogy rezgett a léc, a németek gyakorlatilag le is verték, hiszen a félidőben hazai pályán 19 pontos hátrányban voltak, de járt a differencia 23 egységnél is. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodó izraeli válogatott mindent kitett a pályára, Jake Cohen 23 pontig jutott, rajta kívül még négyen (Blatt, Segev, Levi és Zoosman) dobtak legalább 13 pontot – Blatt dupla-duplázott (16 pont, 10 gólpassz), Zoosman majdnem tripla-duplázott (13 pont, 7 pattanó, 8 gólpassz, 6 szerzett labda). A második félidőben azonban nagyon beindult Dennis Schröder, a Thunder irányítója 30 pontot és 13 gólpasszt tett a közösbe, ezt a veterán Robin Benzing 24 ponttal támogatta meg, mellettük pedig Akpinar, Kleber és Barthel is remekelt, a németek pedig a rendes játékidő utolsó pillanataiban egy Schröder-Kleber alley-ooppal egyenlítettek. A vendégek ebből az ütésből már nem álltak fel, a hazaiak 9-0-val nyitották a ráadást és már nem néztek vissza. Az izraeliek ezzel a vereséggel 3-5-tel állnak, a továbbjutó helyen álló szerbekhez képest kétmeccses lemaradásban. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Szerbia – Észtország 91-65

A szerbek még messze vannak a biztos továbbjutástól, de az észtek elleni kötelezővel egy fontos lépést tettek ennek irányába. A 43 pontos hazai vereségből ocsúdni próbáló észtek az első negyedben még tartották magukat, utána viszont beindult a szerb henger: félidőben 16, a harmadik negyed után 34 ponttal tartottak előrébb Bjelicáék. A szerbeknél mindenki bőven kapott játékpercet, így a 14 pontig jutó Bjelica csak szűk 21 percet töltött a pályán, Bogdan Bogdanovic pedig futballnyelven szólva növelte eggyel a válogatottságai számát (3 perc, egy tripla). A továbbjutási esélyeiket gyakorlatilag elveszítő észteknél is lehetőséget kaptak a kiegészítők, így dobhatott 17 pontot Indrek Kajupank is. 

A mérkőzés videós összefoglalója

Grúzia – Görögország 85-86

A szerbek jó szájízéhez a görögök is hozzájárultak, mivel a továbbjutásért harcoló grúzok otthonában nyertek, nem is akármilyen összecsapáson. A hazaiak láthatóan mindent megpróbáltak, hogy legyőzzék a veretlen, Giannis Antetokounmpót nélkülöző helléneket, 38 és fél percig pedig mindent jól is csináltak. A remekül játszó Tornike Shengelia (22 pont, 13 pattanó), Matt Janning (17/12, 5-5 pattanó és gólpassz) és Goga Bitadze (17 pont, 7/8 mezőnyből) vezetésével az első negyedben 13 pontos előnyt szedtek össze, és bár a görögök a harmadik negyedben visszajöttek a meccsbe, a végjátékra fordulva 85-79-re vezettek Shengeliáék. Itt azonban egyrészt támadásban bosszantó hibákat követtek el, védekezésben pedig lemozizták a görög feltámadást. Előbb Thanasis Antetokounmpo dobott egy középtávolit, majd érkezett a veterán Papanikolau, aki előbb bevert egy óriási hármast, majd az utolsó pillanatban a győztes duplát is a helyére küldte. A görögök ezzel a dobással kijutottak a világbajnokságra, a grúzok viszont két győzelemnyi hátrányba kerültek a szerbekkel szemben, és verhetik a falba a fejüket…

A mérkőzés videós összefoglalója

A csoportok állása

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus