Vb-történeti statisztikák az idei világbajnokságról

Rubio, Új-Zéland és Kanada történelmet írtak, Mejri és Bogdanovic rekordokat állítottak be, Campazzo nagy előd nyomdokában. A vb statisztikái történeti távlatból.

Kezdjük a spanyolokkal a világbajnokság érdekesebb statisztikáit. Az aranyérmes együttes az 1978-as vb óta a legidősebb átlagéletkorú csapat volt 30 évvel és 3 nappal. Marc Gasol csatlakozott testvéréhez, Pau Gasolhoz: csak nekik kettejüknek van több mint 40 blokkjuk a 21. században megrendezett vb-ken. Ricky Rubio 1994 óta az egyetlen játékos, akinek legalább 100 gólpassza és legalább 50 szerzett labdája is van, 130 asszisztjával pedig az első a vonatkozó listán a torna történetében, Pablo Prigionit megelőzve.

A 2002 után újra ezüstérmet szerző argentinoknál Luis Scola a vb-k történetének második játékosa lett Oscar Schmidt után, aki elért 700 pontig (716-nál jár jelenleg). Emellett 243 pont fűződik a nevéhez az egyenes kieséses szakaszban, ezzel ő a ranglista első. Facundo Campazzo és Rubio Toni Kukochoz csatlakoztak, mint olyan játékosok, akik egy mérkőzésen legalább 15 pontot, 10 gólpasszt, 5 pattanót és 3 szerzett labdát jegyeztek - Campazzo Szerbia (18 pont, 12 gólpassz, 6 pattanó, 3 szerzett labda), Rubio pedig Ausztrália (19 pont, 12 gólpasszt, 7 pattanó, 4 szerzett labda) ellen hozott ilyen számsort.

Ha már a sokoldalúságról van szó, akkor itt lehet kiemelni a cseh Tomas Satoranskyt és a német Dennis Schrödert, akik Carlos Arroyo mellé léptek fel: 1994 óta ők hárman jegyeznek 20+ pontos és 10+ gólpasszos mérkőzést a világbajnokságon - Satoransky a lengyelek, Schröder pedig Szenegál ellen érték el ezt. Satoransky 68 gólpassza 1994 óta a legtöbb, amit bárki fel tud mutatni egy vb-n.

A franciák a 2014-es bronzérem után ezúttal is a harmadik helyen zártak - ők voltak az egyetlenek, akik ott voltak a dobogón az előző világbajnokság első három helyezettje közül. Nicolas Batum lett Franciaország legeredményesebb vb-játékosa 257 ponttal - mögötte Boris Diaw (241) és Evan Fournier (220) találhatóak.

Ausztrália története legjobb vb-szereplését produkálta negyedik helyével. Hat győzelmet szereztek Andrew Boguték, ez is a legtöbb az ország történetében egy vb alatt.

Az ötödik helyezett Szerbiánál Bogdan Bogdanovic összesen 35 triplát süllyesztett el, amivel beállította a Puerto Rico-i Larry Ayuso 2002-es csúcsát. Bogdanovic 291 ponttal a szerbek valaha volt legeredményesebb játékosa lett a világbajnokságokon. Déli szomszédaink összességében 53.5%-kal dobtak a mezőnyből, ilyenre (vagy ennél jobbra) utoljára 1994-ben volt példa. A Fülöp-szigetek ellen szórt 126 pont a legtöbb volt egy európai csapattól, mióta Spanyolország 1990-ben 130 pontttal terhelte meg Korea gyűrűjét. Ezen a Szerbia - Fülöp-szigetek találkozón Sasha Djordjevic együttese 75%-kal célzott mezőnyből, ez a legjobb teljesítmény egy mérkőzésen 1994 óta.

Ha már említettük őket, akkor folytassuk velük: a Fülöp-szigetek 99.8 kapott pontot átlagolt, ennél többre legutóbb 1990-ben volt képes Korea (122.9) és Kína (111.0).

Dél-Koreánál a honosított Ra GunA 1994 óta az első játékos lett, aki zsinórban négy vb-meccsen is legalább 15 pontot és legalább 10 pattanót szállított. Ő volt az egyetlen játékos idén, aki minden mérkőzésen dupla-duplázott, szám szerint ötször. 

Tunézia egykori NBA-s centere, Salah Mejri Angola 86-84-es legyőzésekor 8 blokkot jegyzett, amivel beállította Yao Ming vb-rekordját.

A Team USA-nek nem volt jó világbajnoksága, Japán ellen azonban 58 pattanót szedett Gregg Popovich csapata - erre legutóbb szintén az amerikai válogatott volt képes, még 1994-ben, Görögország ellen. A negatív oldalra több más mellett bekerülhet az is, hogy 1990 óta először fordult elő, hogy nem az amerikaiak szerezték a legtöbb pontot a tornán. Ez Új-Zéland nevéhez fűződik most 99.4 ponttal - ez az első alkalom, hogy egy "ázsiai", FIBA Asiából kvalifikáló együttesé lett ez az elismerés.

A végére pedig Kanada maradt, amely 24 triplát szórt Jordánia ellen - mióta elkezdték vezetni a hármasokat a statisztikában, soha nem fordult elő még az sem, hogy valaki elérte volna a 20 triplát egy meccsen. Szintén Jordánia ellen 37 gólpasszt osztott ki Nick Nurse alakulata, amivel beállította a szerbek rekordját - déli szomszédunk is ezen a vb-n, a Fülöp-szigetek ellen állította fel az új csúcsot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus