Világbajnok a Team USA, Szerbiát kiütve

Már a harmadik negyed vége előtt elérte a 100 pontot és súrolta a 40-es különbséget a címvédő Team USA a Szerbia elleni világbajnoki döntőben ma este Madridban és a vártnál is sokkal simábban ért fel a csúcsra - történelme során ötödször. A fináléban láthattunk pár egészen extra egyéni produkciót is az amerikaiak zseniális csapatteljesítménye mellett - ezek közül is kiemelkedett Kyrie Irving dobóparádéja.

A világbajnokság döntőjében: Egyesült Államok - Szerbia 129 - 92

A kezdés a szerbeknek sikerült jobban, Raduljica (9 pont, 3 lepattanó) masszív benti megmozdulásaival és Milos Teodoszics (10 pont, 7 gólpassz) kreatív, illetve vagány irányító játékával nem kis meglepetésre 15-7-re még a szerbek vezettek, de ekkor indultak be először igazán az eddig látottaknál sokkal lelkesebben játszó amerikaiak és a végül 6-ból 6-os triplamutatóval 26 pontig jutó és ezzel MVP címet is nyerő Kyrie Irving főszereplésével beindult a Team USA-féle henger és egy 13-0-s futással egyszer és mindenkorra magához is ragadta az előnyt Coach K legénysége. Az első etap végére James Harden (23 pont, 11-ből 8 mezőnyből) is rákapcsolt, ennek eredményeként 35-19-nél már a kiütés réme is felsejlett szerb oldalon, védekezésben semmi fegyvere nem volt a Djordjevics-alakulatnak, mely egy késői kettessel legalább 14 pontosra tudta "menteni" az állást az első szünetet jelző sípszót megelőzően.

A második játékrészben sokáig nem változott semmi sem, Steph Curry (10 pont) és Klay Thompson (12 pont) is beszállt a pontgyártásba, ráadásul a palánk alatt DeMarcus Cousins (11 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) folytatta a már az első etapban is látott határozott, energikus és koncentrált játékát, az ötödik vb-aranyát megszerezni igyekvő Egyesült Államok pedig elérte a 25, majd a periódus vége előtt a 30-as differenciát is, érdemben már minden kérdés eldőlt tehát a félidőre, itt minden az első 15 triplakísérletéből 11-et a gyűrűbe juttató amerikai csapaton múlt - némi momentumot Kalinics futtából eleresztett buzzer triplájával tudott viszont nyerni magának az európai gárda a folytatásra.

A fordulás után Mike Krzyzewski mester lehetőséget adott mindenkinek, s az arcában egy törött csonttal játszó Rudy Gay (11 pont) is látványos megoldásokkal szállt be, ahogy volt torontói klubtársa, DeMar DeRozan (10 pont) is igyekezett minden lehetőségét kihasználni, Kenneth Faried (12 pont, 7 lepattanó) ráadásul szokás szerint összezsákolta a kétszámjegyű dobóteljesítményt magának, így összesen nyolcan(!) zártak legalább 10 egységgel amerikai oldalon, míg a szerbeknél a torna legnagyobb felfedezettje, Nikola Kalinics (18 pont, 9-ből 8 mezőnyből) tudott kibontakozni leginkább. Déli szomszédaink már a 28. perc végére megkapták a 100-at a világelsőtől és volt már 39-es fórja is a Team USA-nek pillanatokkal később, ám jól sikerült a játékrész zárása Szerbiának.

A folytatás már csak az örömjátékról szólt mindkét oldalon, egyedül Derrick Rose (0 pont, 6 gólpassz) nem szerzett pontot amerikai oldalon, a szerbeknél pedig a 4 pontos és 1 lepattanós Nenad Krsztics okozott csalódást, ám a fiatalok mind mutattak egy-egy szép megoldást, ezzel kiélvezve, hogy NBA-ászok ellen szerepelhetnek egy világbajnoki döntőben - ám a végjáték hangulata teljes mértékben tükrözte, hogy milyen mértékben nőtt az amerikai csapat a szerbek fölé ebben a fináléban.

Az Egyesült Államok legjobb dobói: Irving 26/18, Harden 23/9, K. Thompson 12/6, Faried 12
Szerbia legjobb dobói: N. Bjelica 18/6, Kalinics 18/3, Bog. Bogdanovics 15/3

Világbajnok: az Egyesült Államok válogatottja: James Harden, Kyrie Irving, Steph Curry, Klay Thompson, Anthony Davis, Kenneth Faried, Derrick Rose, DeMarcus Cousins, Andre Drummond, Rudy Gay, DeMar DeRozan, Mason Plumlee. Szövetségi kapitány: Mike Krzyzewski (segédedzők: Jim Boeheim, Monty Williams, Tom Thibodeau)

Ezüstémres: Szerbia

Bronzérmes: Franciaország

4. Litvánia

5-8.: Spanyolország, Szlovénia, Törökország, Brazília

9-16.: Argentína, Görögország, Ausztrália, Horvátország, Szenegál, Dominikai Köztársaság, Mexikó, Új-Zéland

17-24.: Fülöp-Szigetek, Ukrajna, Finnország, Dél-Korea, Irán, Angola, Egyiptom, Puerto Rico

A világbajnokság MVP-je: Kyrie Irving (Egyesült Államok)

A torna All-Star ötöse: Milos Teodoszics (Szerbia), Kyrie Irving (Egyesült Államok), Nicolas Batum (Franciaország), Kenneth Faried (Egyesült Államok), Pau Gasol (Spanyolország)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus