Vojvoda Dávid a EuroCup honlapjának címoldalán

A Szolnoki Olaj KK vezére, Vojvoda Dávid a EuroCup hivatalos honlapjának adott interjút a magyar bajnok szerepléséről.

A Eurocupbasketball.com címlapon hozta tegnap a Vojvoda Dáviddal készült interjúját. A szerző az elején megemlítette, hogy a Szolnoki Olaj KK már azzal is történelmet írt, hogy a legjobb 32 közé került, hiszen első magyar csapatként sikerült nekik mindez, aztán a második csoportkörben az első meccsen rögtön egy 86-75-ös győzelemmel ünnepeltek a Dinamo Banco di Sardegna Sassari ellen.

Az utóbbi két idényben a EuroCupban is a csapat egyik alappillérének számított Vojvoda, aki 20 ponttal járult hozzá a sikerhez, egyébként pedig a legjobb 32 közé került csapatok játékosai közül a hetedik a pontlistán 16.6-os átlagával. A cikk felvezető részében azt is megemlítik, hogy sokáig nem volt ennyire reflektorfényben Vojvoda, korábban a Kaposvárnál, a ZTE-nél és az Atomerőmű SE-nél kosarazott, mielőtt 2013-ban csatlakozott volna az Olajhoz. Nagyon sokan igazi clutch játékosnak tartják, aki mindig kész elvállalni a nagy dobásokat a nehéz helyzetekben. Javier Gancedo interjúja Vojvoda Dáviddal:
 

Szia, Dávid. Gratulálok a Dinamo Banco di Sardegna Sassari elleni nagy sikerhez! Ez volt a Szolnoki Olaj legnagyobb győzelme a EuroCupban eddig? A legjobb 32 között egy olyan csapatot győztetek le, amely az idényt még az Euroligában kezdte.

Köszönöm a csapat nevében is. Igen, mondhatjuk, hogy ez a klub történetének legnagyobb sikere. Legyőztünk egy olyan együttest, amely az Euroligából érkezett és a regnáló olasz bajnok. A Besiktas elleni győzelmet is a nagy fegyverténynek tartom, ők is kiváló csapat.

0-4-gyel kezdtétek a szezont, de sikerült időben felállnotok a padlóról, hogy bejussatok a második csoportkörbe. Az utolsó 7 meccsből 5-öt behúztatok. Min változtattatok?

Mély gödörben voltunk, az az igazság. A szezon előtt a klub olyan keretet próbált összerakni, amely elég erős a EuroCupra, de rosszul kezdtük az idényt, és nem volt meg az összhang a játékosok között. Aztán új játékosok és új edző érkezett, és hirtelen minden összeállt. Szerintem jól reagáltunk a csapaton belüli változtatásokra.

Van egy új emberetek, Stanley Burrell, aki nagyon jól játszott a Sassari ellen. Miben lehet ő a csapat segítségére?

Teljesen más típusú játékos, mint Aaron Craft volt, aki nem tért vissza Szolnokra a karácsonyi szünet után. Craft jó ajánlólevéllel érkezett, de alulteljesített. Burrellnek nagy a tapasztalata és igazi irányító. Nagyon gyorsan beilleszkedett, keményen játszik, a Sassari ellen pedig bizonyította, hogy jó vezér. Másoknak is meg tudja csinálni a helyzetet és pontot is tud szerezni.

Nem sok EuroCupot követő néző ismer téged, pedig nagyon jól játszol. Hogyan tudnád leírni magad, milyen játékos vagy?

Ez a legnehezebb kérdés, mert nem szeretek magamról beszélni. Nem igazán ismernek Európában, mert sajnos még nem volt alkalmam az Euroligában játszani. Magamnak és másoknak is próbálom bizonyítani, hogy mennyit érek. Szerintem még nem értem pályafutásom csúcsára.

Elég sok fontos dobást sikerült értékesítened az elmúlt két EuroCup-szezonban, meccseket eldöntő dobásokat. Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki olyan jó legyen a végjátékokban, mint te?

A legfontosabb az, hogy a csapattársaid és az edződ is bízzon benned. Nem félek és soha nem is féltem elvállalni az utolsó dobást. Hozok rossz és jó döntéseket is a mérkőzések végén, ilyen a sport, de elég bátor vagyok ahhoz, hogy elvállaljam a legfontosabb dobásokat, ezért vagyok én a csapat egyik vezére.

A Szolnoki Olaj az első magyar csapat, amely ilyen messzire jutott a EuroCupban. Úgy érzed, a teljes magyar kosárlabdát képviselitek ebben a sorozatban?

Természetesen. A Szolnok fontos dolgot kezdett el a EuroChallenge-ben, kétszer is elérte a Final Fourt az elmúlt évek során, most pedig történelmet írtunk a EuroCup legjobb 32 csapata közé jutással. Biztos vagyok benne, hogy ez az egész országnak jó.

Az öt győzelmetekből négyet otthon arattatok. Mitől vagytok ennyire magabiztosak saját közönségetek előtt, és mi kell ahhoz, hogy a csapat elkezdjen idegenben is nyerni?

Elég kicsi a csarnokunk, és a legtöbb ellenfelünk nincs ehhez hozzászokva. Ez mindenképpen előny számunkra, és természetesen ott van a fantasztikus közönségünk is, akik csodálatos hangulatot teremtenek, ez pedig még a legnagyobb riválisainkra is komoly hatással van. Néha teljesen magunkon kívül játszunk a csarnokban tapasztalható atmoszféra miatt. Idegenben is fejlődünk szerintem, nem sok csapat lenne képes legyőzni a Lietuvos Rytast Vilniusban.

A következő meccseteket az első fordulóban a Galatasaraytól vereséget szenvedő CAI Zaragoza ellen játsszátok, egy olyan együttessel kell szembenéznetek, akik szintén hazai környezetben erősek. Mit kell tennetek ahhoz, hogy győzni tudjatok Zaragozában?

Még soha nem játszottam spanyol csapat ellen. A Zaragoza a spanyol első osztályban játszik, amely talán legerősebb bajnokság Európában, úgyhogy egészen biztosan jók, még ha nagyon ki is kaptak a Galatasaraytól. Nincs vesztenivalónk, csak élveznünk kell a játékot és végig koncentrálnunk kell.

Ez a második idényed a EuroCupban. Hogy tetszik a sorozat? Segített a fejlődésedben, hogy Európa legjobb játékosai ellen is pályára léphettél?

Természetesen sokat segít abban, hogy folyamatosan fejlődhessek, de nemcsak én, hanem az egész csapat extrán motivált az edzéseken és a meccseken is. A EuroCupban a legjobbak ellen játszhat az ember. Néha jobb egyéni játékosokkal találkozol, mint az Euroligában.

A Szolnok 1-0-s mérleggel áll a legjobb 32 között, és az utóbbi időben kifejezetten jól játszik a csapat. Milyen messzire juthattok?

Muszáj továbbra is a földön maradnunk. Rendben van, megvertük a Sassarit, de ne tévedjünk, a másik három csapat rengeteg dologban sokkal jobb nálunk. Talán ha szerzünk még pár győzelmet, akkor elkezdhetünk álmodozni a továbbjutásról, az pedig fantasztikus lenne.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus