A Himki nyerte a EuroCupot

A sorozat legnagyobb esélyese, az első körben a Szolnoki Olaj KK-val egy csoportban lévő Himki Moszkva nyerte a EuroCupot.

Szerda este lejátszották a EuroCup döntőjének visszavágóját - ebben a sorozatban nincs négyesdöntő, a legjobb 16 közé jutott csapatok egyenes kieséses rendszerben játszanak egy oda-visszavágós szisztémában, amelyben a két meccs összesítése alapján van meg a továbbjutó.

A szezon előtt is a legnagyobb esélyesnek tekintett Himki Moszkva a csoportkör után a legjobb 32 között a J jelű négyesbe került, és 5-1-es mérleggel, a Damian Hollist akkor még soraiban tudó Foxtown Cantút megelőzve nyerte a kvartettet. A legjobb 16 között a Szolnoki Olajjal szintén egy csoportban kezdő Zenit Szentpétervárral kellett megküzdeniük - az első meccset idegenben 2 ponttal nyerték, majd 19-cel bizonyultak jobbnak otthon. A legjobb 8 között is hasonló volt a forgatókönyv: a spanyol Valencia ellen idegenben 1-gyel nyertek az odavágón, a második meccsen pedig 15-tel hazai pályán.

Az elődöntő volt messze a legnehezebb párharca a Himkinek, hiszen a török Banvit egyetlen ponttal nyerni tudott hazai pályán, és a visszavágó is szorosra sikeredett, mindössze 4-gyel tudott nyerni az orosz sztárklub, így összesítésben 3 ponttal végeztek jobban. A finálé ehhez képest gyerekjáték volt, már az első találkozót is 25 ponttal nyerték Rimas Kurtinaitisék Spanyolországban, a Herbalife Gran Canaria ellen, így a visszavágó már csak formalitás volt. Kurtinaitis legendája ezzel továbbépült - a 2012-ben a sorozat történetének legjobb edzőjévé választott tréner harmadik elsőségét aratta, a másodikat a Himki élén.

A döntő MVP-jének az amerikai irányítót, Tyrese Rice-t választották - ő egyébként az egész szezon legértékesebb játékosának járó díjat is megkapta, tavaly pedig az Euroliga-győzelem mellett az Euroliga Final Four MVP címét is besöpörte, az utóbbi két évben tehát Európa (egyik) legjobb játékosa.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus