A Lietuvos jutott be az Euroligába és lesz Hangáék csoportellenfele!

Ma este rendezték az Euroliga vilniusi selejtezőtornájának fináléját, ahol a kontinens első számú nemzetközi klubsorozatának utolsó, még megszerezhető kvótája volt a tét, ráadásul magyar érdekeltsége is volt a derbinek, hiszen a győztes - többek közt - a Hanga Ádámot is soraiban tudó Laboral Kutxával került egy csoportba az alapszakasz-csoportkörben. 

A rendező Lietuvos Rytas gyenge kezdés után a két középső negyedben érvényesítette a papírformát, ám a közvetlen hajrában még így is volt sansza az idei meglepetésgárdának, a belga bajnok Telenet Ostendnek. Jöjjenek a részletek!

Euroliga, selejtezőtorna, döntő:

Lietuvos Rytas (litván) - Telenet Ostend (belga) 75 - 66 (12-22, 29-21, 13-24, 10-10)

Az első negyedben már kétszámjegyű előnye is volt a tegnapi nulla pontos produkciója után most négy gyors triplával és 16 egységgel kirukkoló Gillet húzta Ostendnek, ami a második etap elején 13 pontos fórig is felment, ám akkor jött a ritmusváltás a hazai alakulattól és beindult a 24 órája 10-ből 8-as hárompontos-mutatót összehozó Gecevicius, aki 9 kinti kísérletéből 4-szer betalált ezen az estén is. A félidőt még így is a belga bajnok zárhatta minimális előnnyel, de fordulást követően tovább tartott a litván lendület és már a vendéglátók is voltak kétszámjegyű előnyben.

A véghajrá előtt viszont képes volt szorossá tenni a csatát az Ostend, 70-61 után gyors öt pontot szerzett a belga gárda, ám Palacios és Gecevicius lehűtötték a kedélyeket és bevitték a célba a Lietuvost, mely ezen a meglepetésekkel teli torna végén csak megcsinálta, amit egy esélyesnek illik. Sokat mondó, hogy míg a baltiak 25 büntetőt harcoltak ki, addig az inkább távolról veszélyes belgák mindössze hatszor állhattak oda a vonalra és kísérleteiknek csupán a felét értékesítették, így hiába voltak minden másban egyenrangú partnerei a Rytasnak, zsinórban harmadik csodájukat már nem tudták véghezvinni, így marad számukra az Európa Kupa-szereplés 2013-2013-ben.

A Lietuvos legjobb dobói: Gecevicius 19/12, Seibutis 11/3, Palacios 11

Az Ostend legjobb dobói: Gillet 16/12, Stipanovic 14, Ponitka 13/6

Az Euroliga selejtezőtornájának győztese a Lietuvos Rytas, mely az alapszakasz-csoportkörben a Hanga Ádámmal felálló Laboral Kutxával, a görög Panathinaikosszal, az izraeli Maccabi Tel-Avivval, a tavalyi Európa Kupa-győztes Lokomotív Kubannyal, valamint a szerb Crvena Zvezdával került egy hatosba a korábbi sorsolás értelmében.

Az Európa Kupában indul a Telenet Ostend, ahol az ezen a tornán már korábban elvérző Himki Moszkva, a Banvit, a Varese, a Nymburk, a VEF Riga és az Oldenburg is, hasonlóan a magyar bajnok Alba Fehérvárhoz. A második számú európai nemzetközi klubsorozat csoportbeosztását, sorsolását holnap készítik majd el!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus