A Szolnok FIBA Europe Cup ellenfele - a Trabzonspor

A múlt héten megtartották a FIBA Europe Cup sorsolását, így eldőlt, hogy a Szolnoki Olaj KK a török Trabzonspor Medical Parkkal csap össze az első selejtezőkörben. Most az ellenfelet mutatjuk be egy kicsit részletesebben.

Trabzonspor Medical Park (török)

A török együttes nem tekint vissza túl nagy múltra, hiszen az 1967-ben alapított, alapvetően futballklubként működő Trabzonspor kosárlabda részlege 2008-ban jött létre. Akkor vették meg az élvonalból kieső Alpella BK minden indulási jogát, 2009/10-ben pedig visszajutottak a török első osztályba. 2011/12-ben egyszer kiestek még, rögtön visszajutottak azonban, azóta állandó tagjai a TBL-nek (török első osztály).

Legjobb évük a 2014/15-ös volt. Ekkor egyrészt negyedikek lettek a bajnokságban (ez messze a legjobb helyezésük), másrészt a EuroChallenge-ben a fináléba jutottak, ahol drámai körülmények között, az utolsó pillanatban kaptak ki a Nanterre-től - ebben az idényben egyébként egy csoportban kezdték a nemzetközi kupát az ASE-val. A legutóbbi két évük nem sikerült túl fényesre, 11. és 12. helyen végeztek a bajnokságban, és 2015/16-ból volt egy EuroCup legjobb 32 közé kerülésük, de az előző szezonban például egyáltalán nem indultak a nemzetközi porondon.

Új vezetőedzőjük van - július közepén nevezték ki az 56 esztendős, macedón Zare Markovskit a csapat élére, aki 1983 óta, tehát 34 éve van a tréneri pályán. A Rabotnickinél lett először vezetőedző, nem kevesebb, mint 12 esztendőt húzott le Olaszországban, ahol volt többek között az akkor euroligás Avellino és az Olimpia Milano trénere is, háromszoros svájci bajnok a 2000-es évek elejéről a Lugano Snakesszel (velük szintén Euroligázott), és két évet töltött már Törökországban, 1998 és 2000 között a Darüssafakát irányította.

Jelenleg 10 játékosuk van, és a palánk alatti részleggel kell kezdeni, három legnagyobb nevük közül ugyanis Caleb Green és Tomislav Zubcic erőcsatár és center poszton játszanak.

Green 32 esztendős, 203 centi magas, amerikai négyes, aki 2007-ben kezdte profi karrierjét, és néhány év német és főleg belga légióskodás után 2012/13-ban a francia élvonalba ment, 2013/14-ben olasz kupagyőztes lett a Dinamo Sassarival, utána az euroligás Unicaja Malagában pattogtatott, 2015/16-ban EuroCupot nyert a Galatasaray-jal, és tavaly nyáron igazolt a Trabzonsporhoz. Két évnyi Euroliga- és három szezonnyi EuroCup tapasztalata van, és az előző szezonban is a gárda egyik húzóembere volt - 14.4 pontja és 5.8 pattanója mellett volt 4.0 gólpassza is meccsenként, igaz, a tripla nem ment neki (33.4%), hiába próbálkozott 3.6-szer meccsenként.

Zubcic 27 éves, 211 centis, horvát erőcsatár-center átmenet, és elképzelhető, hogy az Európa-bajnokságon is találkozhatunk vele, mert benne van csoportellenfelünk bő keretében. 2008-tól 2013-ig a Cibona játékosa volt, majd kicsit több mint két évet lehúzott a másik nagy zágrábi klubnál, a Cedevitánál - a 2015/16-os idény nagy részét a D-Ligában, az előző szezont pedig az orosz Nyizsnyij Novgorodnál töltötte. Amikor Európában kosarazott, akkor mindig az Euroligában vagy a EuroCupban szerepelt együtteseivel - az előző szezonban, a Novgorodnál 9.5 pont és 3.3 pattanó voltak az átlagai, a VTB Ligában pedig 21.1 perc alatt 10.1 pontos és 3.1 pattanós mutatókat hozott. Inkább technikás, magasemberhez képest egészen jó kezű kosaras - nem véletlenül játszik négyest (is) ilyen magassággal, nem a fizikalitás a legnagyobb erénye.

A palánk alatti részlegnél kell megemlíteni a 22 éves, 206 centi magas, finn-török erőcsatárt, Anton Odabasit, a 26 esztendős, 207 centis Osman Sirint, illetve a szintén 26 éves, 206 centis centert, Deniz Kiliclit. Közülük Odabasi az előző idényt is itt töltötte, de abszolút kiegészítő szerepkörben (14 meccs, 7.4 perc, 0.7 pont, 1.4 pattanó), Sirin a Yelgiserunnál és előtte a Gaziantepnél sem játszott gyakorlatilag semmit, Kilicli pedig az Istanbul BB ponterős kiegészítője volt (12.2 perc, 8.2 pont, 2.2 pattanó) - utóbbira oda kell figyelni, de várhatóan a másik kettő nem fogja megváltani a világot.

A periméteren Brady Heslip a legnagyobb név. A 27 éves, 188 centi magas, kanadai dobóhátvéd 2014-ben végzett a Baylor egyetemen, és egy fél évnyi D-Liga után aláírt a bosnyák Igokeához, ahol egyrészt bosnyák kupagyőztes és bajnok lett, másrészt a bosnyák kupadöntő MVP-jének választották, harmadrészt pedig 7 meccsen 23.7 pontot átlagolt az Adria Ligában. Egy évet lehúzott az olasz Cantúnál, majd visszament a D-Ligába, és az előző szezonban bajnok lett a Raptors 905-tel. Kanadai válogatott, és minden évben nézegetik NBA csapatok, nyári ligás és edzőtábor meghívásai is voltak az utóbbi nyarak alkalmával. Borzasztóan jó keze van, ez a legnagyobb erőssége - tavaly a D-Ligában 15.8 pontot átlagolt úgy, hogy 55 meccsen 499 triplakísérlete volt, és 41.1%-kal értékesítette meccsenkénti 9.1 rádobott hármasát.

Heslip mellett két rutinos játékosuk van a külső posztokra. Az egyik a 28 éves, 188 centi magas, litván irányító, Sarunas Vasiliauskas, aki a Zalgiris Kaunasnál kezdett anno, de inkább kisebb litván csapatoknál játszott ezután. 2013 és 2015 között a lengyel Trefl Sopot játékosa volt, az előző idényben pedig megfordult a spanyol élvonalban is, de a Joventut megvált tőle, így a szezont már Törökországban, az Usak Sportifnál fejezte be. Azt meg kell említeni, hogy utóbbi együttesnél húzóember volt a BL-ben, a FIBA Europe Cupban és a török bajnokságban is - 11-15 pontos és 4.5 gólpasszos átlagai mellett a nemzetközi szinten 50%-kal vagy efölött dobta a hármast, a bajnokságban pedig 44.4% volt a mutatója... A másik a 29 éves, 191 centi magas, mindkét hátvédposzton bevethető amerikai, Osiris Eldridge, aki a Demir Insaat Büyükcekmecétől érkezik - zsinórban az ötödik éve lesz ez Törökországban. Ő inkább kiegészítő Heslip és Vasiliauskas mellé, elég nagy a szórás a teljesítményében - a török bajnokságban jóval gyengébb volt, mint a Europe Cupban, viszont képes ő is meghatározó teljesítményre.

Mellettük még két komoly lutrit vállaltak be, valószínűleg nem rájuk építkeznek majd. Az egyik az a 193 centis, török Burak Eslik, aki teljesen ismeretlen egyetemeken kosarazott, a második két évét az SIU-Edwardsville-en töltötte, ott végzett idén tavasszal, de sem kiemelkedő statisztikát nem hozott (14.0 és 13.4 pont), se kiemelkedő hatékonyságot. A másik az 190 centis, amerikai Stevie Browning, aki két év Fairmont State és egy évnyi kihagyás után az előző két évet a Marshall egyetemen húzta le, ott végzett most. Ő egyrészt magasabb szintű versengésből érkezik, másrészt 16.1 pontja mellett volt 4.1 pattanója és 3.3 gólpassza is, és nem mellesleg 2.1 hármast is beszórt találkozónként 39.5%-os pontossággal - neki inkább lehet komolyabb szerepe, mint Esliknek.

Szinte biztos, hogy igazolni fognak még, méghozzá kiscsatár posztra, mert a Vasiliauskas-Heslip-Eldridge-Browning négyes az 1-2-es posztokra kifejezetten jónak tűnik, az is valószínűsíthető, hogy három hátvéddel is fel fognak állni olykor, de egyelőre ez a négy emberük van a periméterre, ami darabra kevésnek tűnik, ha minőségre nem is. A palánk alatt kérdés, hogy Kilicliben mennyiben bíznak, de ott sem lenne meglepő még egy ember érkezése, mert igazából Green és Zubcic azok, akikkel igazán komolyan számolni lehet.

Jelenlegi keret:
Vasiliauskas - Eldridge - Heslip - Green - Zubcic
Browning - Eslik - Sirin - Odabasi - Kilicli

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus