BL: Körvonalazódnak az erőviszonyok

Még három csapat veretlen, fontos győzelmével Govens és Perry csapata sem áll rosszul, Feldeine pedig 9 triplájával beállította a pontrekordot.

Alapszakasz, 5. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-3) – Le Mans (francia, 2-3) 85-71

Anwil (lengyel, 2-3) – UCAM Murcia (spanyol, 5-0) 68-87

Ventspils (lett, 2-3) – MHB Riesen Ludwigsburg (német, 0-5) 93-92 h.u.

Sidigas Avellino (olasz, 4-1) – Banvit (török, 3-2) 99-95

Kendrick Perry sérülése miatt ezúttal sem játszott a Nyizsnyij Novgorodban, Darrin Govens viszont bemutatkozott új csapatában, tette mindezt csereként beállva 21 perc alatt szerzett 8 pontjával és egy fontos győzelemmel a Le Mans ellen, aminek köszönhetően nem szakadt le a középmezőnytől az orosz csapat. A Nyizsnyij végig magabiztosan vezetett és az Ivan Strebkov (15/3 pont, 9 gólpassz) – Christopher Czerapowicz (15/9 pont, 8 lepattanó) duó főszereplésével behúzta a győzelmet.

A csoport többi meccsén a Murcia az Anwil vendégeként is megőrizte veretlenségét, a szoros első félidő után a másodikban már csak egy csapat volt a pályán, Charlon Kloof (15/6 pont, 7 labdaszerzés, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és társai nem hibáztak. A Ludwigsburg ezúttal sem tudta megszerezni első győzelmét, pedig a germánok igen közel álltak hozzá a Ventspils otthonában. A vendégek sokáig vezettek és a végén is nekik állt a zászló, ám a lettek egyik legjobbja, Rihards Lomazs (16/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) egy triplával egyenlíteni tudott. A Ludwigsburg még a rendes játékidő majd a hosszabbítás utolsó másodperceiben is megnyerhette volna a mérkőzést, ám mindkét dobásuk kimaradt, így a Ventspils örülhetett a Nyizsnyijéhez hasonlóan fontos sikernek. A csoport rangadója a forduló záró meccse, az Avellino-Banvit találkozó volt, ami végig szorosan és izgalmasan alakult annak ellenére is, hogy a törökök egyetlen másodpercig sem vezettek. A vendégek mindent megpróbáltak, de az Avellino Demetris Nichols (24/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) és Caleb Green (23/3 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) vezérletével minden rohamot visszavert.

Charlon Kloof sokoldalú teljesítménye:

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport állása:

 

B-csoport

Opava (cseh, 1-4) – PAOK (görög, 3-2) 69-94

Iberostar Tenerife (spanyol, 5-0) – UNET Holon (izraeli, 3-2) 84-52

Telekom Baskets Bonn (német, 2-3) – Umana Reyer Venezia (olasz, 4-1) 84-94

Nanterre 92 (francia, 2-3) – Fribourg Olympic (svájci, 1-4) 96-87

A B-csoportban nem játszottak szoros meccset ezúttal a csapatok, a PAOK Opavában, a Tenerife pedig a Holon ellen nyert nagyon simán. A görögök a második félidőben robbantottak és engedélyeztek mindössze 24 pontot ez idő alatt a cseheknek, a veretlenségüket megőrző spanyolok pedig egyetlen percig sem adtak esélyt a Holonnak, igaz az izraeliek a sorozat eddigi legeredményesebb játékosa, a 23 pont felett átlagoló Khalif Wyatt nélkül léptek pályára ezúttal. A Velence és a Nanterre számára már nem volt ennyire sétagalopp a Bonn illetve a Fribourg elleni találkozó, de ők is izgalommentes végjátékban húzták be újabb győzelmüket. A Bonn Joshua Mayo (26/15 pont, 6 gólpassz) extrájával igyekezett megnehezíteni az olaszok dolgát, ám Austin Daye (21/3 pont), Gasper Vidmar (18 pont, 6 lepattanó, 2 blokk), Michael Bramos (16/12 pont) és társai megoldhatatlan feladatot jelentettek a germánoknak. A Fribourgban Chad Timberlake (6 pont, 8 gólpassz, 3 lepattanó) hasznosan játszott, ám igazán csak Babacar Tourétól (21/6 pont, 11 lepattanó) jött az extra, ami kevés volt a Nanterre ellen, akik a csoport többi győzteséhez hasonlóan csapatként remekeltek, négyen dobtak közülük legalább 17 pontot.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport állása:

 

C-csoport

Lietkabelis (litván, 2-3) – JDA Dijon (francia, 1-4) 78-62

Telenet Giants Antwerp (belga, 2-3) – Brose Bamberg (német, 3-2) 76-85

AEK Athén (görög, 4-1) – Montakit Fuenlabrada (spanyol, 3-2) 78-71

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 4-1) – CEZ Nymburk (cseh, 1-4) 88-64

A Lietkabelis-Dijon mérkőzésen a hazaiak Simas Jasaitis (16/9 pont, 3 labdaszerzés) vezetésével megérdemelt győzelmet arattak a franciák felett, így ők tudtak közelebb maradni a csoport első négy, pozitív mérleggel rendelkező csapatához. Ahhoz, hogy ezek közül az egyik a Bamberg legyen, a németeknek nyerniük kellett Antwerpenben, ezt pedig a hatalmasat játszó Sztevan Jelovac (30/15 pont, 7 lepattanó) főszereplésével meg is tették a vendégek az Ismael Bako (25 pont, 6 lepattanó, 4 blokk) által húzott belgák ellen, így most már egészen jól állnak a csoportkört gyengén kezdő germánok. Vince Hunter (24 pont) zsákoló show-jával és remek védekezésének köszönhetően az AEK Athén megérdemelten, magabiztosan játszva nyerte meg a Fuenlabrada elleni rangadót, így a két gárda közül a görögök maradtak a csoport élén. Természetesen a Hapoel Jeruzsálemmel karöltve, hiszen az izraeliek a papírformának megfelelően simán verték a Nymburkot. Tették mindezt James Feldeine (35/27 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 12/9 tripla) elképesztő dobóformájának köszönhetően, az amerikai ugyanis 12 kísérletéből 9 triplát a helyére küldött és 35 pontjával beállította a BL-csúcsot.

James Feldeine triplaparádéja:

Sztevan Jelovac klasszis performansza:

Vince Hunter zsákolásai:

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport állása:

 

D-csoport

Petrol Olimpija (szlovén, 1-4) – Neptunas Klaipeda (litván, 3-2) 88-97

Besiktas Sompo Japan (török, 1-4) – Segafredo Virtus Bologna (olasz, 5-0) 90-94

medi Bayreuth (német, 1-4) – Filou Oostende (belga, 1-4) 87-71

SIG Strasbourg (francia, 4-1) – Promitheasz Patrasz (görög, 4-1) 83-78

A D-csoport eddig veretlen két csapata közül csak a Bologna tudta megőrizni hibátlan mérlegét, miután az olaszok szűken, de – az egyébként nagyon jó – meccs jelentős részében vezettek a Besiktas otthonában. A Bologna legjobbja Tony Taylor (21/6 pont) volt, a vendégek dolgát pedig Kyle Gibson (22/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) nehezítette meg leginkább. A másik 4-0-lal kezdő csapat, a Promitheasz viszont elvérzett Strasbourgban, ezúttal Rion Brown (30/18 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) extrája is kevés volt a görögöknek, ahogy az is, hogy a negyedik negyed derekán még ők vezettek 12 ponttal (57-69). A franciák azonban két legjobbjuk, Jeremy Nzeulie (19/9 pont) és Nicolas Lang (18/6 pont, 4 lepattanó) vezérletével egy 16-3-as rohammal fejezték be a meccset és elcsenték a győzelmet a görögöktől. Arról, hogy szétszakadjon a mezőny ebben a csoportban a Neptunas és a Bayreuth gondoskodtak, a Tomas Delininkaitis (20/6 pont) által fémjelzett litvánok Ljubljanában arattak rajt-cél győzelmet és maradtak a felsőház tagjai, míg a németek David Stockton (20/12 pont, 4 gólpassz) irányításával szerezték meg első győzelmüket a végére elfáradó Oostende ellenében.

A mérkőzések legszebb jelenetei:

A csoport állása:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus