EC Top16, 5. forduló: Csoportgyőztes lett a Rovinari!

A EuroChallenge második csoportkörének utolsó fordulója előtt a nyolc rájátszáshelyből négy már elkelt, a többire kilenc csapat pályázik.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

I-csoport

Enel Basket Brindisi (ITA, 2-3) – Okapi Aalstar (BEL, 2-3) 101-66

Életben maradt a Brindisi az Okapi elleni meccsen, miután az olaszok úgy játszottak, ahogy egy ilyen élet-halál harc alkalmával kell. A taljánok az elejétől a végéig vezettek, de csak a második félidőben lett ilyen nagy a különbség. A nagyszünetben 46-41 volt az állás, fordulás után aztán egy 15-0-val húzott el a Brindisi, majd egy 25-5-ös szakasszal zárták le a meccset, így kiütéses verést mértek a belgákra. Jacob Pullen (25/18 pont, 5 gólpassz, 7/6 tripla) nagyon megszórta magát kintről, de Marcus Denmon (16/3 pont, 6 gólpassz) és James Mays (16/3 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) is kiválóan teljesítettek hazai oldalon. Ezzel az eredménnyel elképesztően besűrűsödött az I-csoport, három csapat is 2-3-mal áll, és annyi biztos, hogy mind a Brindisi, mind pedig az Okapi kiesik, ha nem nyernek jövő héten idegenben.

 

CS Energia Rovinari (ROU, 4-1) – BC Astana (KAZ, 2-3) 90-89 h.u.

Újabb győzelmével megnyerte az I-csoportot a Körmend korábbi ellenfele, az előzetesen kissé talán – indokolatlanul – lesajnált romániai Rovinari. Giordan Watson (23/6 pont, 4 gólpassz, 12/10 mezőnyből) volt a meccs hőse, az amerikai először három másodperccel a vége előtt egy közelivel hosszabbításra mentette az egyébként roppant kiegyenlített meccset, ám a show még csak ezután következett tőle. 23 pontjából 10-et a túlórában szerzett, melyből 5 egység a meccs utolsó 5 pontját is jelentette egyben. 85-89 után előbb egy 2+1-es játékkal közelebb hozta övéit, majd egy labdaszerzés után egy középtávolival megnyerte a meccset a Rovinarinak. Ez volt egyébként az első vezetése a hosszabbításban a hazaiaknak, végig az Astana volt előnyben ekkor, akik az utolsó percben számtalan lehetőséget elpuskáztak. A kazahoknak sokba kerülhet még ez a vereség, hiszen csak akkor juthatnak tovább, ha jövő héten hazai pályán megverik az Okapit, a Brindisi pedig vereséget szenved Zsilvásárhelyen. 

A következő forduló programja:
CS Energia Rovinari – Enel Basket Brindisi 
BC Astana – Okapi Aalstar

 

J-csoport

JSF Nanterre (FRA, 3-2) – Le Mans Sarthe Basket (FRA, 3-2) 85-68

Egy győzelemmel a Le Mans továbbjutott volna kedd este, ám a honfitárs Nanterre egyelőre még várakozásra kényszerítette őket. Egy rövid, második negyedbeli periódustól eltekintve ez egy teljesen kiegyenlített meccs volt, az a néhány perc viszont eldöntötte a győzelem sorsát. 29-29-ig fej-fej mellett haladt a két gall alakulat, ekkor azonban némileg váratlanul átrohant ellenfelén a házigazda. Marc Judith (11/9 pont, 4 lepattanó) és Mouhammadou Jaiteh (10 pont) egy 16-0-s rohanást vezényeltek, ezzel pedig olyan előnyhöz juttatták csapatukat, amivel kitartottak a meccs végéig. A Nanterreben Laurence Ekperigin (14 pont, 8 lepattanó, 6/6 mezőnyből), a Le Mansban pedig Daniel Ewing (22/15 pont, 4 lepattanó, 7/5 tripla) hozta a legjobb statisztikákat. A két francia csapat jövő héten egyaránt idegenbe látogat, ahol egy-egy győzelemmel mindketten továbbjutnak, és csak így mehetnek biztosra, hiszen vereségeikkel mind a négy csapat 3-3-as mérleggel zárna, számtalan forgatókönyv lehetséges tehát ebben a négyesben.

 

Magnofit Güssing Knights (AUT, 2-3) – Usak Sportif (TUR, 2-3) 91-63

Nagyon elverte a Güssing az Usakot, és erre a kiütéses, majd 30 pontos győzelemre szüksége is volt az osztrákoknak, hogy reális esélyük legyen ebben az elképesztően szoros csoportban, ahol még szinte bármi lehet a jövő héten. A Güssing számára a képlet nem olyan bonyolult azért, mindenképpen nyerniük kell majd, és akár egy 4 pontos siker is elég lehet számukra, ha a Le Mans legyőzi az Usakot, hiszen ekkor a Nanterre elleni jobb egymás elleni mérleg döntene a javukra. Ha a másik meccs nem így alakul, akkor viszont 14 pontos siker szükségeltetik tőlük a rájátszáshoz, mert ekkor a körbeverés okán a pontkülönbség döntene a 3-3-mal álló csapatok között. A Güssingnél tehát még számolgathatnak, az Usak helyzete viszont lényegében reménytelen, hiszen mindenkinél rosszabbul állnak az egymás elleni eredmények tekintetében, és a pontkülönbségük is bőven mínuszos (-72). Ezen a meccsen semmilyen izgalom sem volt, a Güssing félidőben már 48-27-re vezetett, és a meccs végét is meghúzták, aminek következtében kiharcolták ezt a nagyon nagy különbségű sikert. A hazaiak legnagyobb kedvence, Thomas Klepeisz (24/18 pont, 10 gólpassz, 7 lepattanó, 8/6 tripla) zseniálisan játszott, tripla-dupla közeli teljesítményt hozott, és alig hibázott dobást ezen az estén. Klepeisz mellett Marcus Heard (22/12 pont, 5 lepattanó, 5/4 tripla) is kiválóan célzott a triplavonalon túlról, ők ketten szétdobták az Usak védelmét.

A következő forduló programja:
Magnofit Güssing Knights – JSF Nanterre 
Usak Sportif – Le Mans Sarthe Basket

 

K-csoport

Tartu University Rock (EST, 1-4) – Avtodor Szaratov (RUS, 4-1) 68-91

Courtney Fortson (30/18 pont, 13 gólpassz, 12 lepattanó. 8/6 tripla) fantasztikus tripla-duplájával győzelemre, és ezzel együtt továbbjutáshoz vezette az Avtodort a Tartu otthonában. A kis energiabomba irányító egészen zseniális volt, ilyen elképesztő statisztikával Európában csak nagyon ritkán találkozhatunk. Ráadásul nemcsak ő volt kimagasló az oroszoknál, hiszen Travis Peterson (17/3 pont, 10 lepattanó, 9/7 mezőnyből) is dupla-duplázott, Kirilo Feszenko (14 pont, 9 lepattanó. 2 blokk, 5/5 mezőnyből) pedig hajszállal maradt el ettől, miközben mindhárman kimagasló százalékkal dobtak. Nem csoda, hogy ezt nem tudták ellensúlyozni az észtek, akik egy negyedet bírtak csupán, 23-18 után már csak egy csapat volt a pályán, egyértelműen Fortsonról és az Avtodorról szólt a meccs. A Tartu nem tudta tehát megismételni tavalyi nagyszerű szereplését, ezúttal nem tudtak bejutni a negyeddöntőbe.

 

SPM Shoeters Den Bosch (NED, 1-4) – Fraport Skyliners Frankfurt (GER, 4-1) 92-94 2 h.u.

A Frankfurtnak kétszeri hosszabbításra volt szüksége, de ők is követték az Avtodort a playoffba. A germánoknak kis híján egy 20 pontos vezetést (17-37) sikerült elszórakozniuk, ám végül 10 percnyi extra játékidővel ugyan, de megmenekültek a Den Bosch otthonában. A Brandyn Curry (26/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk) és Christopher Denson (28/3 pont, 4 lepattanó) vezette hollandok azonban nem adták fel és ismét meccset csináltak ebből az elveszettnek tűnt találkozóból. A rendes játékidőben a Frankfurt, az első hosszabbítás végén pedig a Den Bosch egyenlített, végül a momentumok a vendégek javára döntöttek. A németeknél Aaron Doornekamp (21/6 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), Justin Cobbs (23/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Johannes Voigtmann (14 pont, 11 lepattanó) játszottak kiemelkedően. A jövő héten a Frankfurt és az Avtodor az oroszok pályaválasztásával eldönthetik egymás között a csoportelsőség sorsát.

A következő forduló programja:
Tartu University Rock – SPM Shoeters Den Bosch 
Avtodor Szaratov – Fraport Skyliners Frankfurt 

 

L-csoport

Jenyiszej Krasznojarszk (RUS, 3-2) – Trabzonspor Medical Park (TUR, 4-1) 96-82

A Jenyiszej lett az első csapat az idei szezonban, aki le tudta győzni a Trabzonsport, hiszen a törökök 4-0-lal kezdték a Top 16-ot, miután mind a hat meccsüket megnyerték az alapszakaszban. Igaz ez a meccs már tét nélküli volt a Trabzonspor számára, hiszen a múlt héten már első gárdaként továbbjutottak a rájátszásba. A meccs a vártnál azért simábban alakult, hiszen a törökök jó kezdése után 7 megválaszolatlan ponttal előnybe került a Jenyiszej (16-14), majd egy 17-5-ös futással már 45-30-ra vezettek. Innen a vendégek már Dwight Hardy (27/12 pont, 5 lepattanó) remeklése ellenére sem tudtak felállni, jobbak voltak az oroszok. A Jenyiszejben többen is nagyon jól játszottak, Elmedin Kikanovics (21 pont, 13/10 mezőnyből) és Terrico White (17/9 pont, 4 lepattanó) rendkívül eredményesek voltak, Donell Cooper (12/3 pont, 15 gólpassz) pedig ontotta a gólpasszokat. Egymás elleni összevetésben ezzel a 14 pontos győzelemmel jobbak lettek az oroszok, így a Trabzonspornak figyelnie kell, hogy a jó kezdés ellenére ne ússzon el számukra az első hely és a pályaelőny. A Jenyiszejnek is teljes mértékben a kezében van a sorsa, hiszen az Antwerpen legyőzésével, vagy egy 15 pont alatti vereséggel biztosan ott lesznek ők is a negyeddöntőben.

 

Belfius Mons-Hainaut (BEL, 1-4) – Port of Antwerp Giants (BEL, 2-3) 77-84

Mind a Monsnak, mind pedig az Antwerpennek nyernie kellett ezen a meccsen, hogy legyen esélyük az utolsó fordulóban. A belga belharcot aztán végül a vendégek nyerték, így a Mons számára jövő héten biztosan véget és az idei EC kaland. Az Antwerpen fokozatosan felőrölte ellenfelét, akik kezdetben még tudták tartani velük a tempót, ám az Óriásoknál egyszerűen több jó teljesítmény akadt. DeAndre Kane (16/3 pont, 8 lepattanó), Kyle Fogg (20/6 pont, 4 gólpassz) és Ryan Pearson (18/6 pont) is jó napot fogott ki, így győzelemre vezették övéiket. Az Antwerpen tehát életben maradt, ám helyzetük pokolian nehéz, hiszen ahogy már említettük, legalább 15 ponttal kellene nyerniük a Jenyiszej otthonában, hogy tovább tudjanak jutni a csoportból.

A következő forduló programja:
Trabzonspor Medical Park – Belfius Mons-Hainaut
Jenyiszej Krasznojarszk – Port of Antwerp Giants 

 

A forduló MVP-je:
Courtney Fortson (30/18 pont, 13 gólpassz, 12 lepattanó, 1 labdaszerzés, 8/6 tripla, 42 index pont – Avtodor)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 30 – Courtney Fortson (Avtodor)
Lepattanó: 12 – Courtney Fortson (Avtodor)
Gólpassz: 15 – Donell Cooper (Jenyiszej)
Labdaszerzés: 4 – Brandyn Curry (Den Bosch), Sean Armand (Frankfurt)
Blokk: 3 – Michael Eric (Brindisi)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus