EuroChallenge 1. forduló: Régi jó ismerősök

A héten a harmadik számú európai kupasorozatban, az EuroChallengeben is megkezdődtek a küzdelmek. Hazánk négy gárdájának szereplése mellett számos érdekességgel is találkozhattunk, így például több ismerős név is felbukkant a keretekben. Nemcsak csapataink, de Lorenzo Williams, Marko Spica, Zvonko Buljan, Donald Copeland és Vincent Simpson is vegyesen szerepeltek. Megtörtént az, amire tavaly nem volt példa: kikapott a címvédő Krasznye Krilja. Lássuk, mik voltak az első forduló legérdekesebb történései!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák.)

A-csoport
SPM Shoeters Den Bosch (NED, 1-0) – BC Rakvere Tarvas (EST, 0-1) 78-71

Remekül sikerült a Den Bosch európai porondra való visszatérése, a hollandok magabiztosan győzték le észt ellenfelüket. A győzelemben fontos szerepet játszott a holland válogatott Stefan Wessels (15/3 pont, 4 lepattanó), aki a második negyedben egymaga juttatta 10 pont közeli előnybe csapatát, melyből a hátralévő időben már nem is engedtek a házigazdák. Próbálkozott ugyan zárkózni a Tarvas, de erejükből a fordításra nem futotta, így nyert a Den Bosch. Wessels mellett a legjobb teljesítményt az amerikai center, Tai Wesley (24 pont, 5 lepattanó) nyújtotta, a túloldalon pedig Gregory Jenkins (14 pont, 10 lepattanó) dupla-duplája is hiábavalónak bizonyult.

JDA Dijon Basket (FRA, 0-1) – Port of Antwerp Giants (BEL, 1-0) 68-74
Tavaly egyik csapat sem jutott tovább az alapszakaszból, a Dijon csalódást keltően szerepelt, viszont hiábavaló volt az antwerpeniek jó szereplése is, körbeverés miatt még a 4-2-es mérleg sem volt elég számukra a továbblépéshez. Idén új esélyt kapott mindkét csapat, de úgy tűnik, hogy az erőviszonyok nem változtak lényegesen, a belgák végül legyőzték szomszédjaikat. A záró negyed még döntetlenről indult, ám jobban bírták a hajrát az óriások, 10 pont fölé növelték előnyüket és lezárták a találkozót. Palánk alatt uralták a meccset a vendégek, Maxime De Zeeuw (21/9 pont, 10 lepattanó, 4 labdaszerzés) egészen kiváló volt, de jó teljesítménnyel járult hozzá a festék dominálásához a Kaposvár tavalyi centere, Marko Spica is (10 pont, 7 lepattanó).

A következő forduló programja:
SPM Shoeters Den Bosch - Port of Antwerp Giants
BC Rakvere Tarvas - JDA Dijon Basket

 

B-csoport
Atomerőmű SE (1-0) – CSM Oradea (ROU, 0-1) 78-77

A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Krasznye Krilja Szamara (RUS, 0-1) – Royal Hali Gaziantep (TUR, 1-0) 89-96 2 h.u.
A forduló mérkőzését játszotta egymással a címvédő Krasznye Krilja és a sorozatban újonc Gaziantep, mely csak dupla túlórában dőlt el. Pedig nem utalt erre semmi a meccs kezdetén, az oroszok villámrajtot vettek, 17-3-nál állva hagyták ellenfelüket. A vendégek azonban rendezték a soraikat, előbb visszajöttek a meccsbe, majd a negyedik negyedben már a vezetést is átvették. Mindkét csapat megnyerhette volna a meccset a rendes játékidőben, de a Gaziantep büntetőt, a Krilja pedig dobást hibázott, így jött a ráadás. Ezt jobban kezdte a török csapat, de ismét egyenlő lett az állás. A második extra periódusban aztán nem kegyelmezett a Can Ogut (20/18 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) és Dejan Borovnjak (17 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) vezette vendégcsapat, szinte minden beesett nekik ekkor, 5 perc alatt szereztek 19 pontot és behúzták ezt a hatalmas győzelmet. Az oroszoknál elsősorban a gólpasszkirály Aaron Miles (16/3 pont, 13 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés, jobbra a képen) játszott ragyogóan. 2011 októbere, és a tavalyi hibátlan szezon után tehát a Krasznye Krilja rögtön az első fordulóban vereséget szenvedett az EuroChallengeben.

A következő forduló programja:
Royal Hali Gaziantep - Atomerőmű SE
CSM Oradea - Krasznye Krilja Szamara

 

C-csoport
Tartu University Rock (EST, 0-1) – BK Ventspils (LAT, 1-0) 65-66

Az előző szezonban még két, Magyarországon játszó irányító összecsapásaként lehetett aposztrofálni ezt az összecsapást. Lorenzo Williamst, a ZTE és az ASE korábbi játékmesterét talán senkinek sem kell bemutatni, ő idén a Ventspilst erősíti, míg a néhány mérkőzés erejéig Körmenden pattogtató Vincent Simpson a Tartu Rock játékosa (érdekesség, hogy az ex-debreceni Justin Ingramot váltotta ebben az idényben az észteknél). Kettejük közül talán nem kérdés, hogy Williams a jobb játékos, ám ez a meccs Simpsonnak sikerül jobban, aki 13/3 pontot, 5 lepattanót, 3 gólpasszt és 2 labdaszerzést jegyzett, szemben Zo Williams 5/3 pontjával, 4 gólpasszával és 3 lepattanójával. A győzelem viszont utóbbié lett, köszönhetően a végjátékban egy elképesztő, 19-2-es rohamnak, melyből az egyébként is jól játszó Janis Timma (15/9 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) többek között három triplával vette ki a részét.

Södertälje Kings (SWE, 1-0) – BC Zepter Vienna (AUT, 0-1) 82-73
Nem sikerült győzelemmel bemutatkoznia Európában a bécsieknek, a Södertalje elrontotta nyugati szomszédjaink debütálását. Hiába Nenad Sulovics (22 pont, 12 lepattanó) és Nikola Pavlicsevics (25/15 pont) kiemelkedő játéka és a fölényesen megnyert lepattanócsata (23-36), a kiegyensúlyozottabb, csapatként jobban funkcionáló, több jó egyéni teljesítményt felvonultató svédek végül a Vienna fölé kerekedtek. Toni Bizaca volt a legeredményesebb a királyoktól a maga 21/9 pontjával.

A következő forduló programja:
BK Ventspils - Södertalje Kings
BC Zepter Vienna - Tartu University Rock

 

D-csoport
Triumph Ljuberci (RUS, 1-0) – Inkognito Fashion Körmend BC (0-1) 90-74
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

BC Kijev (UKR, 0-1) – CS Gaz Metan Medias (ROU, 1-0) 74-83
Meglepetés eredmény született Kijevben, hiszen a legtöbben a hazaiak győzelmét várták előzetesen. Igazából nem is a román siker, hanem annak módja a leginkább meglepő, hiszen a meccset végig kézben tartva, szinte esélyt sem adva nyert a Medgyes, ezzel pedig már az első forduló után lépéselőnybe került a továbbjutásért vívott harcban. A harmadik negyedet nyomták meg elsősorban a vendégek, ekkor szereztek behozhatatlan előnyt. A győztes oldalról Willie Kemp (18/3 pont, 7 gólpassz, 3 lapttanó) remekelt, de elképesztően sokoldalú teljesítményt tett le az asztalra a görög kiscsatár, Jorgosz Ciarasz (13/9 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés) is. A Kijevben mindössze két percet kapott a tavaly még Zalaegerszegen húzóembernek számító Donald Copeland, pontot ez alatt a rövid idő alatt nem szerzett.

A következő forduló programja:
Inkognito Fashion Körmend BC - CS Gaz Metan Medias
Triumph Ljuberci - BC Kijev

 

E-csoport
Grissin Bon Reggio Emilia (ITA, 1-0) – Okapi Aalstar (BEL, 0-1) 80-63
Esélyeshez méltón intézte el a Reggio Emilia az Okapit, ráadásul a legjobb játékosa, az olasz válogatott Andrea Cinciarini nélkül tette mindezt. Az első félidő még viszonylag kiegyenlített játékot hozott, a fordulás után viszont egy 18-4-es szériát repesztett a talján gárda, ezzel pedig nem tudtak mit kezdeni a vendégek, a különbség már nem csökkent a folytatásban. A Reggio Emilia és a mezőny legjobbja Greg Brunner (22/3 pont, 13/10 mezőnyből, 9 lepattanó, 2 labdaszerzés, jobbra a képen) volt.

GasTerra Flames Gröningen (NED) – KTP Basket Kotka (FIN)
A mérkőzést november 26-án rendezik!

A következő forduló programja:
KTP Basket Kotka - Grissin Bon Reggio Emilia
Okapi Aalstar - GasTerra Flames Gröningen

 

F-csoport
Tofas SC Bursa (TUR, 1-0) – Fortress Jászberény (0-1) 86-72
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Krka Novo Mesto (SLO, 1-0) – Ural Jekatyerinburg (RUS, 0-1) 80-75
A Krilja-Gaziantep derbi mellett a forduló másik legjobb meccsét játszotta egymással a Krka és a Jekatyerinburg, fordulatos, az utolsó másodpercig kiélezett csata volt ez kettejük között. Pedig a meccs elején gyorsan ellépett a szlovén csapat (23-9), ám dobóteljesítményük drámaian leromlott a folytatásban, így zárkózni tudtak az oroszok, akik később egy 17-2-es szakaszt is produkáltak, és megfordított az állást. A Krka azonban magára talált, a végjátékban pedig egy 2+1-es játékkal és egy labdaszerzést követő zsákolással eldöntötték a remek derbit. Szlovén oldalon több nagyszerű teljesítmény is akadt, Jasmin Hukic (16/6 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), Jaka Klobucar (16 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) és Edo Muric (15/3 pont, 9 lepattanó) is kitett magáért. A tavaly Körmenden játszó Zvonko Buljan 11 perc alatt 2 pontot szerzett a szlovéneknél.

A következő forduló programja:
Fortress Jászberény - Krka Novo Mesto
Ural Jekatyerinburg - Tofas SC Bursa

 

G-csoport
Joensuun Kataja Basket (FIN, 1-0) – Cholet Basket (FRA, 0-1) 76-70
Habár a végeredmény szoros mérkőzést is sugallhat, meglepő módon igencsak egyoldalú találkozó volt ez a Kataja és a Cholet között. A finnek repülőrajtot vettek, már 18 ponttal is vezettek az első félidőben, és a későbbiekben sem engedték közel ellenfelüket. A hazaiak rendkívül hatékonyak voltak a palánk alatt, 70%-os duplamutatójuk kiemelkedő produkció. Centerük, Michael Morrison (22 pont, 12/8 mezőnyből, 6 lepattanó, 3 blokk, balra a képen) pedig tarthatatlannak bizonyult.

ZZ Leiden (NED, 0-1) – Bakken Bears Aarhus (DEN, 1-0) 61-62
Pontszegény, ám annál izgalmasabb meccset vívott egymással a Leiden és a Bakken, melyen végül a dánok örülhettek. Pedig a játék képében ez sokáig nem volt benne, a hazaiak kezdtek sokkal jobban, és végig vezettek a találkozón. Az utolsó negyednek 53-40-es állásról futottak neki a felek, ekkor azonban a hollandok elfogytak, a vendégek pedig begyújtották a rakétákat és hatalmasat hajráztak. A medvék a legvégén két triplával átvették a vezetést, egyenlő állásnál pedig egy büntetőt értékesítettek, így győzelemmel távozhattak Hollandiából. Legjobbjuk a dupla-duplát elérő Nicolai Iversen (13 pont, 13 lepattanó) volt, míg hazai oldalon Joshua Duinker (20 pont, 10 lepattanó) és Jason Conrad (2 pont, 9 lepattanó, 7 blokk) palánk alatti munkája dicsérhető elsősorban.

A következő forduló programja:
Bakken Bears Aarhus - Joensuun Kataja Basket
Cholet Basket  - ZZ Leiden

 

H-csoport
Szolnoki Olaj KK (1-0) – Rilski Sportist Szamokov (BUL, 0-1) 73-66
A mérkőzésről részletes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható!

Tsmoki-Minszk (BLR, 0-1) – BC Targu Mures (ROU, 1-0) 79-83
A Medgyeshez hasonlóan a marosvásárhelyiek is nagy fegyvertényt hajtottak végre első európai kupameccsükön idegenbeli sikerükkel, így rögtön az elején nagyon jó pozícióba hozták magukat a csoporton belül. Végig szoros, jó meccset játszottak a fehéroroszokkal, mely során 11-szer adták át egymásnak a vezetést és 8-szor álltak döntetlenre. Csak az utolsó percben dőlt el a találkozó, ezt a szakaszt jobb koncentrációjának köszönhetően 5-1-re nyerte meg a vendéggárda, és végül örülhetett a győzelemnek, melyben óriási szerepe volt a ragyogóan játszó Goran Martinicsnek (31/15 pont, 5/5 tripla, 4 lepattanó).

A következő forduló programja:
BC Targu Mures - Szolnoki Olaj KK
Rilski Sportist Szamokov - Tsmoki-Minszk

 

A forduló MVP-je:
Maxime De Zeeuw (21 pont, 10 lepattanó, 2 gólpassz, 4 labdaszerzés, 31 index pont – Port of Antwerp Giants, a bal oldali képen) és Greg Brunner (22 pont, 9 lepattanó, 1 gólpassz, 2 labdaszerzés, 31 index pont – Grissin Bon Reggio Emilia, a jobb oldali képen) megosztva

A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 31Goran Martinics (BC Targu Mures)
Lepattanó: 13 Nicolai Iversen (Bakken Bears Aarhus), Julian Wright (Krasznye Krilja Szamara)
Gólpassz: 13 Aaron Miles (Krasznye Krilja Szamara)
Labdaszerzés: 5 Brandon Penn (Bakken Bears Aarhus)
Blokk: 7 Jason Conrad (ZZ Leiden)

Fotók: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus