Eurocup: A Gran Canaria és a Zenit lettek a befutók

Két hely volt már csak kiadó a Top 16 utolsó fordulója előtt a negyeddöntőben, melyeket a ki-ki meccseiken jobbnak bizonyuló Gran Canaria és Zenit Szentpétervár szereztek meg végül. A Top 16 legjobb csapata a Valencia lett, így ők élvezhetik végig a pályaelőnyt a playoffban, mellettük a Bayern München is hibátlanul zárt, a másik két csoportelső pedig a Loko és a Hapoel Jeruzsálem lett. Amare Stoudemire ismét nagyon játszott, a játéknap azonban Marko Popovicról szólt, aki a Eurocup történetének legjobb pontszerzője lett.

Top 16, 6. forduló

E-csoport

UCAM Murcia (spanyol, 1-5) – Lokomotiv Kubany (orosz, 5-1) 77-85

Semmilyen tétje nem volt már a Murcia-Lokomotiv összecsapásnak, hiszen a spanyolok biztos kiesőként, az oroszok pedig fix csoportgyőztesként léptek pályára. Egyik csapat sem lazsálta el ugyanakkor a mérkőzést, hiszen a becsületükért küzdő hazaiak Billy Baron (21/9 pont) és Nemanja Radovics (17/3 pont, 6 lepattanó, 2 blokk) vezetésével nagyon bekezdtek, a második negyedben még mindig 35-21-re vezettek. Ezt aztán nem hagyhatta szó nélkül a Loko sem, a krasznodariak Mardy Collins (20/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) és Andrej Zubkov (16/3 pont, 5 lepattanó) játékára alapozva előbb egy hatalmas, 19-3-as rohammal fordítottak, majd 9 megválaszolatlan ponttal elhúztak.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 4-2) – Montakit Fuenlabrada (spanyol, 2-4) 100-76

Ki-ki meccset játszott egymással a Gran Canaria és a Fuenlabrada, a győztes ugyanis a Loko mögött továbbjuthatott a negyeddöntőbe. A mérkőzés élet-halál harcnak indult, a félidőben még 47-47-es döntetlenre állt, a végére azonban Gran Canaria-gálává alakult. A hazaiak ugyanis valósággal átrobogtak elfáradó ellenfelükön, mindezek során pedig a Royce O’Neale (19/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés), Sasu Salin (19/15 pont), Bo McCalebb (15/3 pont, 4 gólpassz) trió remekül muzsikált. A meccs legnagyobb szenzációja azonban nem az ő teljesítményük és még csak nem is a Gran Canaria fölényes továbbjutása volt, hanem hogy Marko Popovic (15/6 pont) a Eurocup történetének legjobb pontszerzőjévé avanzsált. A horvát hátvédnek 15 pont kellett ehhez az idény – mint később kiderült – számára utolsó meccsén, és ő pontosan ennyit is szerzett, így 1188 ponttal átvette az első helyet a legendás Mire Chatman mögött.

A csoport végeredménye:

 

F-csoport

Himki Moszkva (orosz, 4-2) – FC Bayern München (német, 6-0) 74-96 h.u.

A csoportelsőség volt a tétje a Himki Moszkva és a Bayern München összecsapásának, ennek megszerzéséhez legalább 17 ponttal kellett volna nyerniük az oroszoknak, minden más esetben a bajorok végeztek az élen. A Himki a hosszabbítást ki tudta még harcolni, a túlórában szerzett pontok azonban már nem számítanak az egymás elleni összevetésben, így a Bayern egy tét nélküli ráadást nyert meg. Ezt azonban nem akármilyen módon tették, a hosszabbítást ugyanis 24-2-re nyerték meg, így valósággal átgázoltak ekkor az oroszokon és megőrizték veretlenségüket a Top 16-ban. A Bayern egy 15-0-s rohammal fordította a maga javára a meccset a második negyedben, innentől végig futnia kellett az eredmény után az Alexej Shved (31/12 pont, 4 lepattanó) vezette moszkvaiaknak. A münchenieknél Max Kleber (21/15 pont, 10 lepattanó), Nihad Djedovics (17/3 pont, 6 lepattanó) és Nick Johnson (15/3 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 2 blokk) is nagyon jól játszott.

ratiopharm Ulm (német, 0-6) – Lietkabelis Panevezys (litván, 2-4) 81-86

Pongó Marcell (10/6 pont, 2 gólpassz, 1 lepattanó, 1 labdaszerzés) 12 indexpontjával az Ulm legértékesebbje volt csapata idei utolsó Eurocup-meccsén, ám a németeknek így sem sikerült szépen búcsúzniuk és megszerezniük első győzelmüket a második csoportkörben. A 8 gólpasszig jutó Lorenzo Williams által irányított Lietkabelis ugyanis 20 pontos hátrányát ledolgozva nyerni tudott a német bajnokság listavezetőjének otthonában. Az Ulm már 43-23-ra is vezetett, a litvánok azonban a kiváló Ben Madgen (20/6 pont), Darjus Lavrinovic (20/12 pont, 4/4 tripla), Gintaras Leonavicius (17/9 pont) trió főszereplésével fordítani tudtak a hajrában.

A csoport végeredménye:

 

G-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-5) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 5-1) 73-81

Amare Stoudemire (19 pont, 9 lepattanó, 3 blokk) újabb nagyszerű teljesítménnyel vezette győzelemre a Hapoel Jeruzsálemet a Nyizsnyij Novgorod ellen, amivel az izraeliek mindentől függetlenül megnyerték a G-csoportot. Stoudemire-nek is nagyban köszönhetően a lepattanócsatát hatalmas fölénnyel, 47-24-re nyerték a vendégek, amivel ellensúlyozni tudták 23 eladott labdájukat és pocsék triplaszázalékukat (19/4, 21%). Ezen kívül a harmadik negyedben csináltak egy 11-0-s, majd a negyedikben egy 10-0-s rohamot is a Hapoel-játékosok, amivel eldöntötték a mérkőzést. Stoudemire mellett Lior Eliyahu (20 pont, 7 lepattanó) és Curtis Jerrells (15/9 pont, 6 gólpassz) is remekelt az izraelieknél, a Nyizsnyij Novgorodban viszont mindössze öt játékos szerzett pontot, akik közül DeAndre Kane (18/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) és Kenneth Boynton (18/12 pont) emelkedtek ki.

Lietuvos Rytas (litván, 3-3) – Zenit Szentpétervár (orosz, 3-3) 86-84

Az újfent nagyszerűen játszó David Logan (28/15 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés, 3 lepattanó) vezérletével le tudta győzni ugyan a Lietuvos a Zenitet, ám a továbbjutásra nem igazán volt esélyük a litvánoknak. Ehhez ugyanis legalább 10 ponttal kellett volna nyerniük, ám ennek a határnak a közelében nem járt egyszer sem a különbség, így a szentpéterváriak jobb egymás elleni mérlegüknek köszönhetően beverekedték magukat a negyeddöntőbe. A Zenit két ásza, Szergej Karaszev (24/6 pont, 6 lepattanó) és Janis Timma (20/15 pont, 5 lepattanó) gondoskodtak róla, hogy a Lietuvosnak ne legyen reális esélye egy nagyarányú győzelemre, az állás végig szoros volt, a végén pedig hosszú labdajáratásokkal inkább okosan beáldozták a győzelmet a továbbjutás érdekében az oroszok.

A csoport végeredménye:

 

H-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 2-4) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-3) 74-71

A H-csoportban a múlt héten már kialakult a végső sorrend a továbbjutó helyeken, így az utolsó fordulónak már semmilyen tétje nem volt ebben a kvartettben. A Cedevita és a Malaga mérkőzésén a horvátok szépen tudtak búcsúzni a sorozattól, és ha nem is nagy különbséggel, de végig vezettek és megérdemelt győzelmet arattak. Kiemelkedő egyéni teljesítmény nem született zágrábi oldalon, a legeredményesebb játékosuk Marko Arapovic (14/3 pont, 5 lepattanó) lett, a túloldalon pedig Dejan Musli (18 pont, 7 lepattanó) mondhatja el ugyanezt magáról.

ALBA Berlin (német, 1-5) – Valencia Basket (spanyol, 6-0) 73-99

Ahogy a Cedevita-Malaga összecsapásnak, úgy tehát az ALBA Berlin-Valencia találkozónak sem volt már jelentősége a lényegi kérdések tekintetében, itt végül a spanyolok diadalmaskodtak nagyon simán. A Valencia ezzel megőrizte veretlenségét, és mivel ők lettek végül a Top 16 legjobb csapata, így ők élvezhetik végig a hazai pálya előnyét a playoffban. Ez a meccs csak az első negyedben volt szoros, ezt követően a lepattanócsatát 37-18-ra nyerő, 26 gólpasszt kiosztó, 54%-kal triplázó (26-14) vendégek átrobogtak a germán vendéglátóikon. A hat kétszámjegyű pontot szerző Valencia-játékos közül az egyaránt hibátlanul dobó Szlava Kravtszov (18 pont, 5 lepattanó, 8/8 mezőmyből) és Sam Van Rossom (17/9 pont, 4 gólpassz, 7/7 mezőnyből), illetve Bojan Dubljevics (16/6 pont, 8 lepattanó) emelkedett ki.
    
A csoport végeredménye:

 

A forduló MVP-je:
Royce O’Neale (19/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 7/5 dupla, 2/2 tripla, 34 index pont – Hapoel Jeruzsálem)

 

A negyeddöntők párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus