Eurocup: Bonyolódik a helyzet az E-csoportban

A PAOK idegenbeli bravúrja után három csapat áll ugyanúgy a Szolnok csoportjában, de a hatos mindegyik tagja továbbjuthat még.

A PAOK idegenbeli bravúrja után három csapat áll ugyanúgy a Szolnok csoportjában, de a hatos mindegyik tagja továbbjuthat még. A többi csoportban is érdekesen alakulnak az események két fordulóval az alapszakasz vége előtt, nagy hajrázókkal és leolvadókkal egyaránt találkozhatunk.

 

Alapszakasz, 8. forduló

Nyugati konferencia

A-csoport

JSF Nanterre (francia, 3-5) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 6-2) 79-85 h.u.

Hosszabbítás után verte a Trento a Nanterret, amivel az olaszok már matematikailag is továbbjutottak, a gallokra viszont még nagy csata vár az Oldenburggal szemben, akikkel jövő héten meg is mérkőznek, az a meccs dönthet majd a sorsukról. Pedig a Mykal Riley (24/12 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) által húzott Nanterre előtt nagy esély volt, hogy megnyerjék ezt a meccset, 74-70-nél azonban három támadást is elrontottak. A túloldalon viszont Filippo Baldi Rossi (11/3 pont, 4 lepattanó) és a mezőny legjobbja, Julian Wright (27/6 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) is betalált, így következhetett a hosszabbítás, ahol szintén elsősorban Baldi Rossi és Wright révén jobb volt a Trento.

 

Telekom Baskets Bonn (német, 2-6) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 4-4) 88-93

A Bonn és a Ljubljana számára is kiemelt fontosságú volt az egymás elleni mérkőzés, amit teljesen megérdemelten nyertek a végig vezető szlovének. Ennek következtében az Olimpija a csoport harmadik helyén áll egy-egy győzelemmel a Trento és az Oldenburg előtt, a németek viszont épp e duó mögött lemaradva az utolsók, és könnyen lehet, hogy a továbbjutásukba került ez a vereség. A Bonn számára még a 16-0-s utolsó negyedbeli roham is kevés volt, ezzel sem tudták megfordítani a meccset. A germánoknál Tadas Klimavicius (25 pont, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés), a szlovéneknél pedig Szava Lesics (24/3 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 9/8 mezőnyből) játszott nagy meccset.

 

Dominion Bilbao Basket (spanyol, 6-2) – EWE Baskets Oldenburg (német, 3-5) 73-68

A Trentóhoz hasonlóan a Bilbao is biztosította helyét a legjobb 32-ben, miután legyőzte az Oldenburgot. Mint már az első meccsnél említettük, a németekre a Nanterre otthonában vár sorsdöntő meccs, ha ott is kikapnak, jó eséllyel búcsúzhatnak a további szerepléstől a sárgák. Ez a meccs egyébként jó darabig simának tűnt a Bilbao számára, ám a hajrá előtt szinte a semmiből vágott ki egy 20-2-es rohamot és fordított az Oldenburg. A baszkok azonban nem pánikoltak, a meccs utolsó 7 pontját szerezve megszerezték zsinórban negyedik győzelmüket. A végén 66-68-nál a fordítást jelentő triplát ki más, mint Alex Mumbru (12/6 pont, 4 lepattanó) szerezte.

A következő forduló programja:
JSF Nanterre – EWE Baskets Oldenburg 
Union Olimpija Ljubljana – Dominion Bilbao Basket 
Dolomiti Energia Trento – Telekom Baskets Bonn 

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 4-4) –Le Mans Sarthe Basket (francia, 3-5) 80-86

Izgalmassá tette saját maga számára az utolsó két fordulót a nemrég még biztos továbbjutónak tűnő ALBA Berlin, hiszen zsinórban harmadszor is kikaptak a németek. Ez a hatpontos vereség pedig azt is jelenti számukra, hogy az egymás elleni összevetésben rosszabbak lettek a Le Mans-nal szemben, így ha esetleg jövő héten is buknának Gran Canarián, illetve a Le Mans megveri a Reggio Emiliát, akkor nagy meglepetésre már nem állnának továbbjutó helyen az utolsó forduló előtt. Elmedin Kikanovics (24 pont, 2 blokk, 12/10 mezőnyből) és Will Cherry (18 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) jó játéka is kevés volt az ALBA-nak, a túloldalon viszont a forduló MVP-je, Tywain McKee (25/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 4/4 tripla) vezeti a Le Mans feltámadását az 1-5-ös kezdés után.

 

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 5-3) – MHP RIESEN Ludwigsburg (német, 5-3) 69-68

Egy végig nagyon szoros meccsen, Rimantas Kaukenas (15/6 pont) utolsó másodperces kosarával, egyetlen ponttal legyőzte a Reggio Emilia a Ludwigsburgot. Ezzel a taljánok előremenekültek az üldözők elől a tabellán, és jó helyzetből várhatják a következő két hetet. A körülmények ellenére a Ludwigsburg számára sem lehet azért túl fájdalmas ez a vereség, hiszen a Reggio Emiliához hasonlóan egy újabb győzelem vagy Le Mans-vereség továbbjutást érhet a számukra is.

 

Enel Basket Brindisi (olasz, 1-7) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 6-2) 71-88

A Sasu Salin (21/15 pont, 4 labdaszerzés), Alen Omic (17 pont, 11 lepattanó), Eulis Baez (14/6 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) trió vezérletével simán győzte le a csoportot vezető Gran Canaria az utolsó Brindisit. A spanyolok továbbjutása eddig sem forgott veszélyben, újabb magabiztos sikerükkel pedig matematikailag is elbúcsúztatták az olaszokat a tavaszi folytatás lehetőségétől.

A következő forduló programja:
Le Mans Sarthe Basket – Grissin Bon Reggio Emilia
Enel Basket Brindisi – MHP RIESEN Ludwigsburg 
Herbalife Gran Canaria – ALBA Berlin

 

C-csoport

CAI Zaragoza (spanyol, 5-3) – SLUC Nancy (francia, 1-7) 75-71

Nehéz szülés volt a Zaragoza számára a Nancy legyőzése, de ez az apró siker hatalmas lépést jelent a spanyoloknak, akik így előreléptek a második helyre, és csoda lenne, ha nem jutnának tovább. A héten a Pietrus testvéreket egyesítő Nancyra is igaz ez, csak éppen negatív előjellel. Florent Pietrus (8 pont, 12 lepattanó) ezúttal is hasznosan játszott, Mickael pedig nem kezdett szégyenlősen új csapatában, 14/2-es triplamutatót és -4-es indexpontszámot sikerült összehoznia. A végén is az ő kezében volt a győzelem kulcsa, hiszen 73-70-nél dobhatott két büntetőt, ezek közül az első bement, a második után pedig visszaszerezte a saját támadólepattanóját ugyan, de a győzelemért dobott triplakísérletét blokkolták, így nem tudott hős lenni a debütáló meccsén. A Zaragoza legjobbja egyébként Sztevan Jelovac (14 pont, 9 lepattanó) volt ezen a meccsen.

 

Proximus Spirou Charleroi (belga, 3-5) – Umana Reyer Venice (olasz, 4-4) 86-83

A 0-5-ös kezdése után zsinórban harmadik meccsét nyerte meg a Velence ellen a Charleroi, így a belgák is komolyan beszálltak a továbbjutási versenybe. A Spirou számára két ponton múlt, hogy ne tudjanak egymás elleni összevetésben is jobbak lenni az olaszoknál, ám már maga a győzelmük ténye is megsüvegelendő, hiszen a negyedik negyed elején még 12 pontos hátrányban voltak (61-73). Nagyszerű egyéni teljesítményekben és a vezérszerep betöltésében azonban nem volt hiba hazai oldalon, hiszen négyen is 15 pont felett termeltek közülük. Kevin Tumba (17 pont, 13 lepattanó, 3 blokk, 9/7 mezőnyből) és Pavel Pumprla (16 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) iszonyatos mezőnymunkát végeztek, a Baron fivérek pedig kulcsfontosságú kosarakat szereztek.

 

Valencia Basket (spanyol, 8-0) – ratiopharm Ulm (német, 3-5) 93-88

Megőrizte veretlenségét és egyben biztosította csoportgyőzelmét a Valencia az Ulm elleni összecsapáson. A nagyon leeresztő németeknek ez volt az elmúlt hat meccsükön az ötödik vereségük, ez pedig akár még a továbbjutásukba is kerülhet. Persze nem ezzel a meccsel volt gondjuk a németeknek, hiszen nagy erőbedobásra késztették a csoport legjobb csapatát, akiknek a győzelme csak az utolsó percben vált biztossá. A spanyoloknál Guillem Vives (18/6 pont, 4 gólpassz), a vendégeknél pedig Raymar Morgan (19 pont, 7 lepattanó, 9/7 dupla) játszott kiemelkedően.

A következő forduló programja:
Proximus Spirou Charleroi – SLUC Nancy 
ratiopharm Ulm – CAI Zaragoza 
Umana Reyer Venice – Valencia Basket 

 

Keleti konferencia

D-csoport

Arisz Thesszaloniki (görög, 5-3) – UNICS Kazany (orosz, 5-3) 76-70

Nagy skalpot szerzett az Arisz a Kazany újbóli legyőzésével, így most perpillanat három csapat áll holtversenyben a D-csoport élén 5-3-as mérleggel. Pedig Keith Langford (25/3 pont, 6 lepattanó) 12 pontos első negyedének köszönhetően nagyon jól kezdett a Kazany, a folytatásban viszont nagyon elhalkult az amerikai, a kritikus pillanatokban nem tudott a tőle elvárható módon segíteni csapatának. A görögök légiósai Dominic Waters-szel (19/9 pont, 3/3 tripla) az élen viszont nagyszerű küzdéssel és jó játékkal megfordították és lehozták a meccset a csoportgyőzelemre is igencsak esélyes Arisznak.

 

Banvit Bandirma (török, 4-4) – Steaua CSM Eximbank Bukarest (román, 2-6) 90-60

Courtney Fortson (18/12 pont, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés, 5/4 tripla) és Dominique Johnson (17/9 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó) extrájával simán hozta a kötelezőt a Banvit a Steaua ellen. A balikesirieknek mindenképpen nyerniük kellett, és mivel ez nem is okozott gondot számukra, így akár már jövő héten továbbjuthatnak, ha megverik a már továbbjutott Trabzonsport a török rangadón, illetve a Buducsnoszt kikap Kazanyban – mindkettőre jó esély mutatkozik.

 

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-5) – Trabzonspor Medical Park (török, 5-3) 79-82

A továbbjutásába kerülhet a Buducsnosztnak az első hazai veresége, hiszen innentől már nemcsak a saját kezében van a sorsa a montenegrói alakulatnak. A Trabzonspor viszont a csoport első és eddig egyetlen továbbjutó csapata lett ezzel a diadallal, miután a három 5-3-mal álló csapat közül – egyelőre – egyedül nekik jobb az egymás elleni mérlegük (két győzelem) a 3-5-ös Buducsnoszttal szemben. A törökök egyébként teljesen megérdemelten nyertek, miután a második félidőben már végig vezettek és Novica Velicskovics (16/9 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 7/6 mezőnyből), Dwight Hardy (22/12 pont, 5 gólpassz) valamint Tarence Kinsey (15 pont, 8 lepattanó) is kiemelkedőt nyújtott náluk.

A következő forduló programja:
UNICS Kazany – Buducsnoszt VOLI
Banvit Bandirma – Trabzonspor Medical Park
Steaua CSM Eximbank Bukarest – Arisz Thesszaloniki 

 

E-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 7-1) – Szolnoki Olaj (3-5) 89-64

A mérkőzés összefoglalója IDE kattintva elérhető.

 

Avtodor Szaratov (orosz, 6-2) – Lietuvos Rytas (litván, 2-6) 109-92

Jevgenyij Kolesnyikov (24/15 pont, 5/5 tripla) és Travis Peterson (25/12 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 6/4 tripla) vezérletével az Avtodor egyszerűen túldobta a Lietuvos Rytast, ezzel pedig csatlakozott a Zenithez a továbbjutást illetően. Ez az eredmény nagyon jól jött a Szolnoknak, az viszont nem, hogy így már tét nélkül utazhatnak az oroszok a másik rivális, a PAOK otthonába. Esetleg a csoportgyőzelem motiválhatja még őket, ehhez minimum nyerniük kell mindkét hátralévő meccsüket és bízniuk a Zenit botlásában. Az Avtodor ezen a meccsen egyébként minden negyedben eljutott legalább 25 pontig, a nagyszünetben pedig már 82-35-re vezetett, idejekorán eldőlt tehát minden.

 

Besiktas Sompo Japan (török, 3-5) – PAOK Thesszaloniki (görög, 3-5) 73-75 h.u.

Érdekes eredmény született a csoport másik meccsén, hiszen a félidőben még 14 pontos hátrányban lévő PAOK meglepetésre hosszabbításban le tudta győzni idegenben a Besiktast. A Szolnok számára ez az eredmény nem éppen kedvező, hiszen a jobb egymás elleni eredmény miatt a görögöket 2-6 után esetleg még győzelem nélkül is „ki lehetett volna bekkelni”, abból a szempontból viszont mindegy, hogy a Besiktast mindenképpen verni kell szerdán az Olajnak, ha a saját kezébe akarja venni a sorsát. Erre egyébként minden esélye meg is van honfitársainknak, hiszen a törökök az összeomlás jeleit mutatják, ez már zsinórban a negyedik vereségük volt a Eurocupban. Mindazonáltal még így is nyerhettek volna a törökök, ám William Hatcher (32/9 pont) óriásit játszott, megnyerte a meccset a vendégeknek. Ez szó szerint igaz, hiszen 73-71-es állásnál a hosszabbításból mindössze hét másodperc volt hátra, mikor az amerikai bedobta mindkét büntetőjét, visszajátszásra kényszerítette a Besiktas addigi legjobbját, Nate Wolterst (16 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz), majd bevágta a meccsnyerő tempót.

A következő forduló programja:
Szolnoki Olaj – Besiktas Sompo Japan
Zenit Szentpétervár – Lietuvos Rytas 
PAOK Thesszaloniki – Avtodor Szaratov

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-3) – AEK Athén (görög, 4-4) 86-79

A meccs előtt egyaránt 4-3-mal álló Nyizsnyij Novgorod és AEK Athén összecsapását az előbbiek nyerték, ez pedig továbbjutást is ért az oroszoknak. A görögök a legjobbjukat, Lukasz Mavrokefalidiszt nélkülözték ugyan ezúttal, ám a hasonló csengésű Dimitriosz Mavroeidisz (26 pont, 10 lepattanó) vezérletével is nyerhettek volna, miután 12 ponttal vezettek még a negyedik negyedben. Victor Rudd (21/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és társai azonban megfordították a meccset, ami nekik aranyat ért, az AEK-nek viszont sokba kerülhet. Az athéniak ugyanis jövő héten Jeruzsálembe látogatnak, ahol mindenképpen nyerniük kell, ugyanis ha kikapnak rosszabbak lesznek egymás elleniben a Hapoellel szemben és így valószínűleg az izraeliek mennek majd tovább.

 

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 3-5) – Galatasaray Odeabank (török, 6-2) 86-82

Nagyszerű győzelmet aratott a Hapoel Jeruzsálem a csoportot vezető Galatasaray ellen, amivel a saját kezükbe vették a sorsukat. A hátralévő meccseiken ugyanis ha egy pontnál nagyobb különbséggel legyőzik az AEK-et, illetve a meggyengült Oktyabrt, akkor valószínűleg számolgatás nélkül tovább fognak jutni gyenge kezdésük ellenére is. Ezen a meccsen nüanszok döntöttek a Hapoel javára, hiszen a végjátékban a Galata legjobb pontszerzője, Errick McCollum (18/6 pont, 4 lepattanó) hibázott a büntetővonalról, míg a hazaiak legeredményesebbje, E.J. Rowland (21/3 pont, 6 gólpassz) nem tette meg ugyanezt. A Hapoelben egyébként még Donta Smith (14 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés, 5 lepattanó) és Josh Duncan (17/3 pont, 5 lepattanó), a Galatában pedig Joey Dorsey (16 pont, 12 lepattanó) játszott kitűnően.

 

Krasznoje Oktyabr (orosz, 1-7) – Neptunas Klaipeda (litván, 5-3) 74-97

Az összes amerikai légiósától megváló Oktyabr ellen még idegenben sem volt nehéz dolga a Neptunasnak, így a litvánok is nagy lépést tettek a továbbjutás irányába. A meccs sok izgalmat nem tartogatott, Vytautas Sarakauskas (24/6 pont, 10 lepattanó) és Mindaugas Girdziunas (19/9 pont, 8/7 mezőnyből) eredményes és hatékony játékával simán nyert a Neptunas. Érdekesség, hogy az Oktyabr új ukrán szerzeménye, Maksz Adam Konate (18/3 pont, 15 lepattanó, 2 blokk) egy igen izmos dupla-duplával mutatkozott be a sorozatban.

A következő forduló programja:
Neptunas Klaipeda – Nyizsnyij Novgorod 
Galatasaray Odeabank – Krasznoje Oktyabr
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – AEK Athén

 

A forduló MVP-je:
Tywain McKee (25/12 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 4/4 tripla, 14/11 büntető, 7 kiharcolt fault, 36 index pont – Le Mans)

 

A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus