Eurocup: Crocker és Roberson is nagy fordítást vezérelt

A tavalyelőtti győztes Galatasaray és a tavaly még elődöntőt játszó Hapoel Jeruzsálem harmadik összecsapását is elvesztette az idei sorozatban, de Boris Diaw csapata sem nyert még meccset. Tony Crocker és John Roberson nagy fordítások vezérei voltak, Braydon Hobbs ismét a remeklő Bayern München egyik legfontosabb láncszeme, Filip Barovics és Lorenzo Williams viszont nem játszottak a korábban Magyarországon szereplő légiósok közül ebben a fordulóban.

Alapszakasz, 3. forduló

A-csoport

Darüssafaka (török, 3-0) – UNICS Kazany (orosz, 2-1) 78-69

A két hibátlanul kezdő csapat, a tavaly még az Euroligában megmérkőző Darüssafaka és Kazany a várakozásoknak megfelelően egy szoros, kemény meccset vívott egymással, amit a törökök nyertek meg végül. Pedig a meccs nagy részében a tatárok vezettek, akiknél Jamar Smith (18/6 pont) mellé Quino Colom (16/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) is fellépett három harmadik negyedbeli triplával. A Kazany nyolcpontos vezetésére azonban egy 11-0-s rohammal felelt a Scottie Wilbekin (20/9 pont, 4 lepattanó) vezette Dacka, akik innentől már nem engedték ki a kezeik közül a győzelmet.

Levallois Metropolitans (francia, 0-3) – FIAT Torino (olasz, 3-0) 73-79

A Darüssafakához hasonlóan veretlen maradt és nagy léptekkel halad a továbbjutás felé a Torino is, akik második idegenbeli, összességében pedig harmadik meccsüket is megnyerték Párizsban. A most is stabilan teljesítő Lamar Patterson (15 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) és Diante Garrett (22/12 pont) voltak újfent az olaszok kulcsemberei, így hiába dupla-duplázott például a túloldalon Boris Diaw (11 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk), a galloknak csak fellángolásokra futotta, a meccset végig a Torino irányította.

Cedevita Zagreb (horvát, 1-2) – MoraBanc Andorra (spanyol, 0-3) 91-73

A forduló előtti három nyeretlen csapatból csak a Cedevita tudott győzni, akiknek nem okozott gondot a gyengén muzsikáló Andorra, így ők tudtak elindulni felfelé a tabellán. A miniállam játékosainak nem sok momentumuk volt a 40 perc során, a zágrábiak végig vezettek és magabiztosan nyertek. A meccs legjobbjai Demetris Nichols (20/3 pont) és Kevin Murphy (18/12 pont, 4 lepattanó) voltak a Cedevitából.

A csoport állása:

 

B-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 1-2) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 2-1) 75-82

A Lietkabelis ezúttal Lorenzo Williams nélkül lépett pályára, és az irányító hiányában nem is sikerült legyőzniük a litvánoknak a Reggio Emliát. Az olaszok kulcsemberei ismét villogtak, Amadeo Della Valle (22 pont) volt a legeredményesebb, és nagy szerepet vállalt abban a 9-0-s rohamban, amivel elhúzott csapata. Della Valle aztán a dupla-duplázó Julian Wrighttól (16 pont, 11 lepattanó) és Garrett Nevelstől (14/6 pont, 5 lepattanó) is hathatós segítséget kapott. Utóbbitól épp a legjobbkor, hiszen 65-66-nál egyetlen pontra jött fel a Lietkabelis, ám ekkor az amerikai légiós két triplát is berámolt. A litvánok legjobbja Zanis Peiners (15/3 pont, 5 lepattanó) volt.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 0-3) – FC Bayern München (német, 3-0) 83-91

Egyre nagyobb bajban van a Hapoel Jeruzsálem, hiszen a Bayern München valósággal feltörölte a padlót a tavaly még elődöntőt játszó, és idén is az egyik legerősebb kerettel rendelkező izraeli bajnokkal, akik még nem nyertek meccset az idei sorozatban. Megfordítva viszont a Bayern München még nem kapott ki eddig, és ezúttal is jelzésértékű győzelmet arattak a mezőny felé. A kiegyensúlyozott csapatjátékot játszó bajoroknál Vladimir Lucsics (16/3 pont, 4 lepattanó), Milan Macsvan (15/3 pont, 6 lepattanó), Braydon Hobbs (15/9 pont) és Reggie Redding (13/6 pont) is nagyon jó meccset játszott, nekik köszönhetően pedig a Bayern már a meccs korai szakaszában 31-12-es előnyre tett szert. Ezt követően aztán Austin Daye (28/15 pont, 4 lepattanó, 2 blokk) vette vállára a Hapoelt, 13 pontot szerzett csapata 19-2-es késői felzárkózási kísérletében, de ez sem volt elég a hazaiak fordításához, behúzta a győzelmet a München.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-0) – Galatasaray Odeabank (török, 0-3) 87-78

A múlt héten a Hapoel ellen remeklő Filip Barovics nem lépett pályára ezúttal a Galatasaray ellen, ám csapata így is egy újabb nagy győzelmet aratott a két évvel ezelőtti bajnok ellen. A Hapoelhez hasonlóan a Galata sem teheti ki az ablakba, amit eddig produkál, nekik sem volt fikarcnyi esélyük sem ezen a héten. Danilo Nikolics (15/9 pont) három triplájával a főszerepben egy 19-2-es rohammal húzott el a Buducsnoszt, majd Zoran Nikolics (14 pont, 9 lepattanó, 6/6 mezőnyből) is hozzászólt a tánchoz, így a hazaiak vezetése már 46-25-re is hízott, amivel lényegében eldőlt a mérkőzés. A két Nikoliccsal együtt öt hazai játékos dobott 13 és 15 pont között, a kiváló csapatmunka és tehermegosztás ezen a statisztikán is megmutatkozik.

A csoport állása:

 

C-csoport

Lietuvos Rytas (litván, 1-2) – Lokomotiv Kubany (orosz, 3-0) 85-93 h.u.

A C-csoport mindhárom meccsét a megszokottnál egy nappal korábban, kedden rendezték, közülük is elsőként a Lietuvos-Lokomotiv találkozót, amely csak hosszabbításban dőlt el. Végig nagyon változatos volt a mérkőzés, hiszen a litvánok már 11 ponttal is vezettek a harmadik negyedben, a végén az utolsó két percben dobott három hármassal viszont mégis nekik kellett túlórára menteni a mérkőzést. Az utolsó szó aztán a Lokóé lett végül, akik a mérkőzés utolsó 8 pontját szerezték. Joe Ragland (21/3 pont, 9 gólpassz) kintről, Frank Elegar (17 pont, 10 lepattanó) pedig bentről okozott komoly károkat a vendégek közül, de még négy csapattársuk is eljutott 10 pont fölé. A Lietuvosban Lukasz Mavrokefalidisz (22/3 pont, 7 lepattanó) és Rokas Giedraitis (19/12 pont) játszottak kiemelkedően eredményesen, de mindhiába.

RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 1-2) – Partizan NIS (szerb, 1-2) 92-96

Az első két fordulóban eléggé esélytelen Partizan némileg váratlanul Bilbaóban szerezte meg az első idei Eurocup-győzelmét. Ebben a tarthatatlannak bizonyuló Nigel Williams-Goss (27/6 pont, 8 lepattanó) és Novica Velicskovics (19/6 pont, 8 lepattanó) vállaltak főszerepet, vezetésükkel a szerbek megfordították ezt a találkozót, amit a baszkok kezdtek jobban és sokáig uraltak is. Az utolsó negyed aztán már a Partizan szája íze szerint alakult, Axel Hervelle (21/6 pont, 6 lepattanó), Dejan Todorovics (17/9 pont) és a többi hazai játékos sem tudott ellene mit tenni.

Limoges CSP (francia, 1-2) – ALBA Berlin (német, 2-1) 65-73

A csoport eheti fordulójának sormintáját az ALBA Berlin tette teljessé, hiszen a németek is nyerni tudtak idegenben, ők éppen a Limoges otthonában. A három találkozó közül ez volt a legsimább még úgy is, hogy az első félidőben még végig a franciák vezettek. Fordulás után azonban már állandósult az ALBA fórja, és a germánok különösebben nagy izgalmak nélkül szerezték meg első idegenbeli sikerüket. A berliniek legjobbjai Luke Sikma (14 pont, 8 lepattanó) és Dennis Clifford (12 pont, 9 lepattanó), a hazaiaké pedig Mam Jaiteh (15 pont, 12 lepattanó, 2 blokk) volt.

A csoport állása:

 

D-csoport

ratiopharm Ulm (német, 2-1) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 1-2) 97-87

Egy nagyon jó meccset játszott egymással az Ulm és a Gran Canaria, amit az extra napot kifogó németek tudtak megnyerni végül és ezzel szereztek egy nagy skalpot. Ez a találkozó az első három negyedben egy abszolút ki-ki meccs volt, ahol végül a hazai közönségkedvenc, Per Günther (21/15 pont, 5 gólpassz) jelentette a különbséget a csapatok között, a német játékos sorra érkező kosaraira már nem volt válaszuk a spanyoloknak a hajrában. Güntheren kívül még öt másik Ulm-játékos is eljutott 10 pont fölé, Ryan Thompson (18 pont, 4 lepattanó) és Luke Harangody (16/6 pont, 4 lepattanó) voltak még kifejezetten hatékonyak. A Gran Canariában csak Marcus Erikssontól (24/15 pont) jött extra, ez pedig most kevés volt a sikerhez.

ASVEL Villeurbanne (francia, 2-1) – Zenit Szentpétervár (orosz, 1-2) 88-85

Nagyon sokáig a brutális dupla-duplát hozó Drew Gordon (20 pont, 18 lepattanó, 2 blokk), illetve Kyle Kuric (23/12 pont, 6 lepattanó) és Demonte Harper (16/9 pont) által vezetett Zenitnek állt az ASVEL otthonában a mérkőzés, ám a franciák remek hajrájukkal a maguk javára fordították a találkozót. Ebben hatalmas szerepe volt az összesen hat triplát berámoló John Robersonnak (26/18 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) illetve A.J. Slaughternek (17/9 pont), akiket három 11 pontos játékos is megtámogatott még. Így az ASVEL 28-17-re nyerte meg a negyedik negyedet, Roberson és Slaughter kosarai pedig végigvitték a fordítást is.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 1-2) – Tofas Bursa (török, 2-1) 88-91

A D-csoport harmadik meccse, a Trento-Tofas is nagyszerű összecsapást hozott, ahol bemutatkozhatott a törökök színeiben a sorozatban a kiváló korábbi fehérvári légiós, Tony Crocker (17/9 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) is. Ráadásul nem is akárhogy tette mindezt, és mivel még nála is jobban játszott csapattársai közül Raymar Morgan (28/3 pont, 4 lepattanó) és Pierria Henry (19 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz), a Tofas idegenből tudott elhozni roppant értékes 2 pontot. Pedig a Dominique Sutton (23/3 pont, 4 lepattanó), Jorge Gutierrez (18/9 pont), Beto Gomes (15/9 pont, 11 lepattanó) trió által húzott Trento már 15 ponttal is vezetett, ám a Tofas fordítani tudott, Crocker pedig a végén leszedett egy kulcsfontosságú támadólepattanót, ami után biztosította győzelmét a vendégcsapat.

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Nigel Williams-Goss (27/6 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 17/11 mezőnyből, 34 index pont – Partizan)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus