Eurocup: Életben maradt a Kazany, még 3 hely kiadó

A Bayern München és a Gran Canaria is biztosította helyét a playoffban, a Kazany pedig egy hosszabbításos élet-halál meccset nyert meg.

A Top16 utolsó előtti fordulójában a Bayern München és a Gran Canaria is biztosította helyét a playoffban, a Kazany pedig egy hosszabbításos élet-halál meccset nyert meg Robersonék otthonában és saját kezébe vette a sorsát. A negyeddöntőben még három hely kiadó, amire öt csapat pályázik.

Top 16, 5. forduló

E-csoport

ALBA Berlin (német, 1-4) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 3-2) 72-75

Az ALBA Berlin az életben maradásért, a Gran Canaria pedig a továbbjutásért lépett pályára a két csapat egymás elleni találkozóján. Végül aztán a tízpontos első félidei hátrányból (29-19) fordító spanyolok erőfeszítéseit koronázta siker, akik így a Darüssafakával együtt továbbléptek a rájátszásba. A Gran Canaria a 31-21-re megnyert harmadik negyedével fordította a maga javára a mérkőzést, amiben előbb az öt triplát szóró Marcus Eriksson (20/15 pont) vállalt főszerepet, majd a csapata utolsó 8 pontját dobó Gal Mekel (12 pont, 5 gólpassz) is elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Darüssafaka (török, 5-0) – Galatasaray Odeabank (török, 1-4) 77-63

A második félidőben egyértelműen a Galatasaray fölé nőtt a Darüssafaka az E-csoport isztambuli rangadóján, így David Blatt csapata veretlen maradt a Top16-ban és megszerezte a kvartett első helyét, azaz pályaelőnyből kezdheti a rájátszást. A Dacka játékosai nagyszerűen elosztották a terheket egymás között, James Bell (17/9 pont) és JaJuan Johnson (16/3 pont) a pontokért feleltek, a hajszál híján dupla-duplázó Scottie Wilbekin (9/3 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Furkan Aldemir (9 pont, 14 lepattanó) pedig a mezőnymunkájukkal tűntek ki, és mindannyian elévülhetetlen érdemeket szereztek csapatuk második félidei domináns teljesítményében. A Galatában DaJuan Summers (18/6 pont) és Adas Juskevicius (16/6 pont) mellé senki nem tudott felnőni a társak közül.

A csoport állása:

 

F-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 3-2) – Lietuvos Rytas (litván, 1-4) 113-100

Nem okozott gondot a Zenit számára a Lietuvos legyőzése, az oroszok már az első félidőben 20 pontos előnybe kerültek (52-32), amit magabiztosan őriztek egészen a végső dudaszóig. A Zenit ezzel nagy lépést tett a továbbjutás felé, és a Bayern is besegített nekik, így nem is kell nyerniük a jövő héten Torinóban hanem már egy legfeljebb 10 pontos vereség is elég lehet nekik a playoffhoz. A szentpéterváriak egészen fantasztikus támadójátékkal klubrekordot jelentő 113 pontig jutottak ezen az estén, illetve 35 kétpontost értékesíttek és 120 indexpontot gyűjtöttek, aminél szintén nem volt még több nekik a Eurocupban. Ebből a remek teljesítményből Kyle Kuric (20/9 pont, 4 lepattanó), a sorozatban most debütáló Malcolm Griffin (17/3 pont, 8 gólpassz) és a dupla-duplázó Drew Gordon (12 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) vették ki a legnagyobb mértékben a részüket. A Lietuvosban Lukasz Mavrokefalidisz (22/9 pont, 9 lepattanó, 2 blokk), Jimmy Baron (15/6 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Rokas Giedraitis (13/3 pont, 9 lepattanó, 4 blokk) hozták a legjobb számokat.

FC Bayern München (német, 4-1) – FIAT Torino (olasz, 2-3) 107-81

A Milan Macsvan komoly sérülése után kezdővé avanzsáló, szinte hibátlanul és roppant sokoldalúan játszó Danilo Barthel (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk, 6/5 mezőnyből, 12/11 büntető) vezetésével legyőzte a Bayern München a Torinót, így a németek nemcsak a továbbjutást, hanem az első helyet is kiharcolták, hiszen a mögöttük álló Zenitnél jobbak egymás elleniben a bajorok. A Torino három negyeden keresztül teljesen egyenrangú partnernek bizonyult, a harmadik játékrészben viszont 51-50 után repesztett egy 24-0-s rohamot a Bayern, a hazaiak végül 37-14 arányban nyerték meg ezt a tízpercet és kiütötték ellenfelüket. Barthel mellett Reggie Redding (20/6 pont), Maik Zirbes (15 pont, 5 lepattanó, 8/7 mezőnyből) és Jared Cunningham (14 pont, 4 lepattanó) is a Bayern nagy erőssége volt, a Torinón pedig Lamar Patterson (27/9 pont, 5 lepattanó) karriercsúcsot jelentő remeklése sem segíthetett, így az olaszoknak legalább 12 ponttal kell verniük a jövő héten a Zenitet, ha folytatni akarják szereplésüket a nemzetközi porondon.

A csoport állása:

 

G-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 5-0) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 3-2) 77-66

Az előző fordulóban mind a Lokomotiv, mind pedig a Buducsnoszt továbbjutottak, így ezúttal már „csak” azt kellett eldönteniük egymás között, hogy melyikük nyeri meg a G-csoportot. Ebből a csatából aztán az oroszok kerültek ki győztesen végül, akik így az egész idei Eurocup-szezont is figyelembe véve veretlenek maradtak, és komoly sanszuk van rá, hogy egészen a legvégéig pályaelőnyből indíthassák párharcaikat a rájátszásban. A Loko számára egyébként egyáltalán nem volt ez egy könnyű mérkőzés, hiszen a Buducsnoszt a harmadik negyedben még végig vezetett. Innen azonban egy 21-2-es rohammal fordított a záró felvonást 29-10-re megnyerő Loko, az oroszok ekkor megvillantották erejüket támadásban és védekezésben egyaránt. Frank Elegar (16 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés), Dmitrij Kulagin (14 pont, 6 lepattanó) és Trevor Lacey (11/6 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) voltak az újabb orosz győzelem fő kovácsai, a Buducsnosztban pedig Szead Sehovics (13/9 pont) és Nikola Ivanovics (13/3 pont, 5 gólpassz) tudtak a legeredményesebbek lenni a maguk 13-13 pontjával.

Cedevita Zagreb (horvát, 0-5) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 2-3) 77-81

Nem volt már tétje tehát a Cedevita-Trento mérkőzésnek, ahol hiába hajrázott nagyot, nem tudta megszerezni becsületgyőzelmét a zágrábi alakulat. Az olaszok az egész mérkőzésen előnyben játszottak, 45-66-nál pedig már szakadéknyi volt a különbség a csapatok között. A Filip Kruslin (21/12 pont, 6 lepattanó, 5/4 tripla) vezette Cedevita azonban nem adta fel, és legalább megpróbálták izgalmassá tenni a végjátékot. A Trento győzelmének fő kovácsai Yannick Franke (21/6 pont, 5 lepattanó), Ojars Silins (16/12 pont) és Jorge Gutierrez (12 pont, 11 gólpassz, 3 blokk) voltak.

A csoport állása:

 

H-csoport

Limoges CSP (francia, 1-4) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 3-2) 80-71

Megszerezte becsületgyőzelmét a Top16-ban a Limoges a Reggio Emilia ellen, ezzel a gallok – legalábbis egyelőre – meggátolták az olaszok továbbjutását, amihez az ASVEL Kazany elleni sikere is elég lett volna, így viszont a jövő héten élet-halál meccs vár a taljánokra a másik francia csapat ellen. Az első félidőben még az Amadeo Della Valle (18/3 pont) által vezetett Reggianánál volt az előny, volt, hogy 10 ponttal is vezettek a vendégek (31-41). A nagyszünetig azonban 4 pontig zárkózott a Limoges, akik a harmadik negyedben 15 pontot betermelő Dru Joyce (17/9 pont) főszereplésével 24-12-re megnyerték ezt a játékrészt és átbillentették a mérleg nyelvét a saját oldalukra.

ASVEL Villeurbanne (francia, 3-2) – UNICS Kazany (orosz, 3-2) 77-83 h.u.

Dupla vagy semmi volt a tét a Kazany számára a lyoni vendégjátékuk során, hiszen egy vereséggel biztosan kiestek volna a tatárok. Ez azonban nem történt meg, a győzelemmel ráadásul nemcsak életben maradtak az oroszok, hanem a saját kezükbe is vették sorsukat, és ha a jövő héten odahaza a papírformának megfelelően legyőzik a Limoges-t, akkor ott lesznek a negyeddöntőben. Az ASVEL ezzel szemben a biztos továbbjutás helyett utazhat Olaszországba egy igazi ki-ki meccsre a Reggio Emiliához. Ami ezt a találkozót illeti, ennél drámaibban nem is alakulhatott volna a mindkét fél számára döntő jelentőséggel bíró ütközet, ami csak hosszabbításban dőlt el végül. A Kazanyban a kulcsemberek közül Quino Colom (20/3 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) ezúttal is szenzációs volt, Stephane Lasme (4 pont, 6 lepattanó, 5 blokk) viszont bár védekezésben ismét hozta magát, ám támadásban épp a legrosszabbkor betlizett be egy 10/0-s mezőnymutatóval. Ebben a helyzetben azonban az óriási játszó Jamar Smith (24/12 pont) és Melvin Ejim (16 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) léptek elő és lettek a tatárok megmentői. A mérkőzés egyébként végig nagyon szoros volt, felváltva vezettek a csapatok, a hosszabbítást pedig Smith harcolta ki végül a Kazanynak. A túlóra során aztán Colom és Ejim vették át a stafétát a meccs legeredményesebbjétől, ekkor már nem lehetett elvenni a vendégektől a győzelmet. Az ASVEL legjobbja John Roberson (17/12 pont, 5 gólpassz) volt ezúttal (is).

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Danilo Barthel (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk, 6/5 mezőnyből, 12/11 büntető, 42 indexpont – Bayern München)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus