Eurocup: Elsőre nem hibáztak a házigazdák

A negyeddöntők első meccsein a Loko és a Darüssafaka drámai módon, a Bayern München és a Reggio Emilia pedig valamennyivel könnyebben nyert és őrizte meg pályaelőnyét.

Negyeddöntő, 1. mérkőzések

Lokomotiv Kubany (orosz) – Herbalife Gran Canaria (spanyol) 79-74

Ryan Broekhoff és Marcus Eriksson személyében a Lokomotiv és a Gran Canaria is a legjobb pontszerzőjét nélkülözve készült az egymás elleni negyeddöntős sorozatra. Ez pedig a Lokót zavarta meg jobban, hiszen az oroszok szinte az egész első meccsen hátrányban játszottak, ám végül mégis sikerült kicsikarniuk a győzelmet, ami a veretlenségük megőrzését és a párharcban az 1-0-s előny megszerzését jelentette számukra. A Gran Canaria már rögtön a meccs elején jó dobóformát mutatott, tripláiknak köszönhetően 5-17-es vezetést szereztek a spanyolok. Ezt követően aztán végig futhattak az eredmény után a hazaiak, akik félidőben is még 39-47-es hátrányban voltak, majd 59 pontnál kiegyenlítettek ugyan, ám a hajrát továbbra is hátrányból, 65-70-ről várták. Ezt követően azonban kifizetődött a Lokóra egész szezonon át jellemző, soha fel nem adó mentalitás, hiszen egy 8-0-s rohamnak köszönhetően 73-70-nél a meccsen először átvették a vezetést, majd két legjobbjuk, Dmitrij Kulagin (20/3 pont) és Mardy Collins (17/3 pont) kosaraival nem is engedték már ki azt a kezeik közül és ellopták a győzelmet a Gran Canaria orra elől.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Lokomotiv javára
 

Darüssafaka (török) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói) 57-54

A Gran Canariához hasonlóan a Buducsnoszt is közel állt a pályaelőny megszerzéséhez a Darüssafaka otthonában, ám ők sem jártak végül sikerrel, így a törökök húzták be az oly fontos első meccset. A találkozó nem volt túl magas színvonalú, amit jól mutat az 57-54-es végeredmény is, ilyen kevés pontot egyik csapat sem szerzett még ebben a szezonban. Főleg ennek fényében volt már szakadéknyi a különbség a felek között a harmadik negyed hajrájában, mikor 13 ponttal, 46-33-ra vezetett a Dacka. Eldőlni látszott a mérkőzés, ám a Blatt-legénység a záró felvonás első hat percében képtelen volt a gyűrűbe találni, így 13 megválaszolatlan pontot szerezve kiegyenlített a Buducsnoszt. Alakult az egylabdás végjáték, amit 52-52-nél a Dacka legnagyobb sztárja, a ma is kiválóan játszó Scottie Wilbekin (16/12 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) döntött el triplájával fél perccel a vége előtt, majd a szintén jó meccset játszó JaJuan Johnson (17/3 pont, 9 lepattanó) biztosította be a sikert büntetőivel. A Buducsnoszt legjobb pontszerzője és lepattanózója egyaránt Danilo Nikolics (12/6 pont, 10 lepattanó) volt.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Darüssafaka javára
 

FC Bayern München (német) – UNICS Kazany (orosz) 83-75

A legnagyobb érdeklődés a negyeddöntős párharcok közül a Bayern München és a Kazany csatáját övezi, és nem is okoztak csalódást a felek, akik egy remek meccset játszottak egymással. Az első felvonás győztese aztán a Bayern lett végül, méghozzá egyáltalán nem érdemtelenül, hiszen a szoros első félidő (33-32) után már egyszer sem voltak hátrányban a bajorok, hiába veszélyeztetett mindvégig a Kazany. Quino Colom (22/15 pont, 7/5 tripla) és Stephane Lasme (13 pont, 6 lepattanó) ezúttal is kiválóan játszottak a vendégeknél, és a Bayern első 13 triplakísérlete sikertelen volt, ám mindezeken felül tudtak emelkedni a müncheniek, akiknél többen is előléptek a kritikus pillanatokban. Ilyen volt például a mind a 14 pontját az utolsó negyedben szerző Vladimir Lucsics (14/9 pont, 5 lepattanó), vagy a szintén kulcsfontosságú kosarakat jegyző Devin Booker (16 pont, 9 lepattanó, 6/6 dupla), akik Jared Cunningham (14 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) mellett a Bayern győzelmének fő kovácsai voltak.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Bayern München javára
 

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz) – Zenit Szentpétervár (orosz) 75-61

A Reggio Emilia sem törte meg az első mérkőzések sormintáját, azaz az olaszok is ki tudták használni a hazai pálya előnyét a Zenit ellen. Pedig ezt a párharcot és mérkőzést várták sokan a legkiegyenlítettebbnek, ebben volt benne előzetesen a legnagyobb eséllyel a meglepetés, ám ennek ellenére ez volt talán a legsimább mai összecsapás. A második negyed derekán ugyanis átvette a Reggio Emilia a vezetést a jól kezdő és addig előnyben játszó Zenittől, majd ezt ki sem adták már a kezükből a folytatásban sem. Pedig katasztrofálisan dobtak távolról az olaszok (16/3, 19%), ám bentről annál masszívabbak voltak, leszedtek 38 lepattanót, adtak egymásnak 19 gólpasszt, és Amadeo Della Valle (15/3 pont) mellé fellépett a lényegében tökéletes meccset játszó Jalen Reynolds (19 pont, 11 lepattanó, 10/9 mezőnyből), amire nem lehetett válasza a Zenitnek. A szentpéterváriak legjobbja Szergej Karaszev (19/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) volt, a Top16 MVP-jét, Kyle Kuricot viszont mindössze 3 ponton tartotta a Reggiana, ez szintén kulcsfontosságú tényező volt a hazaiak sikerében.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Reggio Emilia javára

 

A forduló MVP-je:

Jalen Reynolds (19 pont, 11 lepattanó, 2 gólpassz, 10/9 mezőnyből, 29 indexpont – Reggio Emilia)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus