Eurocup: Két hosszabbítás és 239 pont Berlinben

Hatalmas tűzijátékot és kétszeri hosszabbítást hozott az ALBA-Rytas derbi, szintén túlórában nyert a Nyizsnyij, hengerelt a Gran Canaria, a Valencia és a Hapoel, Toolson 8 triplával tért vissza, Popovic pedig nagyon közel az örökös pontrekordhoz.

Alapszakasz, 4. forduló

A-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-1) – MZT Szkopje Aerodrom (macedón, 0-3) 88-74 h.u.

11 pontos hátrányból felállva, hosszabbítás után végül le tudta győzni a Nyizsnyij Novgorod az MZT Szkopjét. Az így továbbra is nyeretlen macedónok Xavier Thames (18/6 pont, 7 lepattanó), az ex-szolnoki Sztefan Szinovec (15 pont, 4 lepattanó) illetve Josh Scott (14 pont, 9 lepattanó) főszereplésével a vártnál sokkal jobban megnehezítették az oroszok dolgát, nyerniük azonban nem sikerült, mert egy 13-1-es rohammal kiegyenlített a Nyizsnyij. A hosszabbításban aztán egyértelműen a 18 pontjából 14-et a túlóra során szerző Kenny Boynton (18/9 pont) lett a hős, „ellopva” ezt a címet a szintén nagyszerű Ivan Strebkov (18/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Siim-Sander Vene (15/3 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) elől. 

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 3-0) – Lietkabelis Panevezys (litván, 2-2) 86-67

Harmadik meccsét is hatalmas fölénnyel nyerte a Gran Canaria, a spanyolokat a Lietkabelis sem tudta lelassítani. A hazaiak már az első negyedet 35-14-re nyerték, innentől csak annyi dolguk volt, hogy őrizzék az ekkor felépített előnyüket. Az aktívan rotáló Gran Canariában Kyle Kuric (13/9 pont) lett a legeredményesebb a maga 13 pontjával, a Lietkabelisben pedig Lorenzo Williams (12/6 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) volt messze a legjobb.

A következő forduló programja:
Cedevita Zagreb – Nyizsnyij Novgorod 
MZT Szkopje Aerodrom – Herbalife Gran Canaria 

 

B-csoport

ALBA Berlin (német, 3-1) – Lietuvos Rytas (litván, 0-3) 124-115  2x h.u.

Egy szenzációs meccsen, kétszeri hosszabbítás után ha nagy nehézségek árán is, de le tudta győzni az ALBA Berlin az így továbbra is nyeretlen Lietuvos Rytast. A két extra játékrésznek köszönhetően a Eurocupban ritkán látható ponttermés született, így nem maradtak el a parádés egyéni teljesítmények sem. Elmedin Kikanovics (33 pont, 8 lepattanó) remekléséve a forduló MVP-je címet is bezsebelte, de társai közül Dominique Johnson (24/12 pont, 4 gólpassz), Peyton Siva (23/9 pont, 5 gólpassz) és Dragan Miloszavljevics (16/9 pont) is nagyon jó számokat hozott. A litvánoktól a hatalmasat dupla-duplázó Drew Gordon (16 pont, 15 lepattanó, 3 labdaszerzés), az egyaránt 23 pontig jutó David Logan (23/9 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó), Deividas Gailius (23/15 pont, 6 lepattanó) és Corey Fisher (23/9 pont, 4 gólpassz), illetve Arturas Gudaitis (15 pont, 4 blokk) voltak kiemelkedők. Ami a meccset illeti, sokáig az ALBA vezetett, majd 77-86 után Johnson 10 pontja kellett, hogy visszajöjjenek a meccsbe a berliniek. Az első hosszabbítást Logan, a másodikat pedig egy dudaszóra dobott kosárral Gordon harcolta ki a litvánoknak, akik azonban így sem kerülhették el sorsukat, a kintről jól dobó ALBA végül felőrölte erejüket.

Montakit Fuenlabrada (spanyol, 2-1) – RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 1-2) 89-78

A negyedik fordulóig kellett várni az első spanyol házi derbire, mikor a Fuenlabrada a Bilbaót látta vendégül. Kezdetben úgy tűnt, hogy a meccs sok izgalmat nem tartogat majd magában, hiszen a hazaiak az első negyedet 31-16-ra nyerték, majd 44-22-nél már kétszer annyi pontjuk volt, mint vendégeiknek. A Scott Bamforth (22/9 pont) vezette baszkok azonban nem adták fel, félidőig egyetlen pontra zárkóztak (54-53), fordulás után pedig már 58-64 is volt az állás. A Fuenlabrada aztán rendezte sorait, és egy 9-0-s, majd egy 14-0-s rohamnak köszönhetően behúzták a győzelmet. További érdekesség, hogy Marko Popovic (17/9 pont) a mai 17 pontjának köszönhetően már a negyedik a Eurocup örökös pontlistáján, és már csak 53 egységre van Mire Chatman 1187-es csúcsától, amit várhatóan néhány meccs múlva meg is dönt majd a horvát pontzsák.

A következő forduló programja:
Lietuvos Rytas – Montakit Fuenlabrada
RETAbet Bilbao Basket – Himki Moszkva

 

C-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 2-1) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 0-3) 84-79

Ryan Toolson (34/24 pont) visszatért! Ezt fizikai értelemben már múlt héten megtette a kiváló játékos, ám a hétvégén a VTB Ligában, illetve most a Eurocupban is már a tőle oly sokszor látott nagyszerű teljesítményt nyújtotta. Toolson már a harmadik negyed végén 8 triplánál és 30 pontnál tartott a Buducsnoszt ellen, többnél, mint az első három forduló során bárki más. A meccs azonban így sem volt sima a Zenitnek, a túloldalon ugyanis Marcus Williams (27/3 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) volt hasonlóan zseniális, ő a 27 pontjából 20-at a második félidőben szerzett, amivel meg tudta szorongatni a Buducsnoszt az oroszokat, győzniük azonban nem sikerült. Toolson mellett Sztefan Markovics (14/9 pont, 12 gólpassz, 6 lepattanó, 2 blokk) is nagyszerű volt a Zenitben, ő is nagyon kellett a hazai sikerhez.

UCAM Murcia (spanyol, 3-1) – Unicaja Malaga (spanyol, 1-2) 83-75

A B-csoporthoz hasonlóan a C jelű kvintettben is rendeztek egy spanyol rangadót a héten, hiszen a Murcia a Malagával csapott össze. Nagyon szoros, jó meccset játszottak egymással a csapatok, a négy negyedből három is döntetlennel végződött. A harmadik játékrész bizonyult döntőnek, ebben a periódusban jobb volt a Murcia, akik így Campazzo nélkül is diadalmaskodni tudtak. Az egyik oldalon Billy Baron (22/12 pont, 4 lepattanó) és Vitor Benite (21/9 pont, 4 lepattanó), a másikon pedig Kyle Fogg (26/12 pont, 5/4 tripla) és Dejan Musli (17 pont, 4 lepattanó) voltak a meghatározó emberek.

A következő forduló programja:
Buducsnoszt VOLI – FC Bayern München
Unicaja Malaga – Zenit Szentpétervár

 

D-csoport

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 3-0) – Lokomotiv Kubany (orosz, 1-2) 90-79

Továbbra sem lassít a Hapoel, egy képzavarral élve a Lokomotivon is átrobogtak a jeruzsálemiek az izraeli fővárosban. Az újabb remek győzelemben ismét Curtis Jerrells (18 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) vállalta a főszerepet, aki tripla-duplához közeli, egészen komplex teljesítménnyel vezette csapatát. Mellette Jerome Dyson (17/12 pont, 3 labdaszerzés) és Travis Peterson (14/6 pont, 10 lepattanó) voltak a Hapoel legjobbjai. Az izraeliek az első negyedben még hátrányban voltak, a középső két játékrészt aztán nagyon megnyomták, melyek után már 75-59-re vezettek. A Loko legeredményesebbje Taylor Rochestie (18 pont) volt.

Valencia Basket (spanyol, 2-1) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-4) 87-74

Ahogy arra számítani lehetett, a Ljubljana nyeretlenül zárta az alapszakasz első körét, a szlovénok a negyedik meccsüket is elvesztették. Ez a meccs nagyon hasonlította a Gran Canaria-Lietkabelis találkozóhoz, honfitársaihoz hasonlóan a Valencia is egy félidő alatt elrendezte a lényegi kérdéseket. A 10-1-gyel nyitó hispánok a félidőben már 46-32-es előnyben voltak, vezetésüket pedig könnyedén őrizték a lefújásig. A Valenciában sem kellett senkinek megszakadnia, Viacheslav Kravtsov (12 pont) lett a legponterősebb a maga 12 pontjával.

A következő forduló programja:
Lokomotiv Kubany – Valencia Basket
ratiopharm Ulm – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem

 

A forduló MVP-je:
Elmedin Kikanovics (33 pont, 8 lepattanó, 2 gólpassz, 35 index pont – ALBA Berlin)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus