Eurocup: Kiesett a Zenit és az első kiemelt Kazany is

A rendkívül kiegyenlített nyolcaddöntőkből egyedül a Milano tudott kettős győzelemmel továbbjutni.

A rendkívül kiegyenlített nyolcaddöntőkből egyedül a Milano tudott kettős győzelemmel továbbjutni. A hazai pálya előnyét élvező csapatok közül az Oldenburg mellett nagy meglepetésre a két orosz fellegvár, a Zenit és a Kazany is búcsúzni kényszerült.

 

Nyolcaddöntő, visszavágók

FC Bayern München (német) – ALBA Berlin (német) 84-75

A sors szeszélye folytán 10 nap alatt már negyedszer találkozott egymással a Bayern München és az ALBA Berlin, hiszen a német kupadöntő és a két Eurocup meccs mellett a hétvégén játszottak egymással a bajnokságban is a felek. A kupát még nagy csatában az ALBA nyerte, azóta viszont a Bayern van fölényben, hiszen bajnoki győzelem mellett a bajorok tudták kiharcolni a legjobb nyolc közé kerülést is. Az első meccs döntetlen eredménye után nem kellett számolgatni, mindkét csapat számára csak a győzelem jelenthette a továbbjutást. Az ALBA kezdte jobban a mérkőzést, ám Dusko Szavanovics (17 pont, 4 lepattanó) előbb egy 7-0-s, majd egy 8-0-s rohamot vezényelt, ami után félidőben már 10 ponttal vezetett a Bayern. A berliniek még feljöttek 3 pontra a végjátékban, ám ekkor újabb 7 megválaszolatlan ponttal lezárta a meccset és a párharcot a München. Szavanovics mellet Alex Renfroe (17/6 pont, 5 lepattanó) és Anton Gavel (15/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyon jó volt a hazaiaknál, a fővárosiak közül viszont senki nem tudott igazi vezérré előlépni.

Továbbjutott: A Bayern München 166-157-es összesítéssel.

 

Herbalife Gran Canaria (spanyol) – Limoges CSP (francia) 77-78

Mintegy szépségtapaszként nyerni tudott a Limoges a Gran Canaria vendégeként, ám az első meccsen 17 pontos előnyt felépítő spanyolok továbbjutása így sem forgott veszélyben. A vendégek rendre el tudtak húzni néhány ponttal, de ezt a hátrányát mindig el tudta tüntetni a Gran Canaria. Alen Omic (15 pont, 7 lepattanó, 7/6 mezőnyből), illetve a végén a triplákat kíméletlenül elsüllyesztő Kevin Pangos (12/12 pont, 6 gólpassz) jóvoltából nem voltak izgalmak, a győzelem viszont végül összejött a galloknak. A Limoges legjobbja Ali Traore (19 pont, 5 lepattanó, 10/9 mezőnyből), Bo McCalebb (17/9 pont) és Nobel Boungou-Colo (16/9 pont, 6 lepattanó) voltak.

Továbbjutott: A Gran Canaria 159-143-as összesítéssel.

 

EWE Baskets Oldenburg (német) – Strasbourg IG (francia) 64-93

Azután, hogy meglepetésre 2 ponttal nyerni tudott Strasbourgban az Oldenburg, a visszavágón a jobb erőkből álló franciák jelzésértékű győzelmet arattak és bemasíroztak a negyeddöntőbe. Az első félidőben egy 11-0-s futással léptek el a gallok, a másodikban pedig a három húzóember, Mardy Collins (16/6 pont, 7 gólpassz), Rodrigue Beaubois (16/12 pont) és Kyle Weems (14/6 pont) egymás után dobták a triplákat. Ezzel 20 pont fölé szökött a csapatok közti differencia, ahonnan a lepattanócsatát 20-36 arányban elveszítő Oldenburgnak esélye sem volt visszajönni.

Továbbjutott: A Strasbourg 169-142-es összesítéssel.

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz) – Banvit Bandirma (török) 79-76

A nyolc párharcból egyedül a Milano tudott továbbjutni kettős győzelemmel, habár az olaszok pontkülönbsége egyben a legkisebb is volt a mezőnyben. Mindkét meccset három ponttal nyerte meg ugyanis az Olimpia, ez utóbbin viszont már 12 pontos hátrányban is voltak a taljánok. A harmadik negyed elején, 43-55-nél komoly gondban voltak a házigazdák, hosszú percek kemény munkájával viszont ki tudott egyenlíteni, majd végül a győzelmet is megszerezte a jól büntetőző Milano. Az olaszoknál Jamel McLean (16 pont, 7 lepattanó, 6/5 mezőnyből) és Oliver Lafayette (15/9 pont, 5 lepattanó) voltak a továbbjutás kulcsfigurái, a Banvit pedig Adrien Moerman (18/6 pont, 8 lepattanó) vezérletével állt közel a bravúrhoz.

Továbbjutott: A Milano kettős győzelemmel, 151-145-ös összesítéssel.

 

Dolomiti Energia Trento (olasz) – CAI Zaragoza (spanyol) 79-65

A nagyon hektikus első mérkőzésen 2 ponttal nyerni tudott a Zaragoza a Trento ellen, de már akkor is az itáliaiak számára tűnt kedvezőbbnek az az eredmény, ami most igazolást is nyert. A visszavágó második félidejében ugyanis egyértelműen az olaszok voltak jobbak, így teljesen megérdemelten jutottak tovább. A nagyszünetben még döntetlen, 33-33 volt az állás, fordulás után viszont 14-4-gyel kezdtek és léptek el a hazaiak, ahonnan a Zaragoza már egyszer sem tudott egalizálni. A Trento legjobbjai Julian Wright (21 pont, 8 lepattanó), Davide Pascolo (16 pont, 6 lepattanó), illetve a második félidő elején 9 pontot szerző Jamarr Sanders (11/3 pont, 7 lepattanó) voltak. A túloldalon csak Joan Sastre (16/6 pont. 4 lepattanó, 2 blokk) volt átlag feletti, ami kevés volt a spanyolok sikeréhez.

Továbbjutott: A Trento 162-150-es összesítéssel.

 

Zenit Szentpétervár (orosz) – Nyizsnyij Novgorod (orosz) 89-74

Nem forgott veszélyben a Nyizsnyij Novgorod hatalmas, 26 pontos előnye a visszavágón a Zenit ellen, így a NN meglepetésre, ám teljesen megérdemelten jutott be a következő körbe. Victor Rudd (15 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) és Szemen Antonov (18/6 pont, 5 lepattanó) főszereplésével a Nyizsnyij 13-5-tel kezdett, majd a félidőben még mindig vezetett (41-43). Ezzel lényegében el is dőlt a párharc, és a második félidőben hiába volt egyértelműen jobb a Zenit, ez ezen az estén semmit nem ért a szentpéterváriaknak. A hazaiak győzelméből Ryan Toolson (24/15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Zabian Dowdell (15/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) vállaltak nagy részt, de a továbbjutáshoz még több hasonló kellett volna a Zenitnek.

Továbbjutott: A Nyizsnyij Novgorod 176-165-ös összesítéssel.

 

UNICS Kazany (orosz) – Stelmet Zielona Gora (lengyel) 54-71

A visszavágók legnagyobb meglepetését szolgáltatta a Kazany és a Zielona Gora, az előbbi negatív, az utóbbi pedig pozitív értelemben. Az első meccset ugyanis 4 ponttal idegenben nyerte a Kazany, és a félidőben még itt is ugyanekkora különbséggel, 33-29-re vezettek a tatárok. Ettől talán kissé meg is nyugodtak a hazaiak, a Zielona Gora viszont igazi idegenbeli menőként (három hazai vereséggel és három idegenbeli győzelemmel jutottak tovább a csoportból) nem adta fel és hatalmas hajrába kezdett. A lengyelek szezonbeli legjobbja, Mateusz Ponitka (18/6 pont, 3 labdaszerzés) mind a 18 pontját a második félidőben szerezte, illetve egy 11-0-s rohamhoz segítette csapatát, ami után már nem tudott talpra állni a Kazany. Az oroszoknak ezen a meccsen csődöt mondtak a kulcsemberei, a Gorában viszont Ponitka mellett Dee Bost (17/6 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) is kiváló volt.

Továbbjutott: A Zielona Gora 139-126-os összesítéssel.

 

Galatasaray Odeabank (török) – Pinar Karsiyaka (török) 93-65

Időrendben elsőként jutott be a negyeddöntőbe a Galatasaray, miután a Szolnok korábbi ellenfele óriási zakóval küldte haza a honi rivális Karsiyakát. Az első meccs végén egy nagy hajrával 3 pontos különbségre jött vissza a Galata a török bajnok otthonában, ám ennek utólag nem sok jelentősége volt, az isztambuli sztárcsapat továbbjutását semmi nem veszélyeztette ezen az estén. A Kenny Gabriel (18/9 pont) vezette Karsiyaka egy negyedre volt jó, 20-20 után az első félidőben már 16 pontot szerző Errick McCollum (21/3 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó, 2 blokk) főszereplésével egy 11-0-s rohamot produkált és elhúzott a Galata. A második félidőben aztán Blake Schilb (17/6 pont, 5 gólpassz), Stephane Lasme (13 pont, 7 lepattanó) és Vladimir Micov (13/9 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is hozzászóltak a tánchoz, így a különbség egyre csak nőtt a végső dudaszóig, végül kis híján a 30 pont is lett közte.

Továbbjutott: A Galatasaray 157-132-es összesítéssel.

 

A forduló MVP-je:
Errick McCollum (21/3 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk, 8 kiharcolt fault, 32 index pont – Galatasaray)

 

A negyeddöntők párosításai:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus