Eurocup: Már négy csapat is továbbjutott

Még négy forduló hátravan az alapszakaszból, ám a nagy favorit Gran Canaria és Valencia mellett már a Mucia és Lorenzo Williamsék is biztosan ott lesznek a Top16-ban. Továbbra is nyeretlen és a kiesés szélére sodródott viszont a Buducsnoszt, Ljubljana, Szkopje trió.

Alapszakasz, 6. forduló

A-csoport

Cedevita Zagreb (horvát, 3-2) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 4-1) 97-90

A minden fronton egyre jobb formát mutató, a Eurocupban a legutóbbi három meccsét megnyerő Cedevita Pierre Jackson (és persze Scotty Hopson) nélkül is le tudta győzni a csoport élén álló Gran Canariát. Az eddig hibátlan spanyolok az első vereségük ellenére is továbbjutottak a Top16-ba, köszönhetően a csoport másik eredményének. Egy végig szoros, remek meccset játszottak egymással a csapatok, de volt mikor a Gran Canaria már 81-69-re is vezetett, innen azonban egy 10-0-s rohammal zárkózott, majd nemsokára a vezetést is átvette a Cedevita. A nemrég visszaigazolt Marko Tomas (22/6 pont) volt a zágrábiak vezére, de Miro Bilan (16 pont, 9 lepattanó), Luka Babic (15/6 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) és Rashad James (19/3 pont) is remekelt. A Gran Canariában Bo McCalebb (13/3 pont, 6 gólpassz) és Sasu Salin (15/12 pont, 5 lepattanó) hozták a legjobb statisztikákat.

MZT Szkopje Aerodrom (macedón, 0-5) – Lietkabelis Panevezys (litván, 3-2) 80-87

Lorenzo Williams (11/3 pont, 8 gólpassz, 3 lepattanó) irányításával Szkopjéban is legyőzte az MZT-t a Lietkabelis, ezzel a litvánok is kivívták maguknak a továbbjutást, hiszen a továbbra is nyeretlen macedónokkal szemben így már mindenképpen jobbak az egymás elleni összevetésben. A vendégek egy második negyedbeli 12-0-s rohammal húztak el, majd két triplával a második félidő elején már 56-32-re vezettek. Williams mellett Gintaras Leonavicius (19/9 pont, 9 lepattanó) és Mindaugas Lukauskas (16/6 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) voltak a Lietkabelis nyerőemberei, a Szkopjéban pedig Daniel Clark (20/3 pont, 9 lepattanó) és Sztefan Szinovec (20/3 pont) dobtak 20-20 pontot.

A következő forduló programja:
Lietkabelis Panevezys – Cedevita Zagreb 
Herbalife Gran Canaria – Nyizsnyij Novgorod

A csoport állása:

 

B-csoport

Lietuvos Rytas (litván, 2-3) – Himki Moszkva (orosz, 3-2) 93-91

David Logan (16/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) dudaszóra dobott meccsnyerő kosarával legyőzte a Lietuvos Rytas a Himki Moszkvát a litván fővárosban. Ezzel a múlt heti, Fuenlabrada elleni siker után újabb nagy skalpot szerzett a Lietuvos, ami roppant fontos a számukra ebben a kőkemény csoportban. Logan mellett Arturas Gudaitis (12 pont, 15 lepattanó, 3 blokk, 3 gólpassz) és Drew Gordon (21/3 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés, 3 gólpassz) is remekeltek a litvánoknál, a Himki legjobbja pedig Alexej Shved (22/6 pont, 7 gólpassz) volt. A meccsen végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a szerencse azonban végül a Lietuvos mellé szegődött.

Montakit Fuenlabrada (spanyol, 3-2) – ALBA Berlin (német, 3-2) 105-80

Az Ivan Paunics (23/6 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó), Ludde Hakanson (19/15 pont, 6/5 tripla), Rolands Smits (15/9 pont) trió vezérletével nagy győzelmet aratott a Fuenlabrada az ALBA Berlin felett. A spanyolok ezzel nemcsak a németeket, hanem a Himki Moszkvát is utolérték a tabellán, így még nagy izgalmak várhatók nemcsak a továbbjutás, hanem a végső helyezések és további kiemelések szempontjából is. A Fuenlabrada nem adott esélyt a berlinieknek, a lepattanócsatát 43-26-ra nyerték meg, a triplákat pedig parádésan dobták (26/15, 58%), ami nagyban magyarázza könnyed sikerüket.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva – Montakit Fuenlabrada
ALBA Berlin – RETAbet Bilbao Basket

A csoport állása:

 

C-csoport

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 0-5) – UCAM Murcia (spanyol, 4-1) 75-86

A hétvégén kikapott az utolsó helyezett Kendrick Perryéktől az Adria Ligában a Buducsnoszt, ez a vereség és a Eurocupban továbbra is tartó nyeretlenség pedig edzőváltáshoz vezetett a montenegróiaknál. Azonban sem ez, sem pedig Marcus Williams (23/9 pont, 4 gólpassz) jó játéka nem hozta meg az áttörést a podgoricaiaknak, akik ismét kikaptak a Murciától, akik így viszont tovább is jutottak a Top16-ba. Pedig a harmadik negyed végén még 61-58-ra vezetett a Buducsnoszt, az utolsó játékrészt azonban kétszeri annyi pontot szerezve, 28-14-re nyerte meg a hispán gárda. A Murciában Vitor Faverani (21 pont, 7 lepattanó, 10/10 dupla) lett Robertas Javtokas után a második olyan játékos a Eurocup történetében, aki legalább 10 kétpontos kísérletet értékesített hiba nélkül. Faverani mellett Vitor Benite (19/6 pont, 5 lepattanó) és Facundo Campazzo (14/6 pont, 9 gólpassz, 4 labdaszerzés, 4 lepattanó) voltak a vendéggyőzelem fő kovácsai.

FC Bayern München (német, 3-2) – Zenit Szentpétervár (orosz, 3-2) 88-99

A Zenit hatalmasat játszva, a EuroCupban egyaránt klubrekordot jelentő 17 triplával és 99 dobott ponttal nyerni tudott a Bayern München vendégeként és utolérte a bajorokat. A nagy tűzijátékból Ryan Toolson (20/15 pont, 8/5 tripla), Sztefan Markovics (14/12 pont, 10 gólpassz, 5 lepattanó, 6/4 tripla) és Janis Timma (14/12 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó, 6/4 tripla) is alaposan kivette a részét, illetve a palánk alatt Aaron White (18/6 pont, 8 lepattanó) is igazán domináns volt. A Zenit minden negyed végén legalább 9 ponttal vezetett, nem forgott veszélyben a győzelme.

A következő forduló programja:
Unicaja Malaga – Buducsnoszt VOLI 
UCAM Murcia – FC Bayern München 

A csoport állása:

 

D-csoport

Lokomotiv Kubany (orosz, 2-3) – Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 0-5) 77-64

Az eddig gyengélkedő, tavaly még Euroliga Final Fourt játszó Lokomotiv Kubany a Ljubljanát másodszor is legyőzte, így megszerezte saját maga második sikerét és nagy lépét tett a továbbjutás, illetve az Olimpija kiejtése felé. Ezen a nem túl izgalmas és fordulatokban sem éppen bővelkedő mérkőzésen végig biztosan vezetett a Loko, a mezőny legjobbja pedig Mardy Collins (15/3 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) lett közülük.

ratiopharm Ulm (német, 3-2) – Valencia Basket (spanyol, 4-1) 60-86

Fernando San Emeterio (19/9 pont), Romain Sato (14/6 pont, 9 lepattanó) és Viacheslav Kravtsov (12 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) vezetésével megállította az Ulm hárommeccses győzelmi sorozatát a Valencia, amit épp a spanyolok elleni vereség után kezdett meg a német alakulat. Ez a győzelem a továbbjutást is jelentette egyben a Valencia számára. A minden statisztikai mutatóban jobban teljesítő vendégek 24-9-re nyerték az első negyedet, az ekkor megszerzett előnyüket pedig könnyedén tartották, sőt tovább is növelték a meccs hátralévő részében.

A következő forduló programja:
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – Valencia Basket 
Union Olimpija Ljubljana – ratiopharm Ulm 

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Gintaras Leonavicius (19/9 pont, 9 lepattanó, 1 blokk, 1 labdaszerzés, 7/6 mezőnyből, 31 index pont – Lietkabelis)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus